Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 167
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 164

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Są podejmowane inicjatywy by przywrócić potencjał militarny (głównie produkcji amunicji). Do tego Twoje stwierdzenie jest zbyt ogólne. W pierwszej dziesiątce globalfirepower.com masz trzy państwa które możemy nazwać sojuszniczymi, z tego dwa z EU. Siła militarna EU nie jest aż tak kiepska. Myslę, że większym problemem jest jej rozczłonkowanie.
W ramach ciekawostki - Deepseek określił ten ranking jako niezbyt rzetelny. Napisał, że Rosja jest wysoko, bo ma dużo głowic atomowych, za to jeden stary lotniskowiec i tysiące zardzewiałych czołgów 😂 Jakoś mnie to rozbawiło, bo zwykle te czaty nie mają takich określeń...

Grzesiek

Pionier e-mobilności
dokładnie i te głowice to też one zwyczajnie są... czy latają? Czy jednak puszczali by je pojazdami kamikaze...
Ogólnie nawet 1 taka robi dużą krzywdę, mimo wszystko Rosa bawi się w statystyki... a demografia leży i kwiczy.

chris89

Posiadacz elektryka
Są podejmowane inicjatywy by przywrócić potencjał militarny (głównie produkcji amunicji). Do tego Twoje stwierdzenie jest zbyt ogólne. W pierwszej dziesiątce globalfirepower.com masz trzy państwa które możemy nazwać sojuszniczymi, z tego dwa z EU. Siła militarna EU nie jest aż tak kiepska. Myslę, że większym problemem jest jej rozczłonkowanie.
Jest to bardzo istotny problem który do tej pory był równoważony tym, że większość państw była w NATO i właśnie w tej organizacji upatrywano głównego zarządcę w razie konfliktu. USA pokazało jednak, że może trzeba zrewidować tą kwestię.

Opinia na która masz jakieś dane? Czy po prostu tak myślisz, bo tak Ci się wydaje?

Tzn. gdzie powinna iść i skąd przekonanie, że było by jak twierdzisz? Do tego jak oceniasz najpotężniejszą gospodarkę? PKB nie jest do końca dobrym odnośnikiem. Dla kwestii militarnych według mnie np. ważniejsze jest uprzemysłowenie:

Mamy też w Europie systemy wojskowe nie ustępujące tym z USA (może poza paroma dziedzinami). Wystarczy trochę się rozejrzeć.

A jak dokładnie negatywnie wpłynęło to na problemy które według Ciebie istnieją w EU? I czy praca nad jednym wyklucza równoległą pracę nad drugim?

Trochę mają. Jednak zapomnieli, że dzięki temu jaką tu pełnili rolę mieli w Europie sojuszników tak politycznych jak i militarnych. Ponadto pragnę przypomnieć, że póki co państwem które skorzystało na pomocy sojuszniczej są właśnie Stany Zjednoczone i była to pomoc POZA teren ich kraju.
Aktualnie tracą tą pozycję na własne życzenie. Czy im się to opłaca? Przekonamy się. Na pewno wzbudzili wątpliwości czy powinno się inwestować w ich sprzęt, a jest to istotna gałąź ich gospodarki dla której Europa była solidnym i dużym klientem. USA samo się kastruje z tzw. "soft power".

A i dają też sygnał innym państwom tak wrogim jak i sojuszniczym jak może wyglądać ich reakcja w razie podobnej akcji w innym miejscu globu.

Dziwne, w Wietnamie jakoś nie mieli tego problemu. Zmniejszenie potencjału militarnego Rosji leży w interesie USA. Wzmacnia to ich pozycję. Do tego tym razem nie pałują się własnymi rękami. Posyłają sprzęt i amunicję które kupują na własnym rynku lub po prostu czyszczą magazyny. Część tego co posłali wymagało by i tak utylizacji za jakiś czas co wiązało by się z kosztami. Część zostaje zastąpiona nowym sprzętem. Nie jest to ich liczenie tak kropka w kropkę jak to mówi Trump.

Zdecyduj się czy to jest ich sprawa czy nie. Czy mają wspólny interes czy nie.

Jakie to ma znaczenie dla tej wojny?

