viallos

Pionier e-mobilności
Ja pier .. a ten ciągle męczy tego Qaszkaja i liczy zużycia innych jak dla siebie.

Zrozum że każdy ma inaczej a spora ilość osób na tym forum założyła sobie PV na starych zasadach i ewentualnie ją dostosowuje/rozbudowuje do swoich potrzeb. Ty chyba tego nie masz i stąd jest największy problem .. że nie dość że kupić samochód to jeszcze kolejna inwestycja w PV i to na nowych zasadach.

Swoją droga ciekawe czy ten QQ zasponsorowałby mi kolację jak wczoraj moja Tesla? Wybrałem się do Łodzi spotkać z kumplem i pojechaliśmy na Pietrynę wieczorkiem na kolację/ piwko. Zaparkowałem na parkingu płatnym 15PLN w sumie i doładowałem się na darmowym słupku dokładnie 30kW .. zamiast doładowywać się na powrót na płatnym GW. Sałatka z kurczakiem 45PLN i piwo bezalkoholowe 10PLN czyli z parkingiem 70PLN i w tym 30kW, które na GW kosztowałoby trochę więcej.
Bezcenne chwile ze znajomym za darmo .. oczywiście dojazd tam z Wawy też za darmo z PV z magazynu. ;-)

Mi się opłacało.

PS. Na powrocie przed samą Warszawą zepsuł mi humor tylko taki jeden w Alfie z kończynką .. miałem 7% i nie mogłem jechać już szybciej i muszę przyznać że od 140 odchodził ode mnie delikatnie szybciej .. ale TM3LR jakby przy tej ilości baterii nie miała już takiego kopa jak zwykle ... czy faktycznie przy niskim stanie baterii trochę mocy już jest odejmowane? Jakieś obserwacje?

ELuk

Pionier e-mobilności
&viallos zgadzam się z twoim wpisem i argumentacją.., ale
takich jak my jest mniejszość..,
Większość ma dylematy i pytania jak Kolega…
Dlatego, jak Ktoś nie jest przyzwyczajony do podejmowania decyzji i ich konsekwencji, to ma wątpliwości.
A to większość społeczeństwa.
☺️

JareG

Pionier e-mobilności
(...)
Większość ma dylematy i pytania jak Kolega…
No ale 20 stron pytań w wątku..? To już chyba trąci masochizmem :D
Dlatego, jak Ktoś nie jest przyzwyczajony do podejmowania decyzji i ich konsekwencji, to ma wątpliwości.
A to większość społeczeństwa.
I mają prawa wyborcze :ROFLMAO:

Pozdrawiam

cooler

Pionier e-mobilności
No ale 20 stron pytań w wątku..? To już chyba trąci masochizmem :D

I mają prawa wyborcze :ROFLMAO:

Pozdrawiam
W związku z tym postuluję:
Zabrać prawa wyborcze @paradox. Mając wszystkie możliwe informacje dalej nie może po 20 stronach dyskusji się zdecydować, to pewnie zagłosuje w końcu na Łukaszenkę.
😉

JareG

Pionier e-mobilności
No nie bądź kolego taki, ja do @paradoxa nic nie mam (aczkolwiek mógłby już się zdecydować) - to o prawach wyborczych było a propos niezdecydowanej większości społeczeństwa.. :D

Pozdrawiam

cooler

Pionier e-mobilności
No nie bądź kolego taki, ja do @paradoxa nic nie mam (aczkolwiek mógłby już się zdecydować) - to o prawach wyborczych było a propos niezdecydowanej większości społeczeństwa.. :D

Pozdrawiam
A jak jednak zagłosuje na Łukaszenkę? Lepiej działać prewencyjnie😉

krzyss

Pionier e-mobilności
Coz, kolega paradox owszem lubi skrytykowac ale ma duzo racji.
Wszyscy piszecie jak to tanio mozna sie ladowac, a ja to widze od niedawna troche inaczej.
Zrobilem okolo 100kkm za naprawde smieszne pieniadze, ale darmowe ladowanie sie skonczylo.
Nie ma juz publicznych darmowych ladowarek, lidli 20kW nie licze bo sa bardzo oblegane.
W zimowych warunkach moja TM3LR bierze 21-24kWh + 10% straty na ladowanie AC
Od jakiegos czasu nie mam dostepu do gniazdka w garazu i uzywam GW ladowarki AC i pobranie 62kWh skutkuje rachunkiem za 70kWh bo tyle mnie liczy GW.
W najdrozszym abonamencie 1,6PLN x 22kWh daje 35PLN + 10% ! Czyli realnie 38zl. Za 100km.
W trasie kombinuje jak moge, ale nie zawsze sie da… a zjazd na SuC (nie mialem wyboru bo dalej tylko Orlen a do GW bym nie dojechal).
Ile kosztuje SuC prosze ponizej na zdjeciu.
I wiekszosc drogi jechalem 130km/h

Zaczyna to slabo wygladac… to ja juz chyba wybiore tego nissana ;)

Attachments

• 3FEDBE11-C43B-413F-ABD3-1CA2D800BE43.jpeg
    3FEDBE11-C43B-413F-ABD3-1CA2D800BE43.jpeg
    241,7 KB · Liczba wyświetleń: 59

Cav

Pionier e-mobilności
Za rok może tak być.
Jak odmrożą ceny prądu i gazu dla ludności, to jedynym ratunkiem na tanią jazdę bev pozostanie pv.
Tyle że nie można jej dmuchać w nieskończoność, a grzać też się czymś trzeba.

W takiej sytuacji, to sam plan mam taki:
zastanowię się nad powrotem do hybrydy z lpg, a pv wykorzystam jako źródło dla pompy ciepła, którą kupię, zamiast wydawać kilkanaście tysięcy rocznie na gaz do pieca.

cooler

Pionier e-mobilności
Za rok może tak być.
Jak odmrożą ceny prądu i gazu dla ludności, to jedynym ratunkiem na tanią jazdę bev pozostanie pv.
Tyle że nie można jej dmuchać w nieskończoność, a grzać też się czymś trzeba.

W takiej sytuacji, to sam plan mam taki:
zastanowię się nad powrotem do hybrydy z lpg, a pv wykorzystam jako źródło dla pompy ciepła, którą kupię, zamiast wydawać kilkanaście tysięcy rocznie na gaz do pieca.
Jak płacisz kilkanaście tys za gaz to wydałbym trochę kasy na porządne docieplenie domu. Pompa tu nie pomoże. Moje 170m2 kosztuje mnie ok 2000pln rocznie włącznie z grzaniem wody przez cały rok. Rodziców 300m2 to 3200 za rok. Widzę że samochód to powinna być ostatnią rzeczą na liście zakupów.