Nowy miejski elektryk co wybrać

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Witam serdecznie.

Na zmiany przyszedł czas i Peugeot 208e zmienił właściciela. Porą poeksperymentować z czymś innym.
Był całkiem przyjemnym samochodem

Nasze pierwsze typu na auto dla żony.
Hyundai Kona 64kWh, PC, 11kW ładowarka.
albo
VW ID3 Wersja Pro 58kW bateria większa poza budżetem raczej
PC, ładowarka 11kW

Ktoś ma jakieś przemyślenia?
Peugeot miał nie zły zasięg ale... nawet do miasta przydał by się większy.
Serdecznie dziękuję za Wasze opinie.

cena 70~80tyś. Coś w okolicy 2021~2022 :) Budżet jest mięki. Ale Auto dla żony ma swoje prawa i wymagania.

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Jazda z BlaBlaCar, hmmm - a to Ci jazda :p
Ale z powrotem już lepiej, nieprawdaż?

Mam nadzieję, że zdasz jakąś relacje z tej wyprawy?

Attachments

• 20250120_210024.jpg
    20250120_210024.jpg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 44

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Wrażenia pozytywne. Tempomat na 115 koncowka zmniejszona. A początek byl 120 ustawiony a startowałem z 91% naładowania.
Pierwsze ładowanie na czymś drogim. Teraz supercharger. Ogolnie jedzie się przyjemnie. Fotele z masażem jednak jakoś te z 208 bez masażu dawały mi lepsze odczucia.
Natomiast cisza, prowadzenie - znaczna roznica na plus.
Jeszcze 1 ładowanie mi zostało.

Cała przygoda przeciągła się z powodu sprzedawcy... trudny był. A potem wydział komunikacji aby zdobyć blachy na juz. Nocka nie wchodziła w grę. Stąd tak późny powrót.

Last edited:

nabrU

Moderator
To jaka prędkość na tym Ionity z obrazka przy tych 5% była?

nabrU

Moderator
Przebijam, że miał dwa razy tyle, no może 90kW maks. ;)

nabrU

Moderator
Jak jechał te 2h przy 0*C to bateria była jakieś 15*C (według mnie) więc nie tak źle do ładowania.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Teraz mam 89kW przy 18%
Wcześniej okolice 70kW. Ale nie przyglądałem się. Grzebałem w innych sekcjach.
Tym razem szybsza średnia. Ale i 80% naładowania bylo. I znow ostatnie 80% o w koncu dom...

Dieslem zrobil bym 1 przerwę tylko.

Ale ogólnie przy takich okazyjnych wypadach, ładowanie nie jest jakoś zbytnio upierdliwe.

Attachments

• 20250120_231224.jpg
    20250120_231224.jpg
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 39
  • 20250120_214321.jpg
    20250120_214321.jpg
    2,3 MB · Liczba wyświetleń: 39

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Mala historyjka z trasy.
Jechalem blabla carem... to było przerażające, że względu na myszujace auto. Jednak bylo coś gorszego....
Kierownik okazał się, Adhdowcem w dodatku wybuchowym i nerwowym... sam mowil, ze z tym walczy. A my... weszliśmy w tematy polityczne i ideologiczne. (Zanim się dowiedziałem.) Już myślałem, że w najlepszym wypadku gdzieś na autobhanie gdzieś skończę w lesie...

Oczywiście nie zgadzaliśmy się w wielu kwestiach, na szczęście nie we wszystkich. Z ciekawszych.
"Elektryfikacja to slepa gałąź. Dla przykładu BMW zatrzymuje rozwój sektora BEV I kupuje patenty Toyoty na ogniwa i wodór. Bo to ma przyszlosc".

I to nie jest odosobniona opinia. Wręcz niesamowicie popularna w obiegu.

Na szczescie udało mi się zasiac ziarno ciekawosci, że może te BEV nie są takie zle jak je malują. I nawet dowiózł mnie na miejsce.💪

Ev3

Pionier e-mobilności
Oczywiście nie zgadzaliśmy się w wielu kwestiach, na szczęście nie we wszystkich. Z ciekawszych.
"Elektryfikacja to slepa gałąź. Dla przykładu BMW zatrzymuje rozwój sektora BEV I kupuje patenty Toyoty na ogniwa i wodór. Bo to ma przyszlosc".

I to nie jest odosobniona opinia. Wręcz niesamowicie popularna w obiegu.
Zgadza się.
Też to słyszałem od jednego z zaczadzonych zwolenników konfy w weekend...

Pewnie wydali jakiś zeszycik z przekazem dnia, gdzie o tej gałęzi wspominali i oszołomy ochoczo łyknęły sformułowanie....