Na święta elektrykiem ? - no nie wiem...

JareG

Pionier e-mobilności
@viallos
Możesz parę słów o tym magazynie PV ( marka/model, cena, jak długo masz, jak sie sprawuje, jak oceniasz straty, etc ) ?
Chyba chodzi o 'magazyn', jaki daje Ci stary prosument = ładujesz do sieci a potem z niej ciągniesz..

Pozdrawiam

dawson

Fachowiec
U mnie na świętą 750km w jedną stronę luz , ale pojechałem za Odrę. Problem miałem taki że na 20-30 stanowisk czasem ciężko znaleźć miejsce :p także infrastruktura ....

viallos

Pionier e-mobilności
Chyba chodzi o 'magazyn', jaki daje Ci stary prosument = ładujesz do sieci a potem z niej ciągniesz..

Pozdrawiam
Dokładnie tak .. powinienem napisać wirtualny magazyn 😉

daniel

Señor Meme Officer
@viallos
Możesz parę słów o tym magazynie PV ( marka/model, cena, jak długo masz, jak sie sprawuje, jak oceniasz straty, etc ) ?
Chodzi pewnie o magazyn "w sieci", sprawność 80%, trzyma ładunek przez rok. 😉

Edit: nie zauważyłem, że odpowiedzi już są

Trapp

Zadomawiam się
No dobra - ja mam magazyn - taki bateryjny.
Straty oceniam na ok 7-10%, sensowna pojemnosc to ok. dzienne zuzycie w kWh ( no moze 5-8 kwh moze tez byc, ale to minimalne minimum)
Listopad i grudzien - praktycznie brak magazynowania - wszystko zjada PC.
Gdy poziom spadnie do 10% doladowywuje sie z sieci do 20%.
Prognozowana trwalosc to ok. 6000 cykli / 10 lat
Obecne ceny to tak minimum 3 -4 TPln / kWh. Dziala spoko, mozna zapomniec ze jest.
Sofar

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Czyli gdyby nie było starego prosumenta albo ktoś nie ma fotowoltaiki to by nawet miało jakiś sens: ładowanie w nocnej taryfie i korzystanie w dziennej.

consigliero

Pionier e-mobilności
U nas ostatni dzień świąt zepsuł nam cały rok i na nic całe to oszczędzanie prądu

Attachments

• 61196F75-B208-4F3C-8BA2-C98649C1276A.png
    61196F75-B208-4F3C-8BA2-C98649C1276A.png
    400,3 KB · Liczba wyświetleń: 113

Michal

Moderator
Rozumiem, że to jakiś błąd pomiarowy w liczniku tak?

vwir

Pionier e-mobilności
100MW poboru? Niezłe przyłącze. Tysiąc ładowarek DC po 100kW każda by na tym poszło. To chyba więcej niż wszystkie ładowarki DC w PL ;)

consigliero

Pionier e-mobilności
Rozumiem, że to jakiś błąd pomiarowy w liczniku tak?
Też sobie to próbuję zracjonalizować. Gorzej jak licznik od PGE też będzie miał taki błąd