Nowa wersja oprogramowania

ddakaz

Nowy na Forum
Niro EV MY22 ma aktualizacje OTA z listopada, jeśli ta została wgrana to wg. informacji KIA powinna się sama aktualizować. Jeśli nie, to trzeba wpierw wgrać z Pendrive to OTA

Z tabelki wynika, że dotyczy to Niro EV od 2022r. - model MY22. Wcześniejsze nadal muszą być aktualizowane PenDrivem. Tak wynika z info na stronie KIA.

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Niro EV MY22 ma aktualizacje OTA z listopada, jeśli ta została wgrana to wg. informacji KIA powinna się sama aktualizować. /.../

Z tabelki wynika, że dotyczy to Niro EV od 2022r. - model MY22. Wcześniejsze nadal muszą być aktualizowane PenDrivem. Tak wynika z info na stronie KIA.

Z tego co Koledzy pisali, to na e-Niro z 2022r. można wgrać aktualizację OTA. Na wcześniejsze niestety nie (przynajmniej jak do tej pory, mam nadzieję, że to poprawią).

Tompor

Zadomawiam się
Zaktualizowałem, z pewną obawą, ale wszystko poszło OK. Przy włączonym samochodzie podpiąłem pena. Po starcie aktualizacji następuje sprawdzanie poprawności plików, ok 10 min. Potem informacja o rozpoczęciu aktualizacji po wyłączeniu samochodu, wyłączyłem i aktualizacja ruszyła ok 30 min. Mam nadzieję, że kolejne odbędą się przez OTA.

Olecki

Pionier e-mobilności
Niro EV MY22 ma aktualizacje OTA z listopada, jeśli ta została wgrana to wg. informacji KIA powinna się sama aktualizować. Jeśli nie, to trzeba wpierw wgrać z Pendrive to OTA

Tak z ciekawości - ktoś w Polsce w ogóle ma Niro EV MY22? Mój wyprodukowany w czerwcu według navi jest już MY23. Jest informacja że OTA jest dostępne ale samochód nie chce się sam zaktualizować, trzeba będzie użyć pendrive.

less

Zadomawiam się
Tak z ciekawości - ktoś w Polsce w ogóle ma Niro EV MY22? Mój wyprodukowany w czerwcu według navi jest już MY23. Jest informacja że OTA jest dostępne ale samochód nie chce się sam zaktualizować, trzeba będzie użyć pendrive.
Oficjalnie wszystkie Niro EV są MY2023

Tompor

Zadomawiam się
Myślałem, że ja mam MY22, ale teraz już nie wiem. Gdzie w navi jest podany MY i informacja o OTA?

Olecki

Pionier e-mobilności
Myślałem, że ja mam MY22, ale teraz już nie wiem. Gdzie w navi jest podany MY i informacja o OTA?
Ustawienia -> informacje ogólne (czy jakoś tak), masz tam podaną wersję pojazdu, wersję softu i info czy jest dostępne OTA. Korzystając z tabelki na stronie KIA moja wersja pojazdu to Niro EV MY23.

Tompor

Zadomawiam się
Z tej tabelki wynika, że mam MY23. Informacji OTA nie widzę. Dzisiaj aktualizowałem oprogramowanie pobierając dla NIRO EV MY22 i poszło??

Attachments

• 2022-12-10 15.50.00.jpg
    2022-12-10 15.50.00.jpg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 13

Olecki

Pionier e-mobilności
Z tej tabelki wynika, że mam MY23. Informacji OTA nie widzę. Dzisiaj aktualizowałem oprogramowanie pobierając dla NIRO EV MY22 i poszło??
Pewnie jest jedną paczką z softem dla obu MY a to by oznaczało że jednak istnieją MY 22. U mnie jest jeszcze info o dostępnym OTA (mam soft z czerwca) ale samochód sam się nie aktualizuje ani nie można wymusić aktualizacji OTA z poziomu menu. Pozostaje przygotować pendrive, pewnie jutro sobie zaktualizuje.

