Michal
Moderator
Ja nie rozumiem jak ludzie mogą się przywalać do Elona, że nie dowozi wszystkiego co ogłosił, skoro to jest jeden gość, który ogłosił w sumie tyle, co 10 firm i 2 rządy największych krajów na świecie.
Potworzę, bo już kiedyś o tym pisałem - postaw sobie pytanie - jaki będzie świat za 100 000 lat. Natychmiast wychodzi, że może nie być już ludzkości, bo jest możliwe kilka typów zdarzeń, które są w stanie zakończyć cywilizację, więc to jest pierwszy problem do rozwiązania. Co można zrobić, żeby temu zapobiec z największym możliwym prawdopodobieństwem? Zrobić kopię zapasową cywilizacji.
Po rozważeniu możliwości dostajemy cel - kolonizacja marsa.
Rozwal to na potrzebne elementy i rozwijaj firmy potrzebne do tego celu, to wyjdzie Ci struktura spółek i projektów Elona + trochę więcej automotive w Tesli na finansowanie całości:
Potworzę, bo już kiedyś o tym pisałem - postaw sobie pytanie - jaki będzie świat za 100 000 lat. Natychmiast wychodzi, że może nie być już ludzkości, bo jest możliwe kilka typów zdarzeń, które są w stanie zakończyć cywilizację, więc to jest pierwszy problem do rozwiązania. Co można zrobić, żeby temu zapobiec z największym możliwym prawdopodobieństwem? Zrobić kopię zapasową cywilizacji.
Po rozważeniu możliwości dostajemy cel - kolonizacja marsa.
Rozwal to na potrzebne elementy i rozwijaj firmy potrzebne do tego celu, to wyjdzie Ci struktura spółek i projektów Elona + trochę więcej automotive w Tesli na finansowanie całości:
- SpaceX - transport kosmiczny i komunikacja, pewnie też produkcja metanu / amoniaku, ochrona przed promieniowaniem.
- Tesla - pojazdy elektryczne i autonomiczne, humanoidalne roboty, bardzo zaawansowane systemy HVAC (włączenie z filtrowaniem CO2), baterie, panele PV, wydobycie minerałów. Ponadto ogólnie szeroko pojęte możliwości produkcyjne - "maszyna, która buduje maszynę". Docelowo wszystko wewnętrznie, a nie polegając na poddostawcach, któych nie będzie na marsie.
- Neuralink - zwiększenie przepustowości mózgu oraz możliwość "łatania" problemów neurologicznych. Tutaj mamy również potencjalnie nawet nieśmiertelność poprzez utrzymywanie przy życiu samego mózgu i wyeliminowanie wielu problematycznych aspektów związanych z układem krwionośnym i oddechowym.
- The Boring Company - drążenie tuneli pod ziemią - na Marsie kolonia będzie musiała być pod ziemią, ze względu na promieniowanie. Będzie to dotyczyło nie tylko transportu ale też życia, pracy, hodowli roślin...
- Jego brat Kimbal Musk - Square Roots - kontenery do autonomicznej produkcji żywności i pewnie nawet więcej związanego z produkcją żywności o czym nie wiemy.
- Na pewno gdzieś tutaj pojawią się bardzo silnie tematy związane z recyclingiem, bo to jest najtańsze źródło pozyskiwania minerałów na marsie. Jednak tutaj musi być też skala, żeby opłacało się najpierw zainwestować energię i zasoby w maszyny do odzyskiwania - tak samo jak z bateriami EV na ziemi.
- Co tam jeszcze dojdzie... nie wiem, nie jestem Elonem