Nowe dopłaty do samochodów elektrycznych, program "Mój elektryk"

BigB00

Posiadacz elektryka
Czyżby informacje miały pojawić się za 2-3 tygodnie?
Dopłaty do samochodów elektrycznych pod nazwą "Mój elektryk" to nowe rozdanie dofinansowania rządowego. "Rozszerzono katalog beneficjentów, system wsparcia umożliwi dopłaty do pojazdów w leasingu. Budżet to 500 mln zł" – powiedziała dziennik.pl Agnieszka Szmit z NFOŚiGW.
– Program będzie skierowany do szerokiej grupy beneficjentów: osób fizycznych, jednostek sektora finansów publicznych, instytutów badawczych, przedsiębiorców, stowarzyszeń, fundacji, spółdzielni, rolników indywidualnych, kościołów i innych związków wyznaniowych oraz ich osób prawnych.
– Został rozszerzony katalog beneficjentów, przede wszystkim o firmy. System wsparcia umożliwi dopłaty do pojazdów w leasingu, który jest dziś głównym sposobem finansowania nowych pojazdów.

krist

Posiadacz elektryka

niestety widzę tylko początek artykułu
mam tylko papierową prenumeratę, sprawdzę w pracy. Ale jak widzisz wyrok jest jeszcze świeży, i sędzia zakwestionował stałą praktykę US, czyli wymaganie niemożliwych do spełnienia warunków. Zapewne KAS się odwoła, może sprawa się oprze o SN. Zobaczymy. Gdybym miał flote kilkuset samochodów to bym się z nimi naciągał, chodził po sądach i płacił za prawników. Ale przy kilku autach wolę machnąć ręką i mieć przynajmniej spokój, chociaż to nie jest uczciwe wobec podatnika. Taki mamy klimat.

planzero

Fachowiec
czyli jestem pasjonatem :)

Robmal

Posiadacz elektryka

mmm

Fachowiec
Tylko że nie będzie działać wstecz i się nie załapię :(

vwir

Pionier e-mobilności
Szkoda, że w ogóle są limity na maksymalną cenę auta. Mogliby zrobić tak jak niektóre kraje, że znaczenie ma cena podstawowej wersji auta. A co sobie 'dołożysz' to już płacisz sam, bez dopłat.
Limit w obecnej postaci powoduje, że wprawdzie załapie się ID.4, Enyaq, EV6, Q4, Mach-e, etc. Ale każde z tych aut po doposażeniu bardzo szybko przekroczy 225tys.

abes99

Posiadacz elektryka
A wsparcie dla posiadających działalność gospodarczą dalej nie wiadomo kiedy, bo UE itd. :(