Jak konkretnie wpływa aktualnie wojna na Ciebie i Twoją rodzinę i jak jej zakończenie Ci pomoże?

Jakieś dowody na to masz? Osobiście nie bardzo widziałem banderowskie flagi. Wszelkie odbijane miejscowości miały wywieszane flagi ukraińskie.
A wdzięczność okazują. Swoją drogą czy Ty zasłużyłeś by Ci ją okazywali? I czy domaganie się tego od sąsiada który walczy od przetrwanie to na pewno jest to co aktualnie powinniśmy robić?

I komu ten "liść" więcej wstydu przyniósł?

Słusznie się skarżył. Nasi rolnicy zostali wykiwani nie przez Ukraińców tylko przez własnych rodaków którzy zwietrzyli interes. Gdyby pewna partia pilnowała tranzytu zamiast próbować się na tym dorobić to nie było by problemu. O powiązaniach firm skupujących to zboże możesz sobie już sam wygooglować.

Są podejmowane inicjatywy. Po 3 latach wojny? Po Krymie? Świetne tempo.

Rozczłonkowanie jest dobre. Jak dojdzie do utworzenia wspólnej armii to ta sama armia będzie narzucać praworządność w krajach UE. Rumunia już przykładem. Lewactwo jest spokojne dopóki to oni rządzą, później się zaczyna.

Na swoje opinie masz dane? To moja opinia na podstawie mojej wiedzy.

Gospodarkę oceniam głównie przez uprzemysłowienie. Gdyby nie cała biurokracja to żyłoby się wszystkim o wiele lepiej. Nie widzisz ile gotówki idzie na zielony ład kiedy Chiny w tym czasie otwierają kolejne elektrownie węglowe, równocześnie inwestując w zieloną energię? Za 10 lat będzie ich stać przeskoczyć od tak na źródła odnawialne. My zaczynamy od tylu. Wpierw niszczymy własny przemysł, a potem zabieramy się za ekologię.

Systemy wojskowe mamy, tak jak mówisz nie we wszystkich dziedzinach. Nie rozumiem dlaczego nie wspieramy się wzajemnie, ale wiem, że to co chce nam zafundować obecnie EU to będzie zakup sprzętu z Niemiec i Francji. Polska powinna postawić na własne rozwiązania.

Zakrętki do butelek to tylko przykład. Zdajesz sobie sprawę z tysięcy regulacji wprowadzanych przez UE? Tysięcy bzdurnych regulacji? Mam wrażenie, że Ci ludzie żyją w jakimś fantazjalandzie. Powinniśmy upraszczać biurokrację, wspierać rozwój europejskich firm, inwestować w AI, w eksplorację kosmosu, w technologie, a nie narzucać wszędzie zielony ład i mówić, że planeta płonie. Nic nie płonie.

Tak Stany korzystają przez chociażby dolara czy zakupy sprzętu od nich jednak jak widać, nie są na tym tak do przodu skoro chcą tym ryzykować. Wiedzą też, że jeśli UE będzie parła dalej w kierunku, w którym idzie to nie będzie z niej żadnego sojusznika. Pamiętasz tę całą pomoc dla Ukrainy? Niemcy hełmy wysyłali. Śmiech na sali. Brytania czy Niemcy nawet nie mają militarnie czym zabłysnąć. Co oni tam mają, po 150 tys. żołnierzy? Ukraina ma na froncie bodajże milion w tej chwili. Jakby po 2014 roku UE zamiast się bawić w nowe śmieszne regulacje zajęła się przemysłem i militaryzacją to by wysłali taki sprzęt na Ukrainę, że rzeczywiście mogliby z Hołownią wgniatać Putina w ziemię. Gdyby tylko byli przygotowani. I USA to widzi, że żadnego pożytku z nas nie ma. Dali nam pstryczka w nos i teraz zobaczymy co się wydarzy, czy Europa się obudzi czy za 5 lat Rosja pójdzie po kraje bałtyckie. Bez tego pstryczka nic by się nie zmieniło.

Trump prosił wiele razy o zwiększenie zbrojeń. Wszyscy mieli go w dupie. To przyszedł i podziękował. Ile można prosić? Co z tego, że ktoś to widzi z wrogich państw? Co miał zrobić? Dalej się prosić?

