Pierwsza jazda Scenic

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Narazie czekam na MG4 Xpower
uuu to chyba będziesz pierwszy na forum, bardzo rozsądna decyzja ;) wersje z RWD jeżdżą świetnie więc AWD chyba tylko to może poprawić. jaki kolor?

Makus

Pionier e-mobilności
uuu to chyba będziesz pierwszy na forum, bardzo rozsądna decyzja ;) wersje z RWD jeżdżą świetnie więc AWD chyba tylko to może poprawić. jaki kolor?
Zielony, ale już żałuję, że nie pomarańczowy. Wyczytałem, że usuwanie rys na lakierze matowym jest dużo trudniejsze jeśli nie niemożliwe. Ale co tam, będę się nimi martwił jak się jakieś pojawią.

viallos

Pionier e-mobilności
ruskie trolle paszły won, lubicie jak w Polsce prąd jest drogi co? bo ja nie
To właśnie ty trolujesz i namawiasz wszystkich na korzystanie z ICE dla których ladujesx paliwko od swoich towarzyszy. Ja mam super tani prąd. Wczoraj przejechałem 420km za tyle.
Screenshot_20240601_142503_Tesla.jpg
Mogło być dużo taniej ale zostawilalem wszystkie ICE na A2,S14,S8 a potem w odwrotnej kolejnosci daleko w tyle bo oszczędzają na paliwku. 🤣
Dodatkowo na miejscu nawet sie nie pofatygowalem żeby się podlaczyc do gniazdka skoro w trasie jest tak tanio.
Niech sie zastanowie ile musiałby spalić ICE zeby taka trase za takie pieniądze przejechać. Niemożliwe... a już napewno nie z takimi prędkościami przelotowymi którymi ja jeżdżę.
Moje ostatnie ICE, nowiutkie BMW 3GT spalało na tej trasie przy takich prędkościach około 12 litrów na 100km. Czyli potrzebowałem blisko 50 litrów benzyny. Policz sobie jakie mam oszczędności w trasie i przestań siać ferment.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Ale o co chodzi z tym GW, ze sie Tobie swiat zawalil?
Domyślam się, że chodzi o stacje partnerskie i roaming - ceny na tych stacjach nie są już jak na stacjach własnych GW (co było bardzo wygodne i niezbyt drogie w sumie przy nawet tańszym abonemencie).
Ja widzę to jako dość naturalną konsekwencję tego, że GW rozbudował już w miarę swoją sieć i chce, by użytkownicy korzystali przede wszystkim z ich stacji, a partnerskie i roamingowe są "w razie czego".

S

Gość
To właśnie ty trolujesz i namawiasz wszystkich na korzystanie z ICE
a możesz wyjaśnić kiedy i gdzie namawiam na ICE? przecież sam jeżdżę BEV i ICE to wiem ile wszystko kosztuje. przyczepiłeś się, bo zwróciłem uwagę na podwyżkę na GW i wielkie halo bo ty mało płacisz, a z czego ty masz ten "tani prąd" ?
  • Energia Standard: AC = 1,95 zł/kWh, DC = 3,15 zł/kWh
to, że u siebie na działce załadujesz z PV to nie załatwia problemu w skali masowej. poza tym to co nadchodzi w PV, to chyba nikt tego normalny nie ogarnie(taryfy dynamiczne od dymania prosumentów) widać jak na dłoni, że się zrobił z tego dodatkowy podatek. mam cały dom na prąd, na ogrzewanie PC zużyłem w sezonie 2000kWh a płace znacznie więcej bo są różne paradodatki-parapodatki i co? mam napisać takie brednie, że mam niski koszt ogrzewania domu? nie neguję tego twojego poczucia taniości prądu ale jak ktoś zaczynał na darmowych ładowarkach to teraz może się tylko za głowę złapać o co tu chodzi? gdzie jest ta idea elektromobilności bo ja widzę, że jesteś trzymany na krótkiej smyczy PV i jak wybecalujesz na x abonamentów to coś zaoszczędzisz, a zaraz Elon ci jakąś subskrybcje włączy i będziesz tylko bulił w tym prądzie po taniości ;) i jeszcze jak ostatni dinozaur próbujesz wmówić ludziom, że na trasy to tylko twoja Tesla. przecież to nie jest jazda tylko szukanie ładowarki i to jeszcze taniej. ja rozumiem jak ktoś ma sporo czasu ale w większości ludzi to nie dotyczy. dodatkowo weź sobie wyobraź, że nagle na twojej trasie nie jedziesz sam Teslą tylko w tłumie kilku tysięcy Tesli i co gdzie się wtedy będziesz ładował? w kolejce? bezpieczniki ci wywaliło z nadmiaru prądu

lookash_c

Pionier e-mobilności
a możesz wyjaśnić kiedy i gdzie namawiam na ICE? przecież sam jeżdżę BEV i ICE to wiem ile wszystko kosztuje. przyczepiłeś się, bo zwróciłem uwagę na podwyżkę na GW i wielkie halo bo ty mało płacisz, a z czego ty masz ten "tani prąd" ?
  • Energia Standard: AC = 1,95 zł/kWh, DC = 3,15 zł/kWh
Takie ceny są przecież co najmniej od początku 2024 roku.

