Nowa ustawa a taryfy G

KKL

Posiadacz elektryka
Ale to stan tymczasowy, ze względu na szybujące ceny energii. Jak taryfy G zostaną zaktualizowane do wartości bardziej rynkowych, a to na pewno się stanie od nowego roku, to prawdopodobnie nie będzie już tak różowo. Ale fakt, chwilowo wychodzi nawet lepiej niż stary prosument.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Tak, z tego co pobieżnie załapałem to cena samej energii, dystrybucja to inna para kaloszy.
Przypominam, że w Polsce oligopol energetyczny ma się dobrze i zmiany w ustawie zrobione zostały po to żeby wychodzili na tym lepiej niż dotychczas (oni, a nie prosumenci).

Bronek

Pionier e-mobilności
Ciekawe jak to jest , gdyby chciał założyć nowa instalację , będąc prosumentem na starych zasadach . Po prostu zrobić to drugim falowniku . I tu dwa warianty !.
1. Umowa dotychczasowa jest np na żonę i Ona , jest tym pierwszym prosumentem , czy może mieć druga umowę , nie zmieniając pierwszej ? ( watpię )
2. Nowa Umowa na mnie , ale ja nie figuruję jak klient , mam tylko tytuł do lokalu jako współwłaściciel

Pytałem ale u nas nie wiedzieli , dalej nie drążyłem tematu

vwir

Pionier e-mobilności
Ale po co druga umowa? Robisz tylko aneks do pierwszej, zwiększający moc instalacji. Ja tak właśnie mam - dołożyłem nowy falownik z nowymi panelami, zgłaszasz to w jednym zakładzie energetycznym (dystrybucja), oni wystawiają papierek, że się zgadzają, idziesz z tym do drugiego zakładu energetycznego (obrót), robisz aneks do umowy i po temacie. Nie ma znaczenia czy to jest osobny falownik czy nie.

Bronek

Pionier e-mobilności
OK. Ktoś mi gadał o kwestii dotacji , że niby nowy itp ....ale olać to .
A tak się tez zastanawiam ,że falownik daje z 3 x w roku ok 9 kW mocy i zawsze mu jednak brakuje .
A jakbym na nielegalu dodał zupełnie prive druga małą instalacje tak by dobijała do tych 10 kW z Umowy ?

vwir

Pionier e-mobilności
Dotacja jest niejako na licznik. Jak już masz dwukierunkowy to po frytkach. Musiałbyś drugi licznik stawiać. Nie opłaca się.

Oficjalnie nie wolno dokładać na nielegalu. Nieoficjalnie - nikt raczej nie jedździ i nie zdejmuje instalacji z dachu żeby sprawdzić, czy wszystko jest zgodnie ze zgłoszeniem. Jednak niektóre liczniki zapisują maksymalną moc pobieraną i maksymalna moc oddawaną, więc jeśli mocno przegniesz ponad 10kW to da się to wyczaić.

PePeL

Zadomawiam się
OK. Ktoś mi gadał o kwestii dotacji , że niby nowy itp ....ale olać to .
A tak się tez zastanawiam ,że falownik daje z 3 x w roku ok 9 kW mocy i zawsze mu jednak brakuje .
A jakbym na nielegalu dodał zupełnie prive druga małą instalacje tak by dobijała do tych 10 kW z Umowy ?
Też się zastanawiam. Dochodzi jeszcze konsumpcja wlasna i do sieci nigdy nie poleci tyle ile jest w umowie. Dorzucić 2 panele chyba nie powinno być problemem.

vwir

Pionier e-mobilności
No a jak to jest przy oddawaniu - płacą za prąd. Ale za przesył? W sensie czy za przesył nie płacisz podwójnie (za oddawany i za pobierany).