solik

Pionier e-mobilności
tak, bylo na forum ze nowy citroen ec4 kisnie na placu bo czeka na transport, moje auto tez stoi na placu u dealera i czeka 2 tygodnie na transport 200km bo nie ma komu wozic :) przypadek totalnie roznych marek i miejscowosci

Olecki

Pionier e-mobilności
Podobno pierwsza partia aut kia niro ev jest juz od 2 tygodni w Polsce ale są problemy logistyczne z pośrednikami, mówiąc krótko ktoś nie może rozwieść aut do salonów. Też to słyszeliście a może wiecie coś więcej ?
15.07 przypłynął statek do Koper, następny będzie około 30.07. Na nich na pewno płynęły samochody z zamówień. Jeszcze wcześniej powinny przypłynąć samochody demo i może jakieś zabłąkane pierwsze zamówienia ale specjalnie nie liczył bym na to. Tak, Kia ma problemy z transportem samochodów z Koper na centralny plac w Polsce i później do dealerów, nie liczył bym że zajmie to w sumie mniej niż 1,5 miesiąca od dostarczenia do Koper.
Jako ciekawostkę dodam że Kia Polska podobno zaplanowała sprzedaż w tym roku 1000 sztuk (wszystkie wersje) nowej Niro (więc taki zapewne był plan produkcyjny dla naszego kraju) i większość jest już zamówiona. Ponieważ EV schodzą lepiej niż zakładali to pewnie już nie ma dostępnych do zamówienia z planu na ten rok.

less

Posiadacz elektryka
ja zamówiłem EV 6.06.2022 i KIA Polska odpowiedziała mi ostatnio że jeszcze nie trafił do produkcji. W salone teraz mi powiedzieli że demówki będą mieli na pzełomie VIII/IX

electricar

Zadomawiam się
Enea już ogłosiła nowy cennik dla firm. 2.3 zl netto kWh. Czyli ok 3 zł brutto kw. Więc jak ktos się chce we własnej firmie ładować to lepiej niech szuka diesla od razu. Nawet benzyna wyjdzie taniej.

Tydzień nie minęło jak mowilem ze ładowarki będę po 4-5 zł kwh.

Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
ja zamówiłem EV 6.06.2022 i KIA Polska odpowiedziała mi ostatnio że jeszcze nie trafił do produkcji. W salone teraz mi powiedzieli że demówki będą mieli na pzełomie VIII/IX
Ja też złożyłem zamówienie 06.06, na moje zapytanie o status dziś dostałem wiadomość od dealera że auto powinno być na składzie celnym (zakładam że w Polsce) 30.07 i po 15.08 w salonie. Oczywiście nie wierzę że obejdzie się bez opóźnień ale jakbym zarejestrował samochód 5 września (po zmianie przepisów) to byłbym zadowolony.

Cyrkiel

Zadomawiam się
Ja też złożyłem zamówienie 06.06, na moje zapytanie o status dziś dostałem wiadomość od dealera że auto powinno być na składzie celnym (zakładam że w Polsce) 30.07 i po 15.08 w salonie. Oczywiście nie wierzę że obejdzie się bez opóźnień ale jakbym zarejestrował samochód 5 września (po zmianie przepisów) to byłbym zadowolony.
Dzisiaj rozmawiałem z dilerem. Potwierdził że auto od tygodnia jest na składzie. Powiedział że nikłe są szanse aby auto trafiło do salonu do połowy sierpnia.

Olecki

Pionier e-mobilności
A tak z ciekawości - wie ktoś może jak wygląda sprawa w KIA z kartami SIM do komunikacji? Dają kartę do e-calla a do łączności z netem samemu trzeba zorganizować czy tez jakoś inaczej to wygląda? No i jaki jest modem do komunikacji (4G/5G) i na jaki format kart?

Cyrkiel

Zadomawiam się
A tak z ciekawości - wie ktoś może jak wygląda sprawa w KIA z kartami SIM do komunikacji? Dają kartę do e-calla a do łączności z netem samemu trzeba zorganizować czy tez jakoś inaczej to wygląda? No i jaki jest modem do komunikacji (4G/5G) i na jaki format kart?
Z tego co wiem to abonamet opłacony jest przez Kię na 7 lat

electricar

Zadomawiam się
Dzisiaj rozmawiałem z dilerem. Potwierdził że auto od tygodnia jest na składzie. Powiedział że nikłe są szanse aby auto trafiło do salonu do połowy sierpnia.
Jeśli wasze ze składu jada miesiąc czasu. To nasze co nie są w produkcji jeszcze to można się spodziewać śmiało przyszły rok...

Najnowsze dyskusje