Rosja nie ma żadnego potencjału militarnego w porównaniu do USA. Prócz broni atomowej. Ile USA jeszcze mają inwestować by zmniejszać potencjał Rosji kiedy powinny to robić głównie państwa UE? USA ma Chiny, Tajwan do ogarnięcia, co Europa tam robi z kolei? Co Europa robi na całym świecie gdzie USA inwestuje w bezpieczeństwo? Bo kilka razy z Francją czy Brytania naloty robili na Hamas? Wietnam był dawno temu i nie rządził wtedy Trump. On będzie tam gdzie będzie kasa, a nie tam gdzie będzie organizacja charytatywna. I Polska powinna się zachować tak samo.

Więc Twoje ostatnie kilka punktów. Znaczenie dla mojej rodziny ma inflacja, Ukraińcy zalewający nasz kraj, bezpieczeństwo na ulicach, wydatki Polski na pomoc Ukrainie, przekazanie im sprzętu wojskowego. Wszystko za nic, za nawet cholerne dziękuję. Nie uważam, żeby USA źle wyszło na tym liściu zaleskiego. Gość wchodził już wszędzie jak do siebie, jeśli tego nie widzisz to nie mój problem. Nasz rząd powinien stawiać sprawę jasno od początku wojny. Pomoc? Oczywiście, macie 24h na to, to, to i to i pomoc będzie. Jakąkolwiek agresja słowna ze strony Ukrainy w kierunku Polski - pomoc odcięta. Nasz rząd zamknął granicę na zboże z Ukrainy i wtedy Zaleski skarżył się na nas w UE, prawda? Po tych wszystkich darowiznach nagle staliśmy się pomocnikami Putina. Tak się okazuje wdzięczność? Flagi banderowców? Obejrzyj chociażby film Mentzena z wizyty na Ukrainie. Jest też taka kobieta, Psychologia Relacji na yt. Sama mówiła, że by im nie pomagała bo Ukraińcy są niewdzięczni. Pochodzi z Ukrainy.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Dokładnie, Trumpowa propaganda.
Prosił o zwiększenie wydatkow...
Taaa prosil, żeby zamawiać u niego uzbrojenie. Na szczęście nieco przecholowal. Mam nadzieję, że będą z UE w głównej mierze zamówienia

arc

Fachowiec
Są podejmowane inicjatywy. Po 3 latach wojny? Po Krymie? Świetne tempo.
Wcześniej mieliśmy dość solidnego sojusznika po drugiej stronie Atlantyku.

Jak dojdzie do utworzenia wspólnej armii to ta sama armia będzie narzucać praworządność w krajach UE.
Tak jak w USA?
Miałem na myśli raczej wspólne struktury dowództwa które w razie zagrożenia koordynowały by działania armii różnych krajów. Nawet zakładając powstanie wspólnej armii to jak sobie wyobrażasz to narzucanie? Wkroczenie do danego państwa i rozwiązanie siłowe? To jest absurdalne na tak wielu poziomach... absurdalne dlatego, że istnieje mnóstwo problemów z takim rozwiązaniem oraz inne narzędzia.

Rumunia już przykładem. Lewactwo jest spokojne dopóki to oni rządzą, później się zaczyna.
Raczej przykładem ingerencji Rosji w wewnętrzne sprawy suwerennego państwa.

Na swoje opinie masz dane? To moja opinia na podstawie mojej wiedzy.
Sprawdzam Twoją wiedzę. Zapytałem o dane, przedstawisz je czy nie?
Na którą z moich opinii chcesz dane?

Gospodarkę oceniam głównie przez uprzemysłowienie.
Oceniasz? To dlaczego masz taką złą ocenę dla EU skoro jej przemysł jest bardzo silny?

Gdyby nie cała biurokracja to żyłoby się wszystkim o wiele lepiej.
I to kolejna opinia. USA bez tej całej biurokracji nie pokazuje by żyło się wszystkim lepiej. Dane z OECD na temat długości życia, śmiertelności niemowląt, zdrowia obywateli. Oczywiście można się spierać czy te kwestie to coś co ocenimy jako "żyje się lepiej". Stoje jednak na stanowisku, że można wziąc to za wyznacznik.
Do tego dorzuciłbym poziom przestępczości, szkodliwość jedzenia, dostęp do edukacji itd.
Czy to zasługa biurokracji? Nie wiem (pewne kwestie na pewno). Jednak nie taki był Twój argument.

