Olecki
Pionier e-mobilności
Trochę poczytałem na stronie KIA i z tego co zrozumiałem dopiero update z listopada 'włącza' możliwość aktualizacji OTA (bez pendrive). Druga sprawa że można aktualizować tylko o jedną 'wersję' - jeśli z jakichś powodów pominiesz którąś aktualizację to kolejnej nie będzie można zrobić OTA tylko przez pendrive i NavigationUpdater.No właśnie, może dlatego kolega Olecki nie doczekał się aktualizacji OTA, bo ta musi trochę trwać, tych "giksów" do pobrania jest trochę. Z drugiej strony dwa razy do roku, to mogę pobrać na pendrive'a i zainstalować nie oglądając się na OTA.
Nie wiem jak to jest rozwiązane w KIA ale np. w Volvo samochód sam sobie ściąga update (nieważne ile to trwa, czy kilka godzin czy więcej) a samą aktualizację softu w samochodzie zaczynasz dopiero gdy już jest wszystko przygotowane i trwa około godziny.Przy okazji zastanawiam się jak zdalne pobieranie aktualizacji przez OTA będzie wpływać na akumulator 12v? Ten proces na kompie przez WIFI trochę trwa, więc przez GSM pewnie będzie jeszcze dłużej.
Last edited: