Nowa wersja oprogramowania

Olecki

Pionier e-mobilności
No właśnie, może dlatego kolega Olecki nie doczekał się aktualizacji OTA, bo ta musi trochę trwać, tych "giksów" do pobrania jest trochę. Z drugiej strony dwa razy do roku, to mogę pobrać na pendrive'a i zainstalować nie oglądając się na OTA.
Trochę poczytałem na stronie KIA i z tego co zrozumiałem dopiero update z listopada 'włącza' możliwość aktualizacji OTA (bez pendrive). Druga sprawa że można aktualizować tylko o jedną 'wersję' - jeśli z jakichś powodów pominiesz którąś aktualizację to kolejnej nie będzie można zrobić OTA tylko przez pendrive i NavigationUpdater.

Przy okazji zastanawiam się jak zdalne pobieranie aktualizacji przez OTA będzie wpływać na akumulator 12v? Ten proces na kompie przez WIFI trochę trwa, więc przez GSM pewnie będzie jeszcze dłużej.
Nie wiem jak to jest rozwiązane w KIA ale np. w Volvo samochód sam sobie ściąga update (nieważne ile to trwa, czy kilka godzin czy więcej) a samą aktualizację softu w samochodzie zaczynasz dopiero gdy już jest wszystko przygotowane i trwa około godziny.

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Zaktualizowałem w Soulu i wydaje mi się się że zmienili dostawcę map.
Niestety, mapy nadal nieaktualne.
Chodzą nawet gorzej, bo np. odcinka S5 Bydgoszcz-Grudziądz nie ma nawet jako drogi w budowie, więc navi prowadzi przez pola.
Z kolei w POI było Ionity uruchomione kilka tygodni temu...

Obstawiam, że to jakieś stare mapy TomToma.
Jak to sprawdzić?

Olecki

Pionier e-mobilności
Obstawiam, że to jakieś stare mapy TomToma.
Jak to sprawdzić?
W opisie aktualizacji na stronie masz opisane że to TomTom, nie ma słowa że była jakaś gruba zmiana (dostawcy) ani daty wypuszczenia map przez dostawcę.

Tompor

Zadomawiam się
1. Po aktualizacji w ustawieniach ogólnych ->informacja o wersji pojawił się checkbox - automatyczne pobieranie przez OTA, domyślnie jest odznaczony.
2. Jak to jest z tym OTA, na stronie KIA wyczytałem, że dwa updaty są darmowe a potem trzeba płacić za subskrypcję KiaConnect. Ja mam ważność KC na 7 lat.

Jobski

Zadomawiam się
W testówce którą jeździłem były mapy Here były datowane na drugi kwartał 22.
Z jednej strony były naniesione planowane drogi z drugiej niektóre z nich w rzeczywistości były już gotowe i brakuje przebudowanych dróg np. nowych rond.

Tompor

Zadomawiam się
W aplikacji KiaConnetct też są mapy Here i przypuszczam, że w nawigacji też. W Sorento mam mapy TomTom i routing w Sorento jest gorszy niż w Niro.
Edit: Sprawdziłem, są mapy TomTom

Last edited:

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Według moich ustaleń MY2022 to ostatnia wersja e-NIRO. Następne to już nowe NIRO EV jako MY2023.
Osobiście widziałem e-NIRO z 2022r w Poznaniu. Jedyne czym się różniła to miała już nowy znaczek KIA. (ten KN ;))

Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.

Jest tak, jak napisałeś. I te ostatnie e-Niro z 2022 roku dostały OTA.

To dziwne, że MY2020 nie będzie mieć OTA.

Btw e-NIRO z 2022 r. miały nowy znaczek KIA (znaczy KN :D ) , ale wypadło tam sporo wyposażenia (wentylacja przednich foteli, audio JBL, szyberdach w opcji....).

Cav

Pionier e-mobilności
W aplikacji KiaConnetct też są mapy Here i przypuszczam, że w nawigacji też. W Sorento mam mapy TomTom i routing w Sorento jest gorszy niż w Niro.
Edit: Sprawdziłem, są mapy TomTom
Czyli moje podejrzenia były dobre.
Szkoda, że to nie są pewnie najnowsze mapy TT....

Cav

Pionier e-mobilności
W opisie aktualizacji na stronie
Jaka to strona?
masz opisane że to TomTom, nie ma słowa że była jakaś gruba zmiana (dostawcy) ani daty wypuszczenia map przez dostawcę.
Na pewno są inne niż w ostatniej aktualizacji, bo wtedy wspomniany odcinek był na mapach.
Jako nieoddany, ale jednak wiedział gdzie się jedzie.

Olecki

Pionier e-mobilności
Jest info dla soula MY22 ale jeśli jest ta sama sprzętowa nawigacja (a raczej jest) to licencjonowanie dwóch różnych systemów map nie ma najmniejszego sensu.

Cav

Pionier e-mobilności
Czyli wygląda, że dla MY2022 info jest, a dla MY19 nic o tym nie napisali. ale mapy TT się wgrały...
Dziwne....

Olecki

Pionier e-mobilności
Dla modeli które mają dostępne OTA teoretycznie można zrobić update przez sieć - teoretycznie bo to chyba był pierwszy update który w ogóle uaktywnił opcję OTA. Pozostałe modele tradycyjnie pendrive/karta pamięci.

acc

Zadomawiam się
Ja wgrywałem pendrivem firmware ten listopadowy który uaktywnił mi OTA, zaznaczyłem wtedy checkbox i póki co nowe oprogramowanie mi się ani nie wgrało samo, ani nawet nie wyskakuje nic że jest dostępne :(

Tompor

Zadomawiam się
Wydaje mi się, że wygląda to jak aktualizacja androida w telefonie, albo systemu Windows. Aktualizacja się pojawia, ale czasami mija miesiąc, dwa zanim zaktualizuje się telefon, komputer. Nie wiem kto jest operatorem GSM, czy to jest 5G, LTE, czy tylko GPRS. Tak, że tutaj nie oczekuję rewelacji, dla niecierpliwych pozostanie pendrive.