Nowa wersja oprogramowania

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Na e-Niro wgrałem przez pendrive'a . Po aktualizacji ekran pokazuje w końcu pełną datę , również w wersji wygaszonej. W radiu pojawił się natomiast przycisk aplikacji SoundHound, więc jeśli dana stacja nie wyświetla kogo akurat gra, to można sobie tym przyciskiem znaleźć wykonawcę i tytuł utworu. Innych zmian na razie nie zauważyłem.

Tompor

Zadomawiam się
Czy aktualizacja pobierana przez OTA jest w czasie uruchomienia pojazdu, czy w czasie postoju w garażu też?

Octavo

Zadomawiam się
Ten nowy soft na pendrive zajmuje około 24GB.

Wyniki ostatniego speedtestu operatorów w PL:
1687771166180.png
Zakładając średnią prędkość ściągania na poziomie 40Mbps, to potrzeba około 1:30h na sam transfer danych.
Rozpakowanie archiwów i instalacja pewnie extra 0:30h.

Patrząc na instrukcje aktualizacji (https://update.kia.com/EU/E1/updateGuide/04) dla procesu z użyciem pendrive, piszą że update korzysta z baterii (pewnie 12V), i że lepiej nie włączać silnika w czasie aktualizacji, czyli pewnie lepiej żeby był włączony przez cały czas aktualizacji.

Ciężko z tego wyciągnąć wnioski dla OTA, może po prostu OTA zapali w zakładce "Update/Version info" guzik update? Czyli mimo że nie będzie pendrive z wykrytą nową wersją, to będzie ona widoczna w menu. Dalsze instrukcje dostaniemy po wciśnięci guzika i wtedy wcale się nie zdziwię jak polecimy według podobnej instrukcji - czyli główny akumulator włączony i nie wyłączaj auta przez 2,5h.....

mimx

Zadomawiam się
Myślę, że to nie prędkość transferu jest ograniczeniem, tylko pewnie te aktualizacje są wrzucane do poszczególnych samochodów (a może na poszczególne rynki?) bardzo stopniowo. Od piątku do niedzieli miałem samochód włączony / online przez jakieś 10h (800+ km) i nic się nie pobrało ani nie zainstalowało.

Olecki

Pionier e-mobilności
Wydawało mi się że musisz ręcznie w nawigacji sprawdzić czy jest dostępne OTA dla Twojego VIN i kliknąć rozpoczęcie procesu aktualizacji. W KIA chyba samochód bez twojego potwierdzenia nie zacznie ściągać softu.

mimx

Zadomawiam się
Może i tak. Sądziłem, że pobieranie będzie w tle a spyta o pozwolenie dopiero w momencie gotowości do aktualizacji. No nic, zobaczymy. Jestem za leniwy na update via pendrive. Możliwe też, że mi pojutrze wgrają w ASO. Jestem umówiony na diagnostykę usterki.

mako

Zadomawiam się
Ja chciałem nieco przyspieszyć OTA, wszedłem w Engineer Mode, zrobiłem test OTA i sprawdziłem co tam ciekawego do logów zrzucił samochód. Moja interpretacja jest taka, że OTA powinna zadziałać bo pojawiło się info że dla tego samochodu, regionu itd. wszystko jest aktywne, dalej sprawdzał czy na serwerach hyundai'a dostępna jest jakaś paczka softu i tam nic nie znalazł na ten moment. Pewnie Kia czeka na odpowiedni moment żeby udostępnić aktualizację przez OTA, ja jestem jednak niecierpliwy i wgrałem ją przez pendrive.

Octavo

Zadomawiam się
Takie 24GB to ładna paczka danych do przesłania przez radio. Wąskich gardeł masa, od wydajności serwerów do aktualizacji, poprzez łącze do tych serwerów i finalnie pakiet danych wykupiony dla kart SIM w naszych autach. Na bank podzielili taki upgrade na mniejsze grupy aut, chociażby po to, aby w przypadku problemów nie zapchać serwisów. Jako, że OTA dostalismy w poprzednim SW update to praktyków brak i możemy tylko zgadywać . Poczekamy i zobaczymy, ale to chyba nie będzie szybka akcja w żadnym aspekcie...

mimx

Zadomawiam się
Setup -> general (mam ustawiony angielski, po polsku pewnie "ogólne"). Mnie zapytał o zgodę na start pobierania.
Na pewno musi być włączony przy starcie pobierania; potem - nie wiem. Przyjechałem do pracy, samochód stoi i nie zaglądałem do niego.

edit: nie pobiera się, gdy samochód jest wyłączony; po uruchomieniu dopiero nawiązywał połączenie i wznawiał pobieranie

Last edited:

Octavo

Zadomawiam się
U mnie nie pytał o zgodę, tylo ściągnął paczkę aktualizacji (pewnie podczas jazdy) i jadąc podejrzałem, że rozpakowuje i sprawdza sumy kontrolne.

1688804325849.png

Gdy skończył przygotowanie to podświetlił guzik "Aktualizuj" i poinformował że proces może zająć do 20 minut. W rzeczywistości skończył w 7 minut i mam już nowe oprogramowanie w aucie.

Tompor

Zadomawiam się
Może kolega mimx nie miał zaptaszkowanego "automatyczne pobieranie OTA" i dlatego to zapytanie. Ja czekam na jakiś sygnał, ale nic się nie dzieje, no trochę się niecierpliwię, chociaż ostatnio nie mam dłuższych tras.

Jobski

Zadomawiam się
Dla niecierpliwców (patrz ja) i nie robiących długich tras pozostaje aktualizacja przez USB

Tompor

Zadomawiam się
Zrobiłem dłuższą trasę i aktualizacja OTA nie zadziałała. Gdyby nie to, że aktualizacja więcej psuje niż wnosi, to aktualizowałbym via USB, ale tak, to czekam.