Orlen promocyjne ceny

kubatar

Pionier e-mobilności
Jeśli w ciągu 10 lat chcą mieć 1000 lokalizacji (hubów?) i jednoczesnie 30% rynku to rozwój rynku EV w PL wygląda obiecująco. Ja wiem ze to perspektywa 10 lat ale one będą powstawać stopniowo.
To czekamy na pierwsze huby pod koniec 2025 zgodnie z zapowiedzią.

P.S. trzeba bedzie utworzyc nowy wątek🙂

kubatar

Pionier e-mobilności
Orlen nie może pozwolić sobie na utratę rynku PL więc musi wyprzedzać innych.
Gdzies widzialem prognoze ze 80% sprzedaży nowych aut w PL to maja być EV. Coś musi je zasilać. Oczywiscie bedziemy w ogonie EU ale z kazdym rokiem jednak ten wzrost bedzie coraz większy. Regulacje EU w zakresie emisji nie pozwolą na sprzedaż ICE w tak dużej liczbie bo już od 2030 r max poziom emisji będzie poniżej 50 g/km a np HEV maja ok 90 g/km. Tego juz nic nie zatrzyma

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Orlen nie może pozwolić sobie na utratę rynku PL więc musi wyprzedzać innych.
Gdzies widzialem prognoze ze 80% sprzedaży nowych aut w PL to maja być EV. Coś musi je zasilać. Oczywiscie bedziemy w ogonie EU ale z kazdym rokiem jednak ten wzrost bedzie coraz większy.
Popatrzcie na statystyki sprzedaży EV w Norwegii i ogólnie udział EV w tamtejszej motoryzacji.
To kraj który cywilizacyjnie wyprzedza większość innych w Europie o 10-20 lat.
Trochę tak jakby spojrzeć w szklaną kulę :unsure:

U nas na początek mogliby wprowadzić ustawowy obowiązek ładowarki EV na każdej stacji benzynowej. Żeby nie rujnować finansów - niekoniecznie DC, wystarczyłoby te 11 lub 22 kW :)

kubatar

Pionier e-mobilności
Już jesteśmy na takim etapie ze rynek zacznie sie napędzać sam. Przecież operatorzy stacji benzynowych nie zamkną swoich biznesow tylko zmienia profil działalności.
Norwegii dojście do poziomu 90% udziału EV w rynku zajelo 15 lat ale to były poczatki elektryfikacji. Ten walec sie już naprawdę rozpedzil. Taka Szwecja ma już 30%

P.S. co chciałbyś robić na stacji benzynowej ładując się na AC 11kW?

PatiEK_PL

Zadomawiam się
Orlen ponownie ma promocyjne ceny do końca maja.

Stacje benzynowe to mogą mieć głównie DC bo w teorii stajesz tam na chwilę.
Słupki AC to się powinno porozstawiać w dużych miastach, na blokowiskach - czyli tam gdzie nie ma garaży podziemnych - w miejscu "docelowym". Niewielki Włocławek jest usłany słupkami, a na takich warszawskich Bielanach praktycznie nie uświadczysz.

kubatar

Pionier e-mobilności
W Norwegii pylony na stacjach stopniowo zastepuja ładowarkami DC nierzadko 400 kW. Nie wiem czy w innych krajach juz to powoli sie zaczyna (np Niemcy?) ale docelowo dotrze to wszedzie, w tym u nas.
Stacje benzynowe to dobre miejscowki na ładowanie. Przy założeniu ze ladowanie trwa 20 min jest jak wykorzystać ten czas a dla stacji taki klient to jak skarb.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
W Norwegii pylony na stacjach stopniowo zastepuja ładowarkami DC nierzadko 400 kW. Nie wiem czy w innych krajach juz to powoli sie zaczyna (np Niemcy?) ale docelowo dotrze to wszedzie, w tym u nas.
W 09.2023 ładowałem na Aralu w Dreźnie
Było 10 dwustronnych stanowisk w rządku - 5 z dystrybutorami paliw i 5 ładowarek AralPulse 2xCCS
Zaczyna się :)

PS. IMO pylon to ten slup z cenami na stacji...