Niemcy Berlin Naklejka E

nabrU

Moderator
Przerabiałem temat Berlina i potrzebujesz zielonej nalepki z '4', a niebieska z 'E' jest opcjonalna. Szczegóły tutaj:

Poczytaj też tutaj:

lookash_c

Pionier e-mobilności
Bardzo sobie chwalę (choć zaraz, za 10 miesięcy, mi ten przywilej zabiorą).
A właśnie, może pan rednacz @Łukasz Bigo mógłby zasięgnąć języka w kręgach ministerialno-rządowych w temacie buspasów? Czy są jakieś plany na przedłużenie, czy definitywnie nie. Może jakaś presja społeczna, ja (egoistycznie) sobie bardzo cenię w porannej drodze z synami do szkół :-]

krzyss

Pionier e-mobilności
A trzeba mieć faktycznie naklejkę? Ja rozumiem to tak, że wystarcza sama zielona tablica
"Electric vehicles and plug-in hybrid vehicles with an E license plate are exempt from the sticker requirement in Berlin. This also applies to electric vehicles registered abroad. If such foreign-registered eletric vehicles do not already have a marking specific to electrically driven vehicles, they need a blue E sticker in accordance with Appendix 3a of the Vehicle Registration Ordinance (Anlage 3a FZV) in order to drive inside the low-emission zone in Berlin."
No chyba nie… na wegrzech zielone maja tez pluginy

Jeffero

Zadomawiam się
No chyba nie… na wegrzech zielone maja tez pluginy
"If such foreign-registered eletric vehicles do not already have a marking specific to electrically driven vehicles, they need a blue E sticker" - My mamy "marking specific to electrically driven vehicles" w postaci zielonej tablicy. Wiadomo że każdy kraj inaczej to oznacza, ale nie jest napisane że oznaczenie ma być zgodne z tym niemieckim.

A oprócz tego zdanie wcześniej, pluginy też się łapią.

krzyss

Pionier e-mobilności
"If such foreign-registered eletric vehicles do not already have a marking specific to electrically driven vehicles, they need a blue E sticker" - My mamy "marking specific to electrically driven vehicles" w postaci zielonej tablicy. Wiadomo że każdy kraj inaczej to oznacza, ale nie jest napisane że oznaczenie ma być zgodne z tym niemieckim.

A oprócz tego zdanie wcześniej, pluginy też się łapią.
Przetestuj :) dla mnie dostaniesz mamdat ;)

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
A trzeba mieć faktycznie naklejkę? Ja rozumiem to tak, że wystarcza sama zielona tablica
"Electric vehicles and plug-in hybrid vehicles with an E license plate are exempt from the sticker requirement in Berlin. This also applies to electric vehicles registered abroad. If such foreign-registered eletric vehicles do not already have a marking specific to electrically driven vehicles, they need a blue E sticker in accordance with Appendix 3a of the Vehicle Registration Ordinance (Anlage 3a FZV) in order to drive inside the low-emission zone in Berlin."

Trzeba. Niemieckie tablice mają E na końcu - i wtedy nie trzeba. Ale nie można oczekiwać, żeby służby wiedziały, jakie są wyróżniki pojazdów elektrycznych we wszystkich krajach. Dlatego naklejka.

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
I tu mam problem. Generalnie zgadzam się z Tobą. Z tym, że to jest na swój sposób promowanie EV. W takiej Warszawie to + darmowe parkowanie może kogoś zachęcić do kupna EV (spora oszczędność czasu i pieniędzy). Buspasy tak czy owak kończą się dla EV z końcem roku, więc przestaną kłuć w oczy.

Zachęcanie do parkowania w centrum jest sprzeczne ze strategią wyprowadzania prywatnej komunikacji z centrów miejskich.

A dwa, to benefit tylko dla tych, których na parkowanie i tak stać, a EV i tak by kupili. Posiadacze EV to "bogacze z domków, z PV na dachach". Nie przekonasz mnie, że kupiłeś EV bo zaoszczędzisz parę złotych na parkowaniu w centrum :D

Jak ktoś chce promować EV, to niech "narodowy" program budowy ładowarek wystartuje.

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Przerabiałem temat Berlina i potrzebujesz zielonej nalepki z '4', a niebieska z 'E' jest opcjonalna. Szczegóły tutaj:

Poczytaj też tutaj:

Zielona Umweltplakette jest konieczna, żeby wjechać. Z E można dodatkowo za friko parkować.

umcus

Pionier e-mobilności
Zachęcanie do parkowania w centrum jest sprzeczne ze strategią wyprowadzania prywatnej komunikacji z centrów miejskich.
W rzyci mam tą strategię, dopóki jestem zmuszony do odwiedzania centrum Warszawy. Na łeb nie upadłem, żeby jechać 100 km do Warszawy, a potem jeszcze się przesiadać w ZTM. Ale ja to pikuś, sami mieszkańcy nie chcą takiej strategii ;)
A dwa, to benefit tylko dla tych, których na parkowanie i tak stać, a EV i tak by kupili. Posiadacze EV to "bogacze z domków, z PV na dachach". Nie przekonasz mnie, że kupiłeś EV bo zaoszczędzisz parę złotych na parkowaniu w centrum :D
No ni cholery nie zamierzam nawet zaczynać :) Co nie zmienia faktu, że skwapliwie będę korzystał.
Jak ktoś chce promować EV, to niech "narodowy" program budowy ładowarek wystartuje.
Proszę Cię, jeszcze mało kasy przewalili? ;)