Projekt IZERA

vwir

Pionier e-mobilności

zibizz1

Pionier e-mobilności
Apple ma 50% rynku w US i 20% na świecie w swojej branży, jeśli chce dalej rosnąć dynamicznie trzeba szukać rozwoju i nowych branży lub rozszerzać zakres(np własne procesory) Tak jak Xiaomi które weszło w samochody majac 10% rynku smartphonów. W przypadku Tesli też rynek w samochodach sie kończy, dlatego FSD i roboty.

A do ubijania projektów to dość popularne. Nasz czempion Orlen tez zatrzymał inwestycję na ktora wydał już 14 angielskich Billions PLN, miała kosztować 13 a dziś całość szacują na ponad 50

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Może i chodziło, ale dopóki ktoś przytula swoją prywatną kasę to mam to gdzieś. Gdy ktoś przytula moją (publiczną) kasę to już mnie to mocno interesuje.
Ale ludzie generalnie nie czują skali, wiec widza problem w Izerze (która nie okazał się zadnym marnostrawstwem, ale o tym ponizej) a nie widza problemu np. w nowelizacji budzetu.
Izera dostał tam jakieś 0,5mld pln, z czego o,2mld to koszt działki, jej przygotowania pozwoleń na budowe itp. zostaje 0,3mld zmarnowane, a odnosząc do innych kosztów:

"Efektywność Krajowej Administracji Skarbowej spadła. Dyscyplina podatkowa rozluźniła się" - mówi w Popołudniowej rozmowie w RMF FM Agata Jagodzińska, działaczka związkowa, przewodnicząca Związkowej Alternatywy w Krajowej Administracji Skarbowej. Stwierdziła, że "nastąpił powrót do starych metod" i podała przykład: "Za poprzedniego rządu mogliśmy chodzić na kontrole bez zawiadomienia - taki podatnik nie mógł uciec. Nowy szef KAS wydał zalecenia, żeby za każdym razem było zawiadomienie do kontroli".

w efekcie:

"..... deficyt budżetu ma nie przekroczyć 240,3 mld zł. W pierwotnym budżecie na ten rok poziom deficytu zapisany był na 184 mld zł."

Zabraknie dodatkowo 56,3mld pln w budzecie bo ktoś tam podjął takie, a nie inne decyzje.
Czyli Izera 0,3mld "straty" przez kilka lat
Rozluźnienie systemu podatkowego 56,3mld straty w rok.

p.s. Miało być ze Izera nie jest "marnotrawstwem", juz o tym chyba pisałem - nie jest bo wykreowano za kilkaset baniek markę znaną wszystkim Polakom. Kazdy kto wie co to samochód wie co to "Izera". Powstał nowy brand, pytanie czy ktoś go wykorzysta.

p.s.1 Ten post nie ma na celu polityki, ma na celu pokazanie jak ludzie nie ogarniaja realnych wartosci, jak się napisze ze poseł ukradł na kilometrówkach 300tys pln, to oburzenie większe niz gdy padnie info ze "zabrakło 2 mld wpływów podatkowych" choć pierwsze jest zupełnie nieistotną realnie sprawą w porównaniu z drugą informacją.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Izera dostał tam jakieś 0,5mld pln, z czego o,2mld to koszt działki, jej przygotowania pozwoleń na budowe itp. zostaje 0,3mld zmarnowane
0,5mld było w marcu 2023. Ile jest dzisiaj?
No i co mamy z tych 0,2mld? Nic. Gdy cokolwiek się z tego zwróci to będzie można mówić, że nie zostało zmarnowane. Na razie tylko się dołożyliśmy z naszej kieszeni do działki i pozwoleń, które nie zostaną wykorzystane. No szczyt efektywności wydawania kasy.

Czyli Izera 0,3mld "straty" przez kilka lat
Rozluźnienie systemu podatkowego 63,7mld straty w rok.
To, że inni mordują nie oznacza, że ja mogę kraść. Marnotrawstwo to marnotrawstwo.

