Pierwsza jazda Scenic

JED 3City

Fachowiec
Czyli nie tylko ja widze, ze wiekoszosc to brednie?
Ja nie musze widziec autora - ja czytajac tekst, juz wiem, kto to napisal.
ROTFL.

Makus

Pionier e-mobilności
niestety wybór na rynku EV jest tylko pozornie bogaty i żeby nie przedłużać to gdzie byście nie poszli, do jakiego salonu to i tak będziecie się obracali wokół TM3 HL. normalnie paranoja! już zacząłem klękać powoli przed Elonem, na szczęście dzisiejszy cennik Greenwaya zadziałał cudownie orzeźwiająco, jak liść otrzeźwiacz ;)
Tylko co ma kupić człowiek który z powodów światopoglądowych Tesli nigdy nie kupi? ;)

Ev3

Pionier e-mobilności
tu masz rację. rada dla sprzedających teraz swoje EV, bierzcie kasę póki jeszcze to coś jest warte ;( kolega @Ex30 miał czuja żeby raczej w najem iść :)
To raczej doświadczenia, po odpytaniu ile dealerzy mogą zaoferować za używanego elektryka.
A to dobre, znane, solidne auto.
Po chińskim elektryku spodziewam się z 50% mniej.....

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ja tez jestem ciekaw, bo często korzystam z GW i jestem zadowolony. Na pewno jeżdżę w trasy dużo taniej niz dieslem. Jak zwykle paradoksy jakieś wymyśla.
Przez 2 lata zrobiłem dwoma Teslami juz 70k kilometrów i zaoszczędziłem majątek w porównaniu do moich poprzednich ICE.
Koleś bredzi jak zawsze.
Czyli nie tylko ja widze, ze wiekoszosc to brednie?
Ja nie musze widziec autora - ja czytajac tekst, juz wiem, kto to napisal.
ROTFL.
ruskie trolle paszły won, lubicie jak w Polsce prąd jest drogi co? bo ja nie

S

Gość
Tylko co ma kupić człowiek który z powodów światopoglądowych Tesli nigdy nie kupi? ;)
obawiam się, że jeszcze długo nic. chociaż to może cisza przed burzą? i jednak coś się ciekawego pojawi? no scenic może być pewną zapowiedzią, wsadzili konkretną baterię, zoptymalizowali zużycie, system googla do planowania trasy, dobre materiały. jako ciekawostkę powiem że w tesli głosowo chciałem wprowadzić adres punktu do jazd testowych i za cholerę nie rozumiał ostrowska 328 a w sceniku i owszem bardzo poprawnie zrozumiał. w Tesli kierował mnie na ostrowską 3/28. także jest trochę plusów i minusów.

S

Gość
To raczej doświadczenia, po odpytaniu ile dealerzy mogą zaoferować za używanego elektryka.
A to dobre, znane, solidne auto, po chińskim elektryku spodziewam się z 50% mniej.....
na dzień dzisiejszy twoje doświadczenia są jak najbardziej akuratne i trzeba je brać pod uwagę przy planowaniu kupna EV

p0li

Pionier e-mobilności
spokooojnie - just duzy wybor normalnych samochodow - a tesle zostawmy fanom nowych, niedopracowanych technologii ktorzy uwielbiaja placic za to ze sie na nich experymentuje :D

krzyss

Pionier e-mobilności
A moze spadek sprzedazy tesli w chinach to brak czujnikow, brak manetek itp.
To jest mocno wkurzajace.
A wracajac do scenica… to ile on ma kosztowac ? 300kzl ?
Bedzie weraja 7osobowa ?

Makus

Pionier e-mobilności
obawiam się, że jeszcze długo nic. chociaż to może cisza przed burzą? i jednak coś się ciekawego pojawi? no scenic może być pewną zapowiedzią, wsadzili konkretną baterię, zoptymalizowali zużycie, system googla do planowania trasy, dobre materiały. jako ciekawostkę powiem że w tesli głosowo chciałem wprowadzić adres punktu do jazd testowych i za cholerę nie rozumiał ostrowska 328 a w sceniku i owszem bardzo poprawnie zrozumiał. w Tesli kierował mnie na ostrowską 3/28. także jest trochę plusów i minusów.
Narazie czekam na MG4 Xpower - zobaczymy czy będę zadowolony (jeśli wogóle dopłynie z Chin). A duże auto pozostaje ICE dopóki się nie ogarną z cenami albo nie będzie dobrych używek.
Scenic na materiałach znalezionych w sieci wygląda zacnie, może jak wejdzie jakieś promo albo dobre finansowanie to się zastanowię. Orientuje się ktoś czy w Scenic jest opcja haka? W konfiguratorze nie zauważylem.

A wracajac do scenica… to ile on ma kosztowac ? 300kzl ?
Bedzie weraja 7osobowa ?
W konfiguratorze wszystkomająca wersja long range (w podstawowym czerwonym kolorze), ze wszystkimi (dwoma!) dodatkami czyli kamery360 i dach panoramiczny kosztuje 245tys.
Nie sądzę by dali radę wcisnąć trzeci rząd siedzeń.

Olecki

Pionier e-mobilności
Ciężko powiedzieć, szczególnie że na razie to za krótki czas żeby stwierdzić czy to chwilowy skok czy trwały trend. Ale na chwilę obecną wygląda na to że Tesla w Azji generalnie zaczęła mieć trochę problem z popytem. W Q1 wyprodukowali 40k samochodów więcej niż sprzedali co mocno odbiło się na wynikach widocznych w raporcie finansowym. Te samochody gdzieś trzeba sprzedać a patrząc na wyniki sprzedaży za kwiecień TMY nie wzrosła a TM3 spadła w czarną d... Podobno w Q2 produkcję TMY w Szanghaju zmniejszono o 30%. Do tego w kwietniu TMY spadł z pierwszego miejsca na liście sprzedaży BEV na rzecz BYD Seagull (ogólnie BYD sprzedało około 3x więcej BEV niż Tesla).
Wątpię żeby sam brak czujników czy manetek był tu problemem, to raczej połączenie coraz ciekawszej oferty chińskich producentów w połączeniu z bardzo agresywną polityką cenową daje takie efekty. A Tesla nie jest projektowane pod gust klienta z Chin tylko z USA co jeszcze bardziej komplikuje sytuację.