Osłona przeciwsłoneczna pod dach

Gandalf

Pionier e-mobilności
Nie wiem czy to cos da bo jest czerwiec i pada a moze i snieg spadnie :)
1654339039975.png

Źródło (30.05.2022)
EDIT: tak, to 30 maja, nie, to nie piana gaśnicza, to grad.

Przyznać trzeba, że ten sposób zacienienia wnętrza jest dość efektowny 😅

Last edited:

dawson

Fachowiec
Sa foli blokujace nagrzewanie sie pomieszczen, stosuje sie jake na oknach np. Oszklonych biurowców. Moj kolega ma w pracy, stoisz w oknie w słoncu i jest Ci zimno.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Póki co jestem zadowolony z tych "firanek z ceratą" o których tam wyżej pisałem ;-)
Jest odczuwalna różnica (przeze mnie, więc wiadomo, może to być placebo ;-) )
no i ja jednak jako umysł ścisły wolał bym cyferki widzieć, ktoś tam robił niby jakieś testy na youtube, ale jutuberom nie ufam
więc poprzestaję na tym, że mi jest dobrze

cooler

Pionier e-mobilności
Ponieważ w miesiąc po zakupie pojechałem na trasę przez Rumunię, Bułgarię do Istambułu, temperatury 45-47C, bez zabezpieczenia dachu było by bardzo trudno, gdyż w takich warunkach sama szyba dachu nagrzewa się potwornie i promieniuje ciepłem, dotknięcie ręką lub głową (możliwe z tyłu) to nieprzyjemne uczucie. Mam na lato osłonę na cały dach, siatka a nad tą siatką aluminiowa folia, która robi główną robotę, bo skutecznie odbija IR.
Na postoju radziłem sobie zasłaniając przednią szybę zewnętrzną dedykowaną folią aluminiową, tylną szybę folią na piance zaczepioną za tą osłonę dachową oraz boczne szyby zrobionymi samodzielnie osłonami folia+pianka. Efekt był więcej niż zadowalający, do samochodu dało się wejść i było tylko trochę cieplej niż na zewnątrz, nie obserwowałem temperatur typu 69-70C jakie szybko się pojawiały bez osłony szyby.
Tak wygląda samochód zabezpieczony w warunkach tropikalnych (lokalesi jeszcze osłaniają opony kartonami):
Tesla_oslony.jpg

Oczywiście parkowanie obowiązkowo jak tylko się da to w jakimś choć częściowym cieniu. Niestety lokalesi szybciej wynajdują najlepsze miejscówki i czasem zostaje stać prawie całkiem na słońcu.
Więc jak ktoś planuje południe, Włochy, Bułgaria Turcja to jednak osłona dachu wiele daje, musi być z folią aluminiową, siatka tylko nas zabezpieczy przed dotknięciem gorącej szyby, ale dalej będzie promieniowało gorącem.

Gandalf

Pionier e-mobilności
W tym moim nie jest to właśnie aluminiowe tylko takie ceratowe.

"LRC Layer
After 3 high-temperature baking processes, our LRC sunscreen polymer coating is formed. It has the characteristics of heat resistance and reduced heat conduction and long-lasting sunscreen performance."

Zapytam jako klient dlaczego nie zrobili tego tak jak Ty ;-)

A osłanianie opon to żeby się nie rozpłynęły? ;-)

cooler

Pionier e-mobilności
A osłanianie opon to żeby się nie rozpłynęły?
Ciepło działa na większość materiałów degradująco: opony zapewniają swoje właściwości trzymania się drogi miękkiej mieszance gumy co zapewnione jest przez dodatki typu oleje eteryczne itp. Pod wpływem wysokiej temperatury odparowują i guma szybciej się degraduje: robi się twarda, nie układa się do nawierzchni i w efekcie ślizga się pomimo dobrego bieżnika.
Dotyczy to praktycznie wszystkiego: chcesz żeby starczyło na dłużej, nie przegrzewaj (fragment wykładu z Polibudy ws zużycia elementów elektroniki i energetyki).
Ten sam samochód trzymany na słońcu oraz ten sam w garażu po 5-ciu latach dają zupełnie inne wrażenia z jazdy, wnętrze pracuje, plastiki trzeszczą i łatwo pękają w tym ze słońca.
Więc zasłanianie opon w takim żarze ma sens, widocznie wypracowali to sobie doświadczalnie w czasach gdy opony nie były tak łatwo dostępne i patrząc na to co się dzieje te czasy mogą jeszcze wrócić.

cooler

Pionier e-mobilności
Zapytam jako klient dlaczego nie zrobili tego tak jak Ty ;-)
To ja się zapytam dlaczego w kocach termicznych (NRC) jest w sumie tylko aluminium skoro LRC jest takie dobre ;) W dodatku baaardzo cienkie aluminium napylone na jakąś folię, z drugiej strony napylone złoty kolor. Może po prostu wydajność/cena jest najlepsza? AL jest jednym z najpowszechniejszych pierwiastków na Ziemi. A wszelkie plastiki degradują pod wpływem ciepła.

Last edited: