Półka bagażnika

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Widzę, że Chińczycy zrobili (jako aftermarket do aut które wcale nie miały półki) taką z podcięciami z tyłu - dzięki czemu można ją normalnie podnieść i złożyć na pół...

1738140610540.png

Tyle że do aut już z półką pasować nie będzie - jest zupełnie inaczej montowana i przypuszczam, że marginalnie węższa.

Last edited:

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Auto z Chin, składana na 3 części, osobiście jak wykminiłem gdzie kiedy dokładnie ją naciskać (gdzie indziej jak chcę ją szybko złożyć/rozłożyć, gdzie indziej do odgięcia, inaczej do całkowitego wyjęcia), to bardzo sobie ją chwalę, wygodniejsza niż roletki, które miałem wcześniej (Seat Leon kombi, Opel Zafira, Astra kombi). Jedyny minus to po wyjęciu jej całkiem z auta ponowny montaż - tu zawsze muszę się nagimnastykować. Reszta to do ogarnięcia bez wysiłku jedną ręką - nawet z zakupami.

Serio? Taką masz?

img_2455-jpeg.996169

Myślałem, że wszystkie z Chin, jak już półkę mają, to dzieloną na cztery części.

Last edited:

pmlody

Pionier e-mobilności
Jaką macie półkę? Składaną na trzy czy cztery części?

aa776c0a-e3b1-463b-bd34-7f83e2cf5138-jpeg.898935
img_2455-jpeg.996169

Auto z Niemiec czy Chin? Jak ktoś miał naklejkę z kodem części, to się podzielcie...

Mam taką na trzy części i doprowadza mnie do szału... Chciałbym wymienić na poczwórną.
Berlin koniec 24, mam łamaną na 3 ;)

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Wiem, że tak jest ciężko, mam tak w firmowej w Dacii Dokker 😃. Zawsze można jakieś prowadzenie zrobić, ale tu już na pewno będzie, jak to wcześniej mówiłeś, rzeźba.
Ta roleta wygląda nawet przyzwoicie. Ma przetłoczenia na "parapety" pod półkę, oraz trochę więcej naprowadzania w okolicach zaczepów...

Jako bonus - pod roletą trochę więcej miejsca niż pod półką, jakieś 5cm więcej na wysokość ;)

Berlin koniec 24, mam łamaną na 3 ;)
To się domyśliłem :)

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Kluczowe jest naciskanie od dołu w miejscach łamania - wtedy jest ok.

Ja na 100% czegoś nie rozumiem...

W półce dzielonej na trzy części masz tak naprawdę tylko jedną możliwość złamania jej wypychając coś od dołu, wg czerwonych linii.

1738438267901.png

Linia niebieska wskazuje drugą linię łamania, ale w tym miejscu półka zgina się w drugą stronę, w dół.

Last edited:

Pepek

Posiadacz elektryka
No tak, wtedy ta półka się ładnie łamie i składa do środka odsłaniając bagażnik, do którego jest dobry dostęp. Potem ciągniesz za końcówkę i się ładnie rozkłada z powrotem. Kwestia przyzwyczajenia i jest w miarę łatwo używalne.