Orlen promocyjne ceny

kubatar

Pionier e-mobilności
W 09.2023 ładowałem na Aralu w Dreźnie
Było 10 dwustronnych stanowisk w rządku - 5 z dystrybutorami paliw i 5 ładowarek AralPulse 2xCCS
Zaczyna się :)

PS. IMO pylon to ten slup z cenami na stacji...
To gdzies na MOPie przy autostradzi czy już w mieście?
Nie spodziewałem sie az takiej zmiany. Oczywiście to tylko jedna stacja ale przyciąć 50% to sporo. Z drugiej strony babrać się co rok z jedna to pewnie nie ma sensu.

P.S. od zawsze pamietam ze mówiło się na to pylony, potem tez dystrybutory. No cóż czlowiek się uczy cale życie. Niedługo zapomnimy ze cos takiego w ogóle było 😄

KrzysztofFly

Moderator
P.S. od zawsze pamietam ze mówiło się na to pylony, potem tez dystrybutory. No cóż czlowiek się uczy cale życie. Niedługo zapomnimy ze cos takiego w ogóle było 😄
Nie no pylon to od zawsze był pylon, natomiast dystrybutor to zawsze był dystrybutor, jednak od jakiegoś czasu (tak od lutego 2021) chyba prawie wszystkim kojarzy się także jego współczesna nazwa, czyli "instrybutor" ;).

kubatar

Pionier e-mobilności
Nie chce rozpętywać gównoburzy ale czy za komuny pylon to nie był instrybutor vel dystrybutor?😶
Tyle lat w nieświadomości?!

Edit: nie ma tematu. Sprawdzone na googlu. Ktoś mnie oszukiwal przez 10 lat 😶

Masta20PL

Zadomawiam się
Może w polsce będzie tak jak z internetem? Późno przyszedł ale dzięki temu jest lepszy niż w innych krajach. Może późno dostaniemy ładowarki ale od razu będą szybsze?

kubatar

Pionier e-mobilności
Może w polsce będzie tak jak z internetem? Późno przyszedł ale dzięki temu jest lepszy niż w innych krajach. Może późno dostaniemy ładowarki ale od razu będą szybsze?
Wiesz to sie z kazdym rokiem rozwija. Mysle ze 400 kW to juz standard w procesie inwestycyjnym. Nie dotyczy biedronek czy lidlów które stawiają bo muszą więc kupują co najtańsze

PatiEK_PL

Zadomawiam się
Na parkingach marketów za szybkie ładowarki nie są potrzebne bo samochód naładujesz do 150% zanim skończysz zakupy ;)
W Płońsku pod Aldi dostawiane jest 8 stanowisk do ładowania.

kubatar

Pionier e-mobilności
Na parkingach marketów za szybkie ładowarki nie są potrzebne bo samochód naładujesz do 150% zanim skończysz zakupy ;)
W Płońsku pod Aldi dostawiane jest 8 stanowisk do ładowania.
No nie wiem ja tam w Biedronce robie zakupy w 20 min. Na dzien dzisiejszy 200 kW byłoby tam idealne ale za 5 lat to juz pewnie nie

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Sprawdziłem dziś, czy działa, nowy punkt zaraz pod Łomżą MOP Chomentowo 120 kW. Działa, cena 1.78 zł za 1 kWh.

Ale mimo, że byłem sam i może po 10 minutach stania po trasie z Warszawy (około 120 km z prędkością 120kmh na tempomacie, wcześniej nie liczę bo były korki), to przy 66% baterii rozpedził się tylko do 43 kW.
Dla mnie to bardzo mało, nawet jak na teslę. Inna sprawa że szkoda mi było marnować pieniądze, syn zjadł na stacji hot doga bardzo szybko, więc test trwał tylko niecałe 2 minuty - 1.4 kWh i 2.46 zł 😀