Mx-30 „spalanie”

Cav

Pionier e-mobilności
Evse o mocy 7 kW i tak nie mają wtyczki schuko, więc w ten sposób nie da się ich podpiąć,
Za to miewają końcówki kempingowe (miałem takie evse od Tesli w ręku).
Większość pewnie jest zakończona tak jak piszesz - wtyczką 3f 32 A, względnie można wykorzystać adaptery.

consigliero

Pionier e-mobilności
Reasumując na wyjazdy 3f z przejściówką na schuko? Są takie?

Bronek

Pionier e-mobilności

vwir

Pionier e-mobilności
Są, tylko trzeba pamiętać o zmniejszeniu amperażu z 32A na 16A (albo nawet i mniej) na wallboksie zanim coś takiego wepniesz do gniazdka. Niektóre evse robią to automatycznie, tylko takie kosztują sporo.

Master

Fachowiec
A nie prościej kupić za pare „złotych”
Juice booster ?

Ma Wtyczki:
• CEE32 (3-fazowy) 22 kW
• CEE32 (1-fazowy) 7,4 kW
• CEE16 (3-fazowy) 11 kW
• CEE16 (1-fazowy kemping)
• CEE 7/7 Schuko
• Wtyczka domowa T13, typ L, typ G

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
To też napisałem w ostatnim zdaniu. Cena zwykłego wallboxa mniej więcej razy dwa (albo razy trzy) za coś, czego na wyjeździe użyjemy ze dwa razy w życiu. W pozostałych przypadkach jeśli gdzieś chcemy się awaryjnie podładować to wystarcza to, co dostajemy w zestawie z autem.

Cav

Pionier e-mobilności
Ale można kupić przenośne evse 11kW w cenie takiej samej jak wallboxa o tych parametrach.
Wieszasz na ścianie i zapominasz, do momentu kiedy potrzebujesz wziąć w trasę i szybko naładować po AC.

vwir

Pionier e-mobilności
No i przecież o takim czymś cały czas piszemy (tylko 22kW, a nie 11kW). Tylko wtedy przejściówki trzeba sobie samemu ogarnąć i myśleć o tym co i gdzie się wpina. Juice booster robi to sam, tylko kosztuje 2-3 razy więcej niż standardowy wallbox/evse.

krzyss

Pionier e-mobilności
Doswiadczenie aut z wiekszymi bateriami mowia to co Bronek zawsze pisal, i tak pewnie nigdy nie uzyjesz tego co masz w bagazniku. Ja w tesli uzylem raz przez 20000km i nie mialo to znaczenia czy laduje sie 3 czy 11kW. Najwazniejsze jest miec sprawna i szybka Ladowarke w domu. W bagazniku moze byc cokolwiek.