Nowa wersja oprogramowania

Octavo

Zadomawiam się
Takie 24GB to ładna paczka danych do przesłania przez radio. Wąskich gardeł masa, od wydajności serwerów do aktualizacji, poprzez łącze do tych serwerów i finalnie pakiet danych wykupiony dla kart SIM w naszych autach. Na bank podzielili taki upgrade na mniejsze grupy aut, chociażby po to, aby w przypadku problemów nie zapchać serwisów. Jako, że OTA dostalismy w poprzednim SW update to praktyków brak i możemy tylko zgadywać . Poczekamy i zobaczymy, ale to chyba nie będzie szybka akcja w żadnym aspekcie...

mimx

Fachowiec
Setup -> general (mam ustawiony angielski, po polsku pewnie "ogólne"). Mnie zapytał o zgodę na start pobierania.
Na pewno musi być włączony przy starcie pobierania; potem - nie wiem. Przyjechałem do pracy, samochód stoi i nie zaglądałem do niego.

edit: nie pobiera się, gdy samochód jest wyłączony; po uruchomieniu dopiero nawiązywał połączenie i wznawiał pobieranie

Last edited:

Octavo

Zadomawiam się
U mnie nie pytał o zgodę, tylo ściągnął paczkę aktualizacji (pewnie podczas jazdy) i jadąc podejrzałem, że rozpakowuje i sprawdza sumy kontrolne.

1688804325849.png

Gdy skończył przygotowanie to podświetlił guzik "Aktualizuj" i poinformował że proces może zająć do 20 minut. W rzeczywistości skończył w 7 minut i mam już nowe oprogramowanie w aucie.

Tompor

Zadomawiam się
Może kolega mimx nie miał zaptaszkowanego "automatyczne pobieranie OTA" i dlatego to zapytanie. Ja czekam na jakiś sygnał, ale nic się nie dzieje, no trochę się niecierpliwię, chociaż ostatnio nie mam dłuższych tras.

Jobski

Fachowiec
Dla niecierpliwców (patrz ja) i nie robiących długich tras pozostaje aktualizacja przez USB

Tompor

Zadomawiam się
Zrobiłem dłuższą trasę i aktualizacja OTA nie zadziałała. Gdyby nie to, że aktualizacja więcej psuje niż wnosi, to aktualizowałbym via USB, ale tak, to czekam.