Nie widzisz ile gotówki idzie na zielony ład kiedy Chiny w tym czasie otwierają kolejne elektrownie węglowe, równocześnie inwestując w zieloną energię?
Widzę. A Ty widzisz jak budowane i po co są elektrownie węglowe w Chinach? Pozwoliłeś sobie kiedyś sprawdzić jak dokładnie wygląda sytuacja czy tylko wiesz, że budują? Nie wiem czy pytać o szerszy kontekst rozwoju Chin i ich wychodzenia z biedy? O emisje historyczne? O emisje per capita? O to jakie państwo aktualnie przoduje tak w OZE jak i w elektryfikacji transportu? Zgłębiłeś temat czy tylko czytałeś nagłówki?

Za 10 lat będzie ich stać przeskoczyć od tak na źródła odnawialne. My zaczynamy od tylu. Wpierw niszczymy własny przemysł, a potem zabieramy się za ekologię.
Ale masz na to jakieś dane, że niszczymy? No i czy my go niszczymy czy firmy szukające większych zysków po prostu przenoszą produkcję gdzie jest taniej? Czy nasze wybory jako konsumentów nie wpływają przypadkiem na takie zachowania?
I czy na pewno chcemy utrzymywać przemysł który spuszcza ścieki do rzeki bez żadnych konsekwencji? To jest nasz cel?

że to co chce nam zafundować obecnie EU to będzie zakup sprzętu z Niemiec i Francji. Polska powinna postawić na własne rozwiązania.
EU nam narzuca gdzie mamy kupować sprzęt? Zabrania budować własny sprzęt? A może masz pretensje, że Niemcy i Francja wolą kupować swój sprzęt dla swoich armii? Czy przypadkiem EU nie będzie też przeznaczać środków na projekt "Tarcza Wschód"?
Zakrętki do butelek to tylko przykład. Zdajesz sobie sprawę z tysięcy regulacji wprowadzanych przez UE?
Zdaję, bardzo sobie cenie np. kwestie roamingu czy usuwania z listy dozwolonych w przemyśle spożywczym substancji tych które są szkodliwe dla zdrowia.
Powinniśmy upraszczać biurokrację, wspierać rozwój europejskich firm, inwestować w AI, w eksplorację kosmosu, w technologie, a nie narzucać wszędzie zielony ład i mówić, że planeta płonie. Nic nie płonie.
To np. co powinniśmy uprościć? Możliwość zrzutu ścieków do rzeki czy zatruwanie powietrza? Podaj jakieś przykłady o co dokładnie chodzi, bo moje mogą Ci się nie podobać. EU ma swoją agencje kosmiczną, ma swoje rakiety, ma swoje satelity. Zielony ład to dobra rzecz, pomoże nam w przyszłości walczyć ze skutkami zmian klimatu które są faktycznym zagrożeniem. I nikt z naukowców zajmujących się tematem nie twierdzi, że planeta płonie. Za to więkzość twierdzi, że zmiany klimatu to jest dla nas problem. Problem który już widać

Pamiętasz tę całą pomoc dla Ukrainy? Niemcy hełmy wysyłali.
Nie masz dostępu do nowszych informacji?

Uprawiasz narrację Trumpa, która nie ma zbyt wiele wspólnego z faktami. Kwestę rzekomej słabej militaryzacji poruszyłem wcześniej. Nie widzę powodu by się powtarzać.

Trump prosił wiele razy o zwiększenie zbrojeń.
Nie umiem sobie przypomnieć by prosił. Masz jakieś materiały które by pokazywały jak prosi?