viallos

Pionier e-mobilności
Zanim będę jechał w tłumie tysięcy Tesli to będą szybkie ładowarki co 10km w ilości 100 na każdej stacji. 😘
Już wielokrotnie było o równoczesności itp itd, ale do Ciebie nie dociera bo masz dziwne wizje.
Przypomne ze jak wsscy pojadą zatankować ICE to będą korki po kilka kilometrów na każdej stacji w PL.
A jak wszyscy zaczniemy prasować w swoich domach to będzie taki blackout jakiego świat nie widział ... ale ty jesteś mądrzejszy od wszystkich wyliczeń i prognoz specjalistów.
Widać że raczej twoja głowa nie ogarnia i się przegrzewa.. a najbardziej z tego że żal dupe ściska że nie możesz sobie porządnego BEVa kupić i tylko jesteś testerem i maruderem wszelkiej maści EV.
PS. Elona mam w dup... a tym który wprowadzą co mu się podoba to był np Obajtek i jakoś uzależnienie od niego ci nie przeszkadza.
Nigdy wcześnie nie czułem się tak uniezależniony od wszelkiej maści polityków itp jak teraz mająć wszystko na prąd bo jak zajdzie potrzeba to mogę się od sieci odłączyć i też przeżyje z PC i Bevami.
Jeszcze 3 lata temu byłem w całkowitej zależności głównie od Putina , gaz plus ICE i widzimisię naszych polityków itp.

JED 3City

Fachowiec
Widać że raczej twoja głowa nie ogarnia i się przegrzewa.. a najbardziej z tego że żal dupe ściska że nie możesz sobie porządnego BEVa kupić i tylko jesteś testerem i maruderem wszelkiej maści EV.
AMEN.

S

Gość
Zanim będę jechał w tłumie tysięcy Tesli to będą szybkie ładowarki co 10km w ilości 100 na każdej stacji. 😘
Już wielokrotnie było o równoczesności itp itd, ale do Ciebie nie dociera bo masz dziwne wizje.
Przypomne ze jak wsscy pojadą zatankować ICE to będą korki po kilka kilometrów na każdej stacji w PL.
A jak wszyscy zaczniemy prasować w swoich domach to będzie taki blackout jakiego świat nie widział ... ale ty jesteś mądrzejszy od wszystkich wyliczeń i prognoz specjalistów.
PS. Elona mam w dup... a tym który wprowadzą co mu się podoba to był np Obajtek i jakoś uzależnienie od niego ci nie przeszkadza.
Nigdy wcześnie nie czułem się tak uniezależniony od wszelkiej maści polityków itp jak teraz mająć wszystko na prąd bo jak zajdzie potrzeba to mogę się od sieci odłączyć i też przeżyje z PC i Bevami.
Jeszcze 3 lata temu byłem w całkowitej zależności głównie od Putina , gaz plus ICE i widzimisię naszych polityków itp.
to zobacz jakie ty farmazony głosisz od czasu jak kupiłeś Teslę( z różnych twoich postów):

@paradox @galux20 elektryczne samochody to opłacalny interes ... dla zamożnych.
Oczywiście mam PV na starych zasadach mocno przewymiarowane.
Po prostu trzeba rozbudować PV i tyle. Czemu rezygnować z samochodu? Chyba że sposób użytkowania to głównie trasy to wtedy faktycznie ewentualną rozbudową PV nie pomoże.
No już mi się zwróciła instalacja .. bo mam jeszcze Pompę ciepła i kilka klimatyzacji i nie korzystam z gazu ... planowanie i matematyka ... BEV to produkt uboczny nadmiaru PV
w zeszłym miesiącu postawiłem carpot na froniusie 5.5kw z możliwością podłączenia magazynu za 32k. Do tego ładowarka froniusa za max 5k
Chłopaki po co się stresować .. ja miałem wschód - zachód i dołożyłem po roku południe .. i jestem kryty ze wszystkich stron

W tym kontekście cieszę się że EV są drogie i dla zamożnym ludzi którzy nie będą robić antyreklamy elektromobilnosc

i wg. ciebie to ja jestem dziwny bo testuję różne elektryki? spójrz na siebie z boku. chciałeś się wyróżniać na osiedlu i pod tą tezę wywaliłeś kupę kasy na Teslę a potem na instalację do jej zasilenia a potem bo miałeś nadmiar prądu na drugą Teslę. widzisz tu gdzieś tani prąd? bo ja nie. gadasz co ci ślina na język przyniesie żeby tylko urealnić swoje wydatki i najśmieszniejsze, że to wszystko ze zwykłej ludzkiej próżności. bo ciągle nie wyszedłeś z mentalu pierwszego na osiedlu. czy ty naprawdę myślisz, że mnie nie stać na tak tanie auto jak Tesla? budujesz swoją wielkość na dziwnych fundamentach, dyskredytując użytkowników którzy liczą jak ja czy np. Cav/ @Ex30 . i na koniec powiem ci więcej - bo wiem, że w gruncie rzeczy jesteś fanem EV: elektromobilność zaczęła się od liczenia i skończy na liczeniu :)