Nissan Leaf II 40 kwh czy ma sens ?

Hakun

Zadomawiam się
Ja potrzebuję Leaf'a na 70km dziennie, do podróży jest T4 Multivan z zasięgiem 1,5kkm (100l paliwa wchodzi, a 6,5l/100 jest realne)
Ja od dwóch lat do takich podróży te 70 km dziennie używam Leafa I z baterią 30 kWh. Rewelacyjne auto do tego.

wojti12

Zadomawiam się
mam pytanie do znawców/właścicieli - Leaf II 40kWh - jakie muszę mieć przyłącze w domu by móc ładować mocą 6,6kW przez typ2? Małą/Duza Siła 16A/32A? dzieki za info

wojti12

Zadomawiam się
Bezpiecznik glowny minimum 32A a realnie 40A bo dom tez cos zuzywa, wiec tak usredniajac minimum 21kW przydzialu bo wtedy daja 40A bezpiecznik, a najlepiej okolo 30kW.
dzieki. Odpowiedziałeś mi faktycznie na zadane pytanie :) i to tez wartościowe informacje. A na mysli miałem :) - jakie gniazdo muszę mieć u siebie w garazu (na jakich parametrach- 1/3 fazy, ile A?) by moc sie ładować z pomocą fabrycznej cegły do Leafa i wyciągnąć te 6,6kW? dzieki

KKL

Posiadacz elektryka
Bezpiecznik glowny minimum 32A a realnie 40A bo dom tez cos zuzywa, wiec tak usredniajac minimum 21kW przydzialu bo wtedy daja 40A bezpiecznik, a najlepiej okolo 30kW.
Albo mieć przydział na 17kW, bezpiecznik 32A i po awarii pogadać z pogotowiem energetycznym by wymienili.. na 40A :). Oczywiście bez papierkologii i dopłat..

Bronek

Pionier e-mobilności
GNIAZDO 32A tzw duża siła. Leaf nie bieze wiecej jak ok 30A z jednego tylko kabelka. Więc w domu musisz uwazać aby na tym samym kabelku ( Fazie) nie było np pralki + piekarnika i wibratora.. np do cementu ).
Jw napisano minimum to 32A na wejściu do domu ale tez jw napisano lepiej miec zapas, bo patrz nizej a propos leaf i wibrator

Michal

Moderator
No i musisz mieć jakieś gniazdo żeby się do niego podłączyć - ja nie wiem jaki wtyk będzie miał twój EVSE, więc jeśli chcesz wiedzieć co zamontować w garażu, to musisz zacząć od EVSE - tam może być czerwony duży wtyk 3 fazowy 32A, albo duży niebieski jedno fazowy 32A.