Nawet on ...

nabrU

Moderator
Oczywiście, ale nie żyjemy w idealnym świecie i zawsze jest albo kij albo marchewka. Ja preferuję marchewkę...

Vicek

Użytkownik
Kilka lat temu gość dostał nobla za udowodnienie, że nie ma całkowicie wolnego rynku (w znaczeniu wolnych wyborów). Jeśli nie steruje nim państwo to sterują wielkie koncerny. Tak więc te dopłaty ja osobiście odbieram jako element walki o lepsze (preferowane przez państwo) wybory konsumenta :)

Ronin78

Posiadacz elektryka
Kilka lat temu gość dostał nobla za udowodnienie, że nie ma całkowicie wolnego rynku (w znaczeniu wolnych wyborów). Jeśli nie steruje nim państwo to sterują wielkie koncerny. Tak więc te dopłaty ja osobiście odbieram jako element walki o lepsze (preferowane przez państwo) wybory konsumenta :)
Gdyby naprawdę o to chodziło to byłby zakaz podnoszenia cen aut w momencie wchodzenia dopłat, a co się dzieje to każdy wie, jak tylko dopłaty się skończą, ceny EV spadną i to jest kur....wo do kwadratu bo te dopłaty nie służą nam tylko wielkim koncernom.

pmlody

Pionier e-mobilności
A stary prosument to czym jest jak nie zachętą, z której skorzystałeś @Ronin78 ?
Ja nie założyłem PV z uwagi na starego prosumenta. Ale fakt, dofinansowanie z gminy na PV, złożyłem, bo czemu nie.
I założyli mi panele, gdzie dopłacałem ponad 50% wartości inwestycji.
Przez to, poniekąd, kupiłem EV. Poniekąd, gdyż nie było wtedy na rynku nic w AWD, z mocą > 250KM w cenie poniżej 200kpln.
Po zakupie EV dołożyłem drugie PV do gminnego, z własnej kasy. Za podobną moc, zapłaciłem 20% więcej, niż dopłaciłem do gminnej PV.
Czyli pozostałą część dopłaty, skasowała firma montująca dla gminy, bo mogła. Co dobitnie pokazuje, jaką patologią są dopłaty.

nabrU

Moderator
Czyli pozostałą część dopłaty, skasowała firma montująca dla gminy, bo mogła. Co dobitnie pokazuje, jaką patologią są dopłaty.

Coś w tym jest tyle, że nie uwzględniłeś że PV taniało :p Ale co do zasady się zgadzam.

pmlody

Pionier e-mobilności
Coś w tym jest tyle, że nie uwzględniłeś że PV taniało :p Ale co do zasady się zgadzam.
Taniało? Ja swoją montowałem miesiąc po gminnej, a projekt gminny zaczęli 3 miesiące wcześniej :)
W 2022 roku, PV nie taniało jeszcze, rynek się nie nasycił wtedy.
Edit: To też istotne, to co finansowałem sam, robiła dokładnie ta sama firma, co montowała z gminy. Tylko na kapkę lepszych i droższych komponentach ;)

Last edited:

lookash_c

Pionier e-mobilności
Taniało? Ja swoją montowałem miesiąc po gminnej, a projekt gminny zaczęli 3 miesiące wcześniej :)
W 2022 roku, PV nie taniało jeszcze, rynek się nie nasycił wtedy.
Edit: To też istotne, to co finansowałem sam, robiła dokładnie ta sama firma, co montowała z gminy. Tylko na kapkę lepszych i droższych komponentach ;)
Okej, ale oferta dla gminy na ileśtam instalacji składana zwykle wiele miesięcy przed realizacją uwzględniać musi różne czynniki - m.in. zmiany cen sprzętu czy kosztów wykonania. A jako że są dwa uda, to albo się uda, albo nie uda ;-)

Ronin78

Posiadacz elektryka
Okej, ale oferta dla gminy na ileśtam instalacji składana zwykle wiele miesięcy przed realizacją uwzględniać musi różne czynniki - m.in. zmiany cen sprzętu czy kosztów wykonania. A jako że są dwa uda, to albo się uda, albo nie uda ;-)
Przede wszystkim uwzględnia dopłaty dla klienta końcowego, więc można puścić wodze fantazji i policzyć na bogato bo przecież klient i tak będzie "do przodu".