Peknieta przednia szyba. wymiana ?

Greg1

Nowy na Forum
Niestety i mnie to spotkało w Tesli Y czyli pęknięta czołowa szyba na odcinku prawie pól metra w poziomie. Uszkodzenie jest po stronie zewnętrznej od krawędzi szyby poszło w stronę środka okna. Usłyszałem tylko lekkie stukniecie jakby jakiś większy owad rozbił się. Delikatny płytki punkcik jest o średnicy 1 milimetra więc coś tam chyba trafiło, ale miałem w innych autach dużo większe odpryski i nic takiego się nie stało jak w Tesli. Mam wykupione ubezpieczenie autoszyba, ale ubezpieczyciel powiedział że będzie to wymienione na zamienniku tylko że auto ma dwa miesiące i zrobione nieco ponad 3000km więc zastanawiam się czy to nie wada fabryczna a ten mikro odprysk czy nie powstał przy pękaniu. Sam nie wiem czy godzić się na taką wymianę w warsztacie niezależnym i jak z gwarancją na kamerę która podobno wymaga kalibracji?

slaveq

Pionier e-mobilności
Niestety i mnie to spotkało w Tesli Y czyli pęknięta czołowa szyba na odcinku prawie pól metra w poziomie. Uszkodzenie jest po stronie zewnętrznej od krawędzi szyby poszło w stronę środka okna. Usłyszałem tylko lekkie stukniecie jakby jakiś większy owad rozbił się. Delikatny płytki punkcik jest o średnicy 1 milimetra więc coś tam chyba trafiło, ale miałem w innych autach dużo większe odpryski i nic takiego się nie stało jak w Tesli. Mam wykupione ubezpieczenie autoszyba, ale ubezpieczyciel powiedział że będzie to wymienione na zamienniku tylko że auto ma dwa miesiące i zrobione nieco ponad 3000km więc zastanawiam się czy to nie wada fabryczna a ten mikro odprysk czy nie powstał przy pękaniu. Sam nie wiem czy godzić się na taką wymianę w warsztacie niezależnym i jak z gwarancją na kamerę która podobno wymaga kalibracji?
Z tego co wiem (może się coś zmieniło) zamienników nie ma.

Greg1

Nowy na Forum
Zgadza się z tą dostępnością- w pierwszym zakładzie wskazanym przez PZU w pobliżu mojego miejsca zamieszkania stwierdzili że nie mają możliwości ściągnięcia szyby.

Greg1

Nowy na Forum
Zaczynam mieć dość PZU bo znowu jakąś firmę szybex mi wciskają a już do jednej którą mi wskazali pojechałem na weryfikację żeby mogli stwierdzić że takie szyby nie będą mieć a teraz kolejna propozycja tym razem dużo dalej i zastanawiam się czy grają na czas czy może faktycznie znaleźli jakiś zamiennik. Ma ktoś opinię o tej firmie szybex z Katowic ? Opinie o tej firmie ostatnio nie za dobre jakie zauważyłem w necie.

witam

wlaczylem wczoraj wieczorem podgrzanie auta z komorki
przypuszczam ze dosc duza amplituda temperatur wewn/zewn spowodowala niestety, ze na przedniej szybie pojawilo sie pekniecie.
nie wiem czy pekniecie (okolo 20cm dlugie) da sie skleic czy tylko pajaczki mozna kleic, ale w razie czego to myslicie ze gwarancja czy wymiana szyby z AC ?
jestem pewny że temperatura nie miała tutaj nic do tego szyby w samochodach skonstruowane są tak by wytrzymać duże amplitudy temperatur

Greg1

Nowy na Forum
Jedź tu
Byłem na klejeniu w y. Doskonała robota. Mają oem szybę dostępna.
Wszędzie nie można jechać tylko pod wskazane adresy, ale jest jakiś przełom, bo napisali (PZU)że czas czekania na nową szybę w Szybexie trwa dziesięć dni roboczych i ewentualnie mogą mi zrefundować do 10000zł jeśli nie chcę skorzystać z ich firmy tylko potrzebują między innymi zdjęć:

"- zdjęcia uszkodzenia
- zdjęcie przekątnej pojazdu, od przodu - tak, aby był widoczny nr rejestracyjny pojazdu
- zdjęcie tabliczki z numerem VIN pojazdu

Sprawą zajmuje się Centrum Obsługi Szkód i Świadczeń" Związku z tym mam pytanie czy chodzi im o ten numer nadwozia przy szybie czy jest gdzieś tabliczka z numerem nadwozia przynitowana do auta albo może o numer nabity tylko gdzie on się znajduje? Z góry dzięki za odpowiedź