Miało być ze Izera nie jest "marnotrawstwem", juz o tym chyba pisałem - nie jest bo wykreowano za kilkaset baniek markę znaną wszystkim wszystkim Polakom. Kazdy kto wiec co to samochód wiec co to "Izera". Powstał nowy brand, pytanie czy ktoś go wykorzysta.
Jak na razie nie wykorzystał, więc podobnie jak w poprzednim punkcie: oznacza to marnotrawstwo. Tyle. Gdy zobaczymy jakikolwiek, powtórzę, JAKIKOLWIEK zysk z tej całej przejedzonej kasy to będzie można mówić inaczej, na razie to jest przewalenie kasy na nic.

Bronek

Pionier e-mobilności
Na ten "Nowy Brand" , każdy kto go usłyszy w kontekście interesów , zareaguje jednoznacznie : Lipa i przekręt . No chyba , że będzie chciał coś z tego oszołomstwa narodowego uszczknąć licząc , że jeszcze można w imię prawa i sprawiedliwości spolecznej

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Rozluźnienie systemu podatkowego 56,3mld straty w rok.
Skąd taki wniosek? Bo wywód jakby nosił znamiona logiki.
A te setki mld deficytu zawdzięczamy bez mózgowym, bezprzetargowym zakupom uzbrojenia w wykonaniu patryjotycznej elyty złodziei. 8 lat prosperity rzekomo największej w historii ale przez te 8 lat potroili zadłużenie. Fest byznesmeny.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
0,5mld było w marcu 2023. Ile jest dzisiaj?
No i co mamy z tych 0,2mld? Nic. Gdy cokolwiek się z tego zwróci to będzie można mówić, że nie zostało zmarnowane. Na razie tylko się dołożyliśmy z naszej kieszeni do działki i pozwoleń, które nie zostaną wykorzystane. No szczyt efektywności wydawania kasy.
Jak to nic, przecież projekt jest kontynuowany tylko z powodów politycznych zmieniono jego założenia:
W skrócie: EMP chciało chińskiej montowni w Polsce ze znaczkiem Izera, czyli chińskie podzespoły, my składamy do kupy w Polsce, dajemy polski znaczek i marża ze sprzedazy jest Polska.
Nowy plan jest taki ze w tym samym miejscu powstanie chińska fabryka, robiaca na chińskich podzespołach z chińskim znaczkiem a marza ze sprzedazy samochodów pojedzie do Chin.

Obecne rozwiązanie będzie gorsze od tego poprzedniego. Mogliśmy być blisko modelu "Apple" które przykleja swój znaczek do smartfonów montowanych w chinach, ale wybraliśmy znów model w którym jesteśmy tylko siła roboczą dla obcego kapitału i w tym przypadku chińskiego.

Last edited:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Skąd taki wniosek? Bo wywód jakby nosił znamiona logiki.
A te setki mld deficytu zawdzięczamy bez mózgowym, bezprzetargowym zakupom uzbrojenia w wykonaniu patryjotycznej elyty złodziei. 8 lat prosperity rzekomo największej w historii ale przez te 8 lat potroili zadłużenie. Fest byznesmeny.
Zgadza sie ze wydatki zbrojeniowe nas ciagna na dno, ale wydatki sie nie zmieniły, nowelizacja musiaa miec miejsce bo spadły wpływy podatkowe i to drastycznie:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Na ten "Nowy Brand" , każdy kto go usłyszy w kontekście interesów , zareaguje jednoznacznie : Lipa i przekręt . No chyba , że będzie chciał coś z tego oszołomstwa narodowego uszczknąć licząc , że jeszcze można w imię prawa i sprawiedliwości spolecznej
Jeśłi nie jesteś marką premimum to na poczatku "nie wazne czy o Tobie mówią dobrze czy źle, wazne zeby mówili" - ta życiową prawdę monetyzuje np. Marcin Najman