NaszEauto - Dotacja na zarejestrowane auto przez dealera - petycja?

Robev

Nowy na Forum
Umcus, z tego co wiem, UE pozostawiło poszczególnym państwom dużą swobodę w zakresie implementacji programów dofinansowań - nie mam żadnych informacji, żeby obecny regulamin wynikał z jakichś nacisków z UE w tym zakresie.

Okazuje się, że organizacje branżowe prowadziły aktywny lobbing i wypowiadały się w temacie rzekomej możliwości zakupu auta demonstracyjnego:

Wypowiedź Związku Dealerów Samochodowych:

List organizacji: Związek Dealerów Samochodów, Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego oraz Polska Izba Rozwoju Elektromobilności do Pauliny:

Nie wiedziałem, ale w 2024 r. rząd myślał nawet nad dofinansowaniami dla aut używanych

Trzeba więc połączyć siły i dalej naciskać.
Ta zmiana (rzeczywiste umożliwienie zakupu aut demonstracyjnych) byłaby dobra dla programu i zasiedlenia ulic BEVami.

Zachęcam zatem Elektrowoz.pl do oficjalnego przyłączenia się do lobbystów tej sprawy :)

Vicek

Użytkownik
Takie tejki czytałem. Kasa jest podobno elastyczna. Co nie pójdzie na elektryki będzie można przerzucić po negocjacji z KE. Ile w tym urban legends nie wiem.
Wiem natomiast jak zdrożały niektóre modele po wprowadzeniu dotacji, włączysz do puli demówki, zdrożeją i one.

Robev

Nowy na Forum
Wiem natomiast jak zdrożały niektóre modele po wprowadzeniu dotacji, włączysz do puli demówki, zdrożeją i one.

To oczywiste, że dotacje zwiększają cenę.
Nie mniej jednak demówki będą nadal tańsze niż nowe + można byłoby wykorzystać demówki z krajów ościennych, gdzie akurat dotacji nie ma.

Elon

Zadomawiam się
Kupiłem swojego BEV po tzw. Rejestracji jednodniowej w DE. Dzięki temu dealer sprzedał go znacznie taniej. Samochód po sprowadzeniu do PL miał 10km przebiegu. Z tego co mi wytłumaczył właściciel Multisalonu, od których kupowałem auto, takich zabiegów jest sporo.
Także propozycja, o której pisze autor ma jednak sens, czego jestem żywym przykładem.
Jesteś raczej żywym przykładem że ta propozycja nie ma sensu.

Robev

Nowy na Forum
Elon (ten Elon?).

Sugerujesz, że chciałbym, żeby można było wziąć dopłatę na auto w Czechach i potem jeszcze raz na to samo auto u nas?
Jeśli tak, to tfu, żadne takie bezeceństwo nie przeszło mi przez myśl.
Jest to też wyraźnie zakazane w każdym regulaminie.

Chcę tylko, żeby zgodnie z intencją projektotwórcy NaszEgoauta była możliwość uzyskania dotacji na samochody demonstracyjne.
Organizacje branżowe (i jak niektórzy forumowicze tu sami sprawdzili) wskazywali, że samochody demonstracyjne, które NIE zostały zarejestrowane na dealerów w praktyce w Polsce (ani generalnie w Europie) nie istnieją.