Nowy elektryk za 110tys zł

Raballach

Zadomawiam się
Dzień dobry.
Szukam elektryka dla siebie jako drugi samochód, bo mam duża nadwyżkę z fotowoltaiki (2,5tys kwh) i praktycznie mógłbym cały rok jeździć za darmo.
Raczej nastawiałem się na samochód za około 180 tyś max, z perspektywą kupna pod koniec tego roku.
Jednak, dostałem ofertę od Mazdy, na MX-30 Exclusive rocznik 2023, za 110k zł, (wliczone dopłaty, auto nowe, brak przebiegu).
No i mam dylemat. Mazdę mógłbym brać już teraz i jeździć. Jednak auto ma wiadome ograniczenia.
Robiłbym nim max. 100km dziennie i około 15-20 tyś km rocznie.
Jednak wolałbym raczej Teslę Y/3, no ale to dopiero za rok i pod warunkiem że nie podrożeją.
Chyba że jest coś konkretnego w okolicach 140k zł, lepsze niż Mazda?
Prosiłbym o jakieś opinie, czy w tej cenie warto brać Mazdę, (tylko wtedy nie zmienię auta przez minimum 3 lata) czy lepiej poczekać i dozbierać...
Mam spory dylemat...

inter

Pionier e-mobilności
Dzień dobry.
Szukam elektryka dla siebie jako drugi samochód, bo mam duża nadwyżkę z fotowoltaiki (2,5tys kwh) i praktycznie mógłbym cały rok jeździć za darmo.
Raczej nastawiałem się na samochód za około 180 tyś max, z perspektywą kupna pod koniec tego roku.
Jednak, dostałem ofertę od Mazdy, na MX-30 Exclusive rocznik 2023, za 110k zł, (wliczone dopłaty, auto nowe, brak przebiegu).
No i mam dylemat. Mazdę mógłbym brać już teraz i jeździć. Jednak auto ma wiadome ograniczenia.
Jednak wolałbym raczej Teslę Y/3, no ale to dopiero za rok i pod warunkiem że nie podrożeją.
Prosiłbym o jakieś opinie, czy w tej cenie warto brać Mazdę, (tylko wtedy nie zmienię auta przez minimum 3 lata) czy lepiej poczekać i dozbierać...
Mam spory dylemat...
Zobacz sobie MG4.

Bronek

Pionier e-mobilności
Raczej nastawiałem się na samochód za około 180 tyś
(..............)

czy lepiej poczekać i dozbierać...
Mam spory dylemat...
Za, rok będziesz lekko cierpiał.
Jak nie musisz teraz, bo 2,5 tyś kWh plus paliwo które teraz spalasz nie jest warte przyszłych być może rozczarowań i dylematów?
Skoro masz teraz inny cel, to nie kupuj co się trafia by zaoszczędzić z 5 tyś rocznie.
Wydasz te 150,tyś i... szkoda będzie tej kasy niby nie zmarnowane, ale wydanej nie na to na co chcesz ją wydać.
Będziesz jak wielu szukał plusów dodatnich, racjonalizując że było warto . Bo każdego elektryka w Twojej sytuacji warto! Ale to że warto nie znaczy że będziesz, w pełni zadowolony

Zrobiłem sam nibyn nie błąd z Leafem. Auto fajne ale nie bylo docelowe.
Na próbę aby nie wydać za dużo kupiłem i zmarnowałem 150 tyś. gdyż kto nie ryzykuje i nie ma odwagi szampana nie pije.
Owszem służy dalej dzielnie rodzinie, były inne okolicznosci niemniej teraz wiem że jak coś chcę i mogę to mieć, to warto zaczekać o ile nie jest to wieczność a rok.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Dzień dobry.
Mam spory dylemat...
Mazda ma tragicznie mały zasięg. W ogóle nie brałbym jej pod uwagę, bo za chwilę spodoba Ci się jazda elektrykiem i będziesz chciał jeździć coraz dalej. A mazdą się nie da. Jeśli już w tej chwili musisz coś kupić to na Twoim miejscu wziąłbym kredyt na te brakujące 60tys i spłacałbym go z oszczędności na paliwie. Zgadzam się z Bronkiem - jeśli tylko finanse nie są problemem to kup to co Ci się marzy.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
elektryka dla siebie jako drugi samochód, bo mam duża nadwyżkę z fotowoltaiki (2,5tys kwh) i praktycznie mógłbym cały rok jeździć za darmo.

No i mam dylemat. Mazdę mógłbym brać już teraz i jeździć.
jako drugi samochód, nie podstawowy, Mazda aż zanadto spełnia twoje oczekiwania, jest bardzo komfortowa i świetnie wyposażona. i jest gotowa do odbioru i jeżdżenia, co zawsze wszyscy podkreślają na tym forum ;)

Mam spory dylemat...
w tych okolicach to teraz tylko Mazda ( ale jako drugie auto) lub MG4 ale uboższy niż Mazda, nowy e-C3 za 110-130, lub poczekać na KIA EV3 która ma być w sprzedaży w tym roku. albo jak tu niektórzy doradzają, owijając w bawełnę, dozbierać na ....Teslę ;)

eldawido

Zadomawiam się
Kup używanego elektryka np. zoe za 40-50k. Zobaczysz co i jak i jak ci się:
- spodoba, to zostawisz jako drugie auto na miasto lub sprzedasz z niewielką (kwotowo) utratą wartości i kupisz coś lepszego
- nie spodoba, to sprzedasz z niewielką (kwotowo) utratą wartości a będziesz bogatszy o własne doświadczenia.
Sprzedając taka mazdę za rok-dwa będziesz 30-40k do tyłu. Zdaje się, że ta Mazda ma mniejszy zasięg niż zoe z małą baterią.

Raballach

Zadomawiam się
Widzę że większość jest przeciw kupnie Mazdy. Może i racja. Jeździłem Mazdą przez weekend i kilka razy Teslą 3. Super sprawa. Ogólnie choruję od tych jazd na elektryka. Najlepiej był kupił od razu i jeździł. Niestety jak nie kupię Mazdy, to mam jeszcze rok czekania na Teslę:p. Mam nadzieję że nie będą drożeć (y)

Ev3

Pionier e-mobilności
jako drugi samochód, nie podstawowy, Mazda aż zanadto spełnia twoje oczekiwania, jest bardzo komfortowa i świetnie wyposażona. i jest gotowa do odbioru i jeżdżenia, co zawsze wszyscy podkreślają na tym forum ;)

w tych okolicach to teraz tylko Mazda ( ale jako drugie auto) lub MG4 ale uboższy niż Mazda
Niż Mazda za 180 tys?
Obstawiam, że MG4 za 180 tys nie będzie uboższy, a na pewno będzie o dwie klasy lepszym elektrykiem.
I samochodem też.