Jakby to ująć kulturalnie, mamy dziwna tendencję do włażenia Ameryce czy ich korporacjom w D.... bez mydła.. Dziś nas oleją za dziesięć lat nie będą mieli czego tu szukać bo miejsce zagospodarują inni. Zwłaszcza ze liczę na ekspansję marek chińskich które mam nadzieję ze utemperują nieco najwiekszych graczy...
Ale o czym to jest rozmowa... Ja jestem w szoku, SZOKU, że chciało im się otwierać u nas salon... Od początku zero wsparcia od rządzących, zero dotacji do EV i jakiejkolwiek infrastruktury... Teraz coś się niby pojawia ale tak to przygotowali, że tylko jeden wariant Tesli łapie się na te dopłaty, bo to przecież auto dla bogaczy i "niech se sami dopłacą jak tacy mądrzy..."
O czym Wy rozmawiacie w ogóle? Przecież ten kraj ich pewnie więcej kosztuje niż zarabia...
Mam jakieś tam wewnętrzne informacje, że były rozmowy o stawianiu fabryki w PL, ale wyłożyły się i ja byłem święcie przekonany, że nie będzie żadnego salonu w PL, tylko co najwyżej jakieś SuC, żeby Niemcy mogli sobie pojechać do Warszawy, tak jak teraz stawiają SuC w kierunku Kijowa i Moskwy.
Tu kompletnie nie chodzi o to jak my się czujemy, bo to nie ma żadnego związku z dumą narodową i komu włazimy w tyłek, tylko o to, że średni wiek auta na drogach u nas to 13+lat... No o czym my tu rozmawiamy?! Jaka jest średnia Wartość auta w PL? 10-20 tyś zł? Jaki tu jest rynek na auta za +230 tyś?
Oni podejmując takie decyzje bazują na danych i nie wiem jakim cudem im wyszło, że tu będzie sprzedaż... Ale musiało im wyjść... Może dlatego, że ludzie jak
@danielm i
@Bronek jeżdżą po PL mimo, że nie ma tu salonów i pewnie wyszło im, że jakiś tam potencjał jest i chwała im za to! Ja się zabierałem za kupno tego auta ponad rok i kupiłem dopiero jak pojawiła się sprzedaż w PL. Ewentualnie mogło im wyjść, że klienci z DE zapuszczają się do PL i warto postawić tutaj warsztat, żeby nie trzeba było ich holować 700km. Zwłaszcza jak mieli już wtedy w planach fabrykę zaraz za miedzą...
Nie wiem o co chodziło, ale na pewno nie ma to żadnego związku z duma narodową, ani z wchodzeniem w tyłek... No chyba, że dostali jakieś kolosalne zwolnienia z podatków na start ale to pewnie dostają w każdym kraju...