cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Po tej wypowiedzi nie mam już wątpliwości kto jest Twoim mentalnym mocodawcą. 😤😥🤨
Rosja w takiej wersji jak teraz NIE ma prawa istnieć, tylko tyke I aż tyle w temacie…
Wy tu ciagle chcecie politykować. Opisuję tylko fakty, jeśli fakty Cię ranią to przykre, a jak chcesz sie kogos czepić to czep się Belgii i Hiszpanii bo to oni kupują rosyjski LNG nie ja.
No ale lepiej sie czepiac o polityke na forum politycznym

Last edited:

Michal

Moderator
Napisz jeszcze gdzie taki reaktor działania produkuje energię w znaczących ilościach...

tokwi

Pionier e-mobilności
@cojestdoktorku strzelasz postami jak karabin maszynowy kulami. Chętnie bym Cię wysłuchał, ale się pogubiłem. Mam radę/prośbę/sugestię - bo tak łatwiej trafisz z Twoim przekazem.
Załóż wątek w którym nakreślisz w prostych słowach o co Co chodzi?

Źródła jak najbardziej podaj, ale nie rób z nich randomowo-patchworkowego generatora wypowiedzi.

Jeśli mogę jeszcze doradzić - Pisz od siebie - z serca, a nie jak tępy ruski ChatGPT

U mnie póki co wędrujesz na listę niechcianego contentu.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
No ale chmury zasłonią i wiatr ustanie na miesiące?
Wiatr moze całkowicie ustać na wiele dni przy niekorzystnej dla OZE pogodzie. To sie juz niemcom zdarzyło
Natomiast przez miesiace moze być bardzo słaby i wtedy produkcję OZE trzeba by wspomagac zgromadzonymi zapasami energii.
Warto zauważyć ze tego problemu raczej nie bedzie miałą np. Arabia saudyjska czy inne kraje bliskie równika. Nie wiem czemu sie o tym mało mówi ale "ekonomia OZE" jest zupełnie rózna dla róznych krajów.
Wspomniana arabia saudyjska nie potrzebuej takich magazynów, ale Niemcy potrzebują

Zreszta z podobnego powodu buduje sie magazyny na gaz, jego dostawy nie musza byc całkiem zatrzymane na miesiace, mogą być po prostu przez kilka miesiecy mniejsze od zapotrzebowania i wtedy ten brakujacy gaz uzupełnia sie z magazynów.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
@cojestdoktorku strzelasz postami jak karabin maszynowy kulami. Chętnie bym Cię wysłuchał, ale się pogubiłem. Mam radę/prośbę/sugestię - bo tak łatwiej trafisz z Twoim przekazem.
Załóż wątek w którym nakreślisz w prostych słowach o co Co chodzi?
Jeden tylko post z ostatnich kilkunastu był "od siebie" gdzie przedstawiłem prawdziwie ekologiczny miks energetyczny. Pozostałe kilkanascie postów to tylko oodpowiedzi dla tych którzy pisza do mnie. Odpowiadanie jest grzeczne, brak odpowiedzi byłby niegrzeczny.
Źródła jak najbardziej podaj, ale nie rób z nich randomowo-patchworkowego generatora wypowiedzi.
Staram się każdy ze swoich argumentów podpierać źródłem. To nie są randomowe linki tylko linki dotyczace poruszanych tematów
Pisz od siebie - z serca, a nie jak tępy ruski ChatGPT
Pisze od siebie z mózgu, serce to tylko pompa
U mnie póki co wędrujesz na listę niechcianego contentu.
Super, nie będziesz zawracał tyłka jakiś zaczepkami bez tresci a wiec bez sensu.

Last edited:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
A działający?
Obecnie chyba nie ma takich stosowanych cywilnie, chyba tylko na okrętach podwodnych
Własnie dlatego ze takich nie ma obecnie to profesor Messner od 22 minuty mówi o tym ze to wielka szansa dla Polski:
Wiele państw jest na etapie powrotu do tej technologii, profesor twierdzi ze mozemy być jednymi z pierwszych, wystarczy nagłośnić temat i podjąc decyzje polityczne.

Michal

Moderator
Czyli czekaj, czekaj,... Twoim zdaniem nie mając żadnego (null, nada) doświadczenia w reaktorach jądrowych, szansą dla Polski jest budowa reaktora, którego nikt obecnie nie używa, bo jest tańszy, lepszy i ogólnie każdy go chce?? Ciekawi mnie kto najbardziej ciśnie ten temat - jaki kraj jest najbardziej zainteresowany takim typem reaktora do użytku cywilnego? Hmmm.... nawet nie chce mi się sprawdzać, bo na banku ruskie gnidy.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Czyli czekaj, czekaj,... Twoim zdaniem nie mając żadnego (null, nada) doświadczenia w reaktorach jądrowych, szansą dla Polski jest budowa reaktora, którego nikt obecnie nie używa, bo jest tańszy, lepszy i ogólnie każdy go chce??
Obejrzyj powyższy film z profesorem Messnerem i dostaniesz odpowiedź, wystarczy od 22 do 27 minuty (a najlepiej do końca)
W skrócie, Polacy nad tym pracują i profesor twierdzi ze mozemy miec to za 10 lat od dziś