Opony całoroczne vs zimowe w zimowych warunkach

ypl

Pionier e-mobilności
Porównanie napędów 2WD vs 4WD w mocno zimowych warunkach

inter

Pionier e-mobilności
Porównanie napędów 2WD vs 4WD w mocno zimowych warunkach

Pokazywanie spalinowego, to bez sensu samochody elektryczne, się zupełnie inaczej zachowują.

Ratt

Posiadacz elektryka
E tam. Ja cały rok latam na letnich ale łańcuchy we frunku są. Nigdy nie miałem problemów w najwyższych partiach Alp z łańcuchami. Oczywiście na takim śniegu jak na filmach łańcuchy i 40 km/h i żadnych problemów.

ypl

Pionier e-mobilności
Porównanie napędów bev vs ice

ypl

Pionier e-mobilności
Z filmu wynika, że jak mamy napęd na tył to w zasadzie nie pojedziemy nigdzie, nie podjedziemy pod górkę, nie zrobimy nic. Dziwne, bo miliony osób tak jeżdżą, może koleś powinien się nauczyć prowadzić samochód.
Niekoniecznie, nie każdy jeździ w prawdziwie zimowych warunkach np. pod górę.

North

Zadomawiam się
Ja mam całorocze już drugie sezon (Pirelli Cinturato All Season SF2) - są zupełnie okej, w tym roku Alpy bez problemów, natomiast wyraźnie czułem momentami w trudniejszych warunkach utratę przyczepności przy właczonym pełnym hamowaniu regeneracyjnym. Dużo pewniej jeździło mi się wtedy przy wyłączonej tej opcji.

lorence

Zadomawiam się
Ja miałem Bridgestone Weather Control A005. (tylko nie w tesli)
19" tej firmy ogólnie nie polecam, 2 opony miały wadę fabryczną (dudniły przy 90km/h tak że nie można było jechać, nalane za bardzo były na boku) , po 3 miesiącach przepychanek łaskawie wymienili 1 oponę :D

a co do trzymania sie drogi, to pierwszy rok super, drugi po ok 20k km już kontrola trakcji uruchamiała się często, na deszczu radziły sobie dużo gorzej niż moje stare letnie pirelli.

Czy warto ? jak ktoś mieszka na płaskim terenie to myśle że spoko, jak zużyję aktualne w komplety 18" do tesli to zapewne kupię 19" całoroczne :) ale ja dużo nie jeżdżę.
Z tego co pamiętam opony całoroczne robione są na bazie albo opon zimowych albo letnich. Na nasze wspaniałe warunki atmosferyczne czyli w zimę +10 a w maju śnieg :D moim zdaniem są ok.

Co do audi w rowie :D mam teraz Pirelli Sottozero 3 kupione w tą zimę, tesla 3 LR i na drodze miejskiej nieodśnieżonej jak był większy śnieg i mnie zarzuciło :D jak droga jest oblodzona to żadne opony nie pomogą.

Quubus

Nowy na Forum
Tia, bo zatrzymywał się przy każdym w rowie i patrzył jakie ma opony....
Z takich danych, to i tylko bzdurne wnioski mogą wyjść.
przecież to jakiś bajkopisarz. chyba nigdy nie jechał w zimę w rejonie Klikluszowej. chyba że PKSem

Najnowsze dyskusje