Olecki

Pionier e-mobilności
No obniża, tylko niejawnie. Nie na najwyższym szczeblu, tylko gdy pójdziesz do salonu i się potargujesz - jak na bazarze w Egipcie. Jak ja czegoś takiego nie lubię...
Na takich bazarach to można czasem i z 3/4 wyjściowej ceny utargować, jeśli dało by się i w Kia to ja w sumie byłbym za ;).

vwir

Pionier e-mobilności
No ale oczywiście wiesz jak to działa? Wyjściowa cena byłaby na poziomie 800tys pln. Niektorzy kupiliby za 200tys, inni za 300tys, etc.

Olecki

Pionier e-mobilności
No nie, przy porządnym targowaniu Arabowie potrafią sprzedać po kosztach albo nawet poniżej, zadowoleni z samego targowania. Sam pamiętam jak kiedyś na bazarze w Stambule za czasów wycieczek ' po jeansy' mój ojciec zamiast jeansów przywiózł ręcznie tkany tradycyjny dywan, stargowany z ponad 400 USD na 80 po 5 godzinach 'negocjacji'. I wszyscy byli zadowoleni :).

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Arab sprzedał za tyle ile na ich rynku było to warte, nie dołożył pewnie do biznesu.
5h w plecy. Gdyby zakup czegokolwiek tyle czasu pochłaniał, to kiedy byś na to zarobił?

ELuk

Pionier e-mobilności
Arab sprzedał za tyle ile na ich rynku było to warte, nie dołożył pewnie do biznesu.
5h w plecy. Gdyby zakup czegokolwiek tyle czasu pochłaniał, to kiedy byś na to zarobił?
Ale tu nie chodziło o efektywność włożonego czasu do jego kosztu, w aspekcie zysku (rabatu).
To myślenie eurocentryczne.
W kulturze bliskiego wschodu są inne wartości niż tylko zysk materialny.
Ta 5 godzinna zabawa w negocjacje mogła być dla tego Araba cenniejsza niż bezpośredni zysk. A dla Ojca kolegi moglo to być i jedno i drugie, nieprawdaż. 😉
Może jednak Slow jest alternatywą do Fast nie tylko w jedzeniu, a biznesie również😎😉?
To tak jak z tym marnowaniem czasu na ładowarkach przeliczanym na wynagrodzenie godzinowe.., 🤣

Synergia

Nowy na Forum
No obniża, tylko niejawnie. Nie na najwyższym szczeblu, tylko gdy pójdziesz do salonu i się potargujesz - jak na bazarze w Egipcie. Jak ja czegoś takiego nie lubię...
Tak, ja też nie, moja introwertyczna natura każe mi mieć problem nawet podczas dzwonienia do salonów :D

Olecki

Pionier e-mobilności
Ale tu nie chodziło o efektywność włożonego czasu do jego kosztu, w aspekcie zysku (rabatu).
Ta 5 godzinna zabawa w negocjacje mogła być dla tego Araba cenniejsza niż bezpośredni zysk. A dla Ojca kolegi moglo to być i jedno i drugie, nieprawdaż. 😉
Może jednak Slow jest alternatywą do Fast nie tylko w jedzeniu, a biznesie również😎😉?
To tak jak z tym marnowaniem czasu na ładowarkach przeliczanym na wynagrodzenie godzinowe.., 🤣
Dokładnie tak było :). Kto nie zetknął się z kulturą handlu na Bliskim Wschodzie pewnie tego nie zrozumie. A jeszcze bardziej bezcenne były miny handlarek z Polski gdy one wsiadały do samolotu obładowane ciuchami a mój ojciec niósł dywan :p

vwir

Pionier e-mobilności
A zderzenie tego "niezrozumienia" z rzeczywistością wygląda następująco: szczęśliwy po utargowaniu 80% wartości (czyli do zapłacenia pozostało 20% ceny wyjściowej) wchodzisz do "normalnego" sklepu z cenami, znajdujesz taki sam produkt i okazuje się, że... przepłaciłeś. Been there, done that. Więc bez urazy, ale istnieje ogromna szansa, że w normalnym sklepie Twój ojciec zapłaciłby za ten dywan jeszcze mniej.

Tompor

Zadomawiam się
No dyskusja jak na Trafalgar Square, może przenieście się na inne forum.
Czytanie o dywanach kupionych w Turcji, jakoś mnie nie interesuje.

Last edited:

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Południe Świta jest Slow
Północ Fast, jednak wolimy żyć na północy