Nowa instalacja 8,1 kWp z bankiem energii 10 kWh, podsumowanie 12 dni

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Oczywiście. 3 fazowe wyjście 13 a

masz racje, tylko mi się nie chce jechać i czekać na ładowarce. Wole 20 ziko więcej i wygodniej
prawda ale przy dwóch autach i dostępności GreenWay'a tam gdzie robię zakupy itd. to jakoś idzie ale raz-dwa w miesiącu i tak ładuję z domowego a teraz to najlepiej wychodzi gniazdko biurowe z tarczą na stawkę bez limitów i sobie "ciurka" z 240V po zbliżonej stawce ale na fakturę na firmę.

ducarider

Posiadacz elektryka
Tak to wygląda od 12 sierpnia.
Trochę przekłamuje energię pobraną, wg elicznika jest około 1,5 kwh na dzień (może jeszcze zbilansują).
Falownik pobiera stale z sieci od 50 - 150 W ale też oddaje.
Część ze sprzedanej energii jest w "baku" :)
1692855339219.png

Zrzut za wczoraj z elicznik, wychodzi na to że Tesla dostała 74 kwH.

1692855401959.png

YLR

lookash_c

Pionier e-mobilności
W tak niepewnych warunkach optymalizacja taryf nie ma wielkiego sensu i dopiero pojutrze dowiemy się co będzie przedwczoraj.
Ładnie napisane.
Dołóżmy jeszcze do tego rozliczanie z kilkumiesięczną obsuwą. Żona przy okazji podpisywania w PGE aneksu do umowy po rozbudowie fotowoltaiki zagadnęła kiedy możemy spodziewać się faktury za pierwsze półrocze 2023 - w odpowiedzi usłyszała, że "wysyłają w kolejności odczytów, cośtamśmośtam, pewnie pod koniec roku" (!) o_O

KrzysztofFly

Moderator
Ładnie napisane.
Dołóżmy jeszcze do tego rozliczanie z kilkumiesięczną obsuwą. Żona przy okazji podpisywania w PGE aneksu do umowy po rozbudowie fotowoltaiki zagadnęła kiedy możemy spodziewać się faktury za pierwsze półrocze 2023 - w odpowiedzi usłyszała, że "wysyłają w kolejności odczytów, cośtamśmośtam, pewnie pod koniec roku" (!) o_O
Ja w Enea, nie mam faktur za okres od 1 czerwca 2022 ;), więc to już 15 miesięcy ;).

Bronek

Pionier e-mobilności
Energa sie wyrobiła i nawet fajnie pokazuje dane czy to w aplikacji czy na stronie licznika czy konta. Jest to postęp. Co oczywiście nie tlumaczy polityki cenowej prowadzonekj przez naszych Kowalskich itd.

nabrU

Moderator

KrzysztofFly

Moderator
W sumie zalogowałem się przed chwilą do eBOK Enea, faktur w dalszym ciągu brak. Pojawiły się natomiast dane dobowo-godzinowe. Są tam dane o produkcji i zużyciu (u mnie dane historyczne dostępne są od lipca 2022)
Zrzut ekranu 2023-08-24 200304.png
Zrzut ekranu 2023-08-24 200524.png
można też zobaczyć jak to wygląda po bilansowaniu
Zrzut ekranu 2023-08-24 200542.png
Może i brak rewolucji, jednak jest to jakiś krok do przodu.

Michal

Moderator
W PGE ebook nadal wygląda jak Interia w 1993 roku :p

KrzysztofFly

Moderator
W PGE ebook nadal wygląda jak Interia w 1993 roku :p
To jest jakiś krok naprzód, wcześniej wykres wyglądał tak
Zrzut ekranu 2023-08-24 204426.png
I uwzględniał tylko odczyt na koniec dwumiesięcznego okresu rozliczeniowego, kompletnie nie uwzględniał produkcji z fotowoltaiki, tylko stan energii pobranej z sieci.