SokolEV

Posiadacz elektryka
Z Dory chodziło mi o pewną rybkę o pamięci dobrej, ale krótkiej. Anyway. Jeśli chodzi o flotę w Tesli, no zniżki są, nie są duże, ale są. Nie sądzę, że dla Tesli w Polsce (albo nawet w ogóle) targetem są floty. W związku z tym też dla flot Tesla nie jest targetem. Flota potrzebuje przede wszystkim serwisów i dlatego też dostaje sowite zniżki od producentów, którzy później sobie to odbijają, bo z każdą pierdołą flota leci do ASO. Tesla ma inny model, nie ma serwisów, a wręcz nie zachęca nawet klientów do wizyty w serwisach, więc nie może też dawać wysokich zniżek.

Przykład anegdotyczny, pracowałem kiedyś w BIG4 i jako pracownik miałem do 30% zniżki na niektóre marki aut, od których mieliśmy flotę. Sama flota możliwe, że miała jeszcze więcej. Ale tak to jest jak masz flotę na kilkanaście tysięcy aut.

Zatem podsumowując dyskusję o grupie VW, bo o tym ona była od początku ;), VW/Skoda nie musi brać flotowców czy dużych firm pod uwagę przy ustalaniu cen swoich modeli, bo dla tych flotowców może po prostu dać wyższy rabat. Ceny katalogowe są ustalane pod klienta indywidualnego i JDG/SC.

Tesla jest tutaj bardziej specyficzna (chociaż jak wspomniałem wyżej, jednak rabat dostać można, mały, bo mały ale jednak), ale rozmawiamy ogólnie o elektrykach i jednak większość branży działa "po staremu".

Ev3

Pionier e-mobilności
Zatem podsumowując dyskusję o grupie VW, bo o tym ona była od początku
O czym jest dyskusja pokazuje tytuł wątku.
A to czego dotyczy odpowiedź, pokazuje cytat w tejże odpowiedzi.

Jeśli w cytacie nie było o grupie VW, to znaczy że jej nie dotyczył.
Byłem przekonany, że to oczywiste....

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Mam pytanie, czy dobrze zrozumiałem natłok informacji.
1. Czy żona kupując teraz jako JDG teslę za gotówkę może dostać 27 000 zł? Bo tylko na leasing miało zabraknąć pieniędzy, ale JDG i gotówka rzadko pojawia się w wiadomościach na ten temat.
2. Rozumiem, że od 1 lutego będzie to 30 000 zł, tylko wciąż nie ma 100% pewności (a jedynie 90%), że samochody kupione przed 1 lutego będą mogły być obsłużone nowym programem?

(3) pytanie poboczne, czy na te 1200 zł zaliczki dostaje się fakturę, czy to jakoś znika, i idze faktura na całość po przeleaniu reszty przed odbiorem?

nabrU

Moderator
(3) pytanie poboczne, czy na te 1200 zł zaliczki dostaje się fakturę, czy to jakoś znika, i idze faktura na całość po przeleaniu reszty przed odbiorem?

Ja w UK dostałem fakturę na zaliczkę...

BlackandWhite

Zadomawiam się
Mam pytanie, czy dobrze zrozumiałem natłok informacji.
1. Czy żona kupując teraz jako JDG teslę za gotówkę może dostać 27 000 zł? Bo tylko na leasing miało zabraknąć pieniędzy, ale JDG i gotówka rzadko pojawia się w wiadomościach na ten temat.
2. Rozumiem, że od 1 lutego będzie to 30 000 zł, tylko wciąż nie ma 100% pewności (a jedynie 90%), że samochody kupione przed 1 lutego będą mogły być obsłużone nowym programem?

Kupuj teraz. Nawet Tesla obniża ceny, jak reszta z końcem roku.

Attachments

• Screenshot_20241220_161811.jpg
    Screenshot_20241220_161811.jpg
    370,7 KB · Liczba wyświetleń: 15

Euronymous

Fachowiec
Jeśli Twoja żona kupi teraz za gotówkę, to będzie mogła złożyć wniosek o dotację w programie ME 1. Zamknięta (zawieszona do uruchomienia ME 2) jest właśnie ścieżka leasingowa, na której Wam tak czy inaczej nie zależy.
Jeśli program ME 2 ruszy, to może i będzie nieco większa dotacja, ale to raczej teraz pojawiają się lepsze oferty, więc jeśli żona chce kupić właśnie za gotówkę, to właśnie w tej chwili może być lepiej niż w nowym roku.
Jeśli jakieś samochody zakupione przed ME 2 będą obsługiwane, to raczej tylko te z leasingu.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Jeśli Twoja żona kupi teraz za gotówkę, to będzie mogła złożyć wniosek o dotację w programie ME 1. Zamknięta (zawieszona do uruchomienia ME 2) jest właśnie ścieżka leasingowa, na której Wam tak czy inaczej nie zależy.
Jeśli program ME 2 ruszy, to może i będzie nieco większa dotacja, ale to raczej teraz pojawiają się lepsze oferty, więc jeśli żona chce kupić właśnie za gotówkę, to właśnie w tej chwili może być lepiej niż w nowym roku.
Jeśli jakieś samochody zakupione przed ME 2 będą obsługiwane, to raczej tylko te z leasingu.
Na model 3 nie ma od kilku miesięcy żadnej nowej promocji, poza referealem, czekałem na darmowe SuC i się nie doczekałem. Sprawdzam codziennie :) Przy masowo padających komputerach, to nie jest zachęta do kupienia. Wolę mieć rocznik 2025, ciut niższa utrata wartości.
Zamówienie pójdzie pewnie zaraz po Sylwestrze z zamiarem odbioru luty/marzec (ile statek płynie, nie ma LR RWD deep blue (żona wybrała kolor zamiast mojego ultra red) w inventory).
Więc dobrze kombinuję, żeby nie odbierać przed lutym, dodatkowe 3 k zł rabatu (bo tyle wyższa dotacja).

sebsek

Posiadacz elektryka