USA ma Chiny, Tajwan do ogarnięcia, co Europa tam robi z kolei?
Tajwan został napadnięty przez Chiny? A swoją drogą: https://www.newsweek.com/nato-news-warships-transit-taiwan-strait-defying-china-warnings-1953416

Znaczenie dla mojej rodziny ma inflacja,
Inflacja zaczęła rosnąć przed wojną. Wojna miała wpływ ale raczej chwilowy. Później inflacja zaczęła spadać mimo trwającej wojny. https://tradingeconomics.com/poland/inflation-cpi

Ukraińcy zalewający nasz kraj
Tzn. to nie jest fakt który jest negatywny lub pozytywny.

bezpieczeństwo na ulicach,
Masz coś obiektywnego co by potwierdzało spadek bezpieczeństwa na ulicach czego źródłem są Ukraińcy?

wydatki Polski na pomoc Ukrainie, przekazanie im sprzętu wojskowego.
Jak to wpłynęło negatywnie na Ciebie? Jeśli myślisz o zmniejszeniu obronności Polski to pragnę przypomnieć, że głównym zagrożeniem dla nas jest Rosja która na naszym sprzęcie w Ukrainie wybija sobie zęby. Jak dla mnie to dobrze wydane pieniądze i użyty sprzęt.

Nawet osoby nie lubiące Ukrainy powinny znaleźć tu powód do zadowolenia (aczkolwiek w moich oczach jest to moralnie dno) skoro giną Ukraińcy.
Wszystko za nic, za nawet cholerne dziękuję.

jeśli tego nie widzisz to nie mój problem
Twój. Pokazuje, że prawdopodobnie masz problem z szukaniem oraz weryfikowaniem informacji. Oczywiście jest też druga opcja i wtedy to nie Twój problem. Tylko, że wtedy Ty jesteś problemem dla bezpieczeństwa naszego państwa.
Nasz rząd powinien stawiać sprawę jasno od początku wojny. Pomoc? Oczywiście, macie 24h na to, to, to i to i pomoc będzie.
Chyba trochę inaczej rozumiemy słowo "pomoc". Jak będziesz się topił i ktoś uzależni pomoc Tobie od Twojego kajania się i spełniania warunków to uznasz to za pomoc?
Nasz rząd zamknął granicę na zboże z Ukrainy i wtedy Zaleski skarżył się na nas w UE, prawda?
Tak. Wytłumaczyłem Ci już o co chodziło.
Po tych wszystkich darowiznach nagle staliśmy się pomocnikami Putina.
Zablokowanie Ukraińskiego zboża pomogło Rosji, prawda?
Kto dokładnie w Ukrainie stwierdził, że staliśmy się pomocnikami Putina?
Flagi banderowców? Obejrzyj chociażby film Mentzena z wizyty na Ukrainie.
Nie przepadam za propagandą. Wolałbym coś bardziej wyczerpującego w tym temacie niż gościa próbującego zbijać polityczny kapitał na antypatiach.

Sama mówiła, że by im nie pomagała bo Ukraińcy są niewdzięczni. Pochodzi z Ukrainy.
Nie wiedziałem, że ona zna wszystkich Ukraińców. Serio opierasz się na takich opiniach jako źródle swojej wiedzy na temat całego narodu?

Jeśli nie będziesz miał konkretnych danych potwierdzających Twoje hipotezy to myślę, że dalszą dyskusję na ten temat raczej sobie odpuszczę.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Dokładnie, Trumpowa propaganda.
Prosił o zwiększenie wydatkow...
Taaa prosil, żeby zamawiać u niego uzbrojenie. Na szczęście nieco przecholowal. Mam nadzieję, że będą z UE w głównej mierze zamówienia

dużo krajów nie tylko z EU się wycofa z zamówieniami tym bardziej jak trump straszy kill switchami a potem będzie płacz że amerykańska gospodarka stoi w miejscu bo już nie zarabia na sprzedawaniu na cały świat uzbrojenia, bo po co jakiś kraj ma kupować uzbrojenie do którego trump ma w sofcie tylną furtkę

lvlthn

Pionier e-mobilności
dużo krajów nie tylko z EU się wycofa z zamówieniami tym bardziej jak trump straszy kill switchami a potem będzie płacz że amerykańska gospodarka stoi w miejscu bo już nie zarabia na sprzedawaniu na cały świat uzbrojenia, bo po co jakiś kraj ma kupować uzbrojenie do którego trump ma w sofcie tylną furtkę
Już się wycofują. Dyplomatycznie, powoli i bez zbędnego hałasu. Dla zmyłki kupi się jeszcze parę F35 i tyle z biznesu.