cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Nadal coś jest nie tak. Mamy TRZECIĄ długość linii kolejowych w Europie ale piątą liczbę pasażerów . Jeżeli przeliczymy liczbę podróży na jednego mieszkańca to tutaj w ogóle już jest jakaś komedia bo od Polaków mniej podróżują pociągiem jedynie Łotysze , Litwini i Estończycy.
Polska jak nic jest krajem gdzie jest realny problem z transportem publicznym, kraje bardziej rozwinięte a nawet mniej rozwinięte bardziej z niego korzystają
Wszyscy koleja gardzili na koniec PRL-u i dalej gardzą, gdy ją "zwijano" nikt jej nie załował. Tacy jesteśy jako Polacy i trzeba by ogromnej zmiany żebyśmy w większosci chcieli jeździć koleja zamiast samochodami i zebyśmy chcieli by inwestowano w koleje zamiast w autostrady

daniel

Señor Meme Officer
Elon wyśle najpierw Optimusa, żeby przygotował grunt pod kolonię, ale okaże się, że żaden człowiek tam nigdy nie poleci i Mars pozostanie planetą zamieszkaną jedynie przez roboty. #blackmirror

BTW jeśli wierzyć Elonowi to RoboTaxi znacząco rozszerzy zasięg transportu publicznego.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Instalki.pl... na pudelku nic nie pisali?
Ostatnie info o zapotrzebowaniu baterii Tesli na różne pierwiastki, był artykuł na elektrowozie, już nawet demotywatory rozsiewają. Podobnie jak wysryw Kornackiego jak to w drodze z Warszawy do Berlina 3x po godzinie musiał się ładować. I tak to internet przyczynia się do szerzenia 'wiedzy'. Szkoda tylko, że źródłem jest często Instytut Danych z Dupy.

Ronin78

Fachowiec
Odnośnie PKP, miałem ostatnio przyjemność jechać nocą Rzeszów Poznań, kuszetka, spróbujcie się przespać jak w wagonie jest 26 stopni, regulacja temperatury nie działa, współpasażerka z kuszetki na przeciwko zabrania otworzyć okna, konduktor każe grzać ile wlezie bo ponoć potem będzie zimno, leżysz i patrzysz w sufit wiedząc że nie da się spać i że to jedna z tych nocy co nie zmrużysz oka. Jakimś cudem przysypiasz na pół godziny i to tyle. W Poznaniu nad ranem zmieniasz pociąg, cholera konduktor mówił rację, jest w nim może 15 stopni i jedziesz dalej, ponoć ogrzewanie zacznie działać, ale po godzinie opuszczasz pokład i wsiadasz do taxi. Nigdy więcej w porze zimowej nie wsiądę dobrowolnie na tak długą podróż PKP.

Michal

Moderator
Jak poznałem moją przyszłą żonę w Szczecinie, to później przez rok jeździłem co drugi / trzeci weekend Warszawa <-> Szczecin. Powrotny oczywiście nocą, bo rano prosto do pracy z pociągu. Zdarzało się, że miałem na kuszetkę ale to raczej 1/10 przejazdów, bo ogólnie cienko było z kasą przez te wyjazdy, więc najczęściej na siedząco w drugiej klasie. Najlepiej wspominam właśnie przejazdy zimą jak był wagon bez ogrzewania, bo wtedy puste przedziały i można było się położyć, założyć wszystkie ubrania jakie miałem ze sobą na siebie i pospać na leżąco do Poznania. W Poznaniu przepinają lokomotywę na drugą stronę i zawsze ogrzewanie zaczynało działać, więc ludzi już full i musiałem resztę kimać na siedząco, a to nie jest łatwe przy 197 cm wzrostu i 8 osobach w przedziale :D
Fajne wspomnienia.

kalotz

Zadomawiam się
20231222_221153.jpg
0 kilometrów w mikrohybrydach?! Zero to są warte wasze mądrości na temat hybryd!😡 Na parkingach, w korkach, uliczkach osiedlowych ludzie mogą przez wasze bzdurne słowa nie zaoszczędzać litrów paliwa, powinniście dostać kary za rozsiewanie fejkniusów!