Tompor

Zadomawiam się
Ciekawe, aktualizacja OTA jest datowana na październik 2022, Ty miałeś soft z czerwca, ja miałem z sierpnia, u Ciebie jest widoczne OTA, u mnie nie, nawet po aktualizacji. Ze Strony KIA OTA otrzymają MY22 sprzedawane od maja 2021.

Olecki

Pionier e-mobilności
Teoretycznie jak zaktualizowałeś do najnowszego to już nie powinieneś mieć info o dostępnej OTA bo nie ma nowszego softu. Ciekawsze może być dlaczego wcześniej nie miałeś info o OTA skoro był nowszy soft.

ddakaz

Nowy na Forum
Ze Strony KIA OTA otrzymają MY22 sprzedawane od maja 2021.
Czy tu nie chodzi o maj 2022r? Moja Kia jest z maja 2021r i jest widoczna w Navigation Updater jako NIRO EV (MY'20) tak ją aktualizowałem już 3 razy i wszystko poszło dobrze. Może o czymś nie wiem i wersja MY'22 też by pasowała? Tego nie próbowałem, bo nie mam wiedzy. Może to być zależne od wielkości pamięci w "infotainment", lub modemu GSM w samochodzie.

Według moich ustaleń MY2022 to ostatnia wersja e-NIRO. Następne to już nowe NIRO EV jako MY2023.
Osobiście widziałem e-NIRO z 2022r w Poznaniu. Jedyne czym się różniła to miała już nowy znaczek KIA. (ten KN ;))

Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.

Przy okazji zastanawiam się jak zdalne pobieranie aktualizacji przez OTA będzie wpływać na akumulator 12v? Ten proces na kompie przez WIFI trochę trwa, więc przez GSM pewnie będzie jeszcze dłużej.

Sierek

Fachowiec
Dzisiaj zaktualizowałem SW do wersji SG2_E.EUR.5SW_L.001.001.221129. Z opisu wynika, że dodali parę opcji z muzyczką i możliwość zmiany głosowo lokalizacji Dom - Praca :unsure:

Może warto przenieść ten wątek do działu ogólnego KIA? Dotyczy wszystkich modeli.

Tompor

Zadomawiam się
Czy tu nie chodzi o maj 2022r? Moja Kia jest z maja 2021r i jest widoczna w Navigation Updater jako NIRO EV (MY'20) tak ją aktualizowałem już 3 razy i wszystko poszło dobrze. Może o czymś nie wiem i wersja MY'22 też by pasowała? ...
Tyle ze strony KIA w FAQ

Attachments

• Zrzut ekranu 2022-12-10 193137.png
    Zrzut ekranu 2022-12-10 193137.png
    17,3 KB · Liczba wyświetleń: 15

ddakaz

Nowy na Forum
Może o czymś nie wiem i wersja MY'22 też by pasowała?
Według Navigation Updater wersja 2020, czy 2022 zależy od aktualnie wgranej wersji oprogramowania. Cechuje ją początek numeru DE_E_22.EUR_...... dla MY'22 , i DE_E_20.EUR dla wersji MY'20. Z tego wynika, że automatycznie aktualizacje są dla wersji z 22 i wyżej.

Tompor

Zadomawiam się
Przy okazji zastanawiam się jak zdalne pobieranie aktualizacji przez OTA będzie wpływać na akumulator 12v? Ten proces na kompie przez WIFI trochę trwa, więc przez GSM pewnie będzie jeszcze dłużej.
No właśnie, może dlatego kolega Olecki nie doczekał się aktualizacji OTA, bo ta musi trochę trwać, tych "giksów" do pobrania jest trochę. Z drugiej strony dwa razy do roku, to mogę pobrać na pendrive'a i zainstalować nie oglądając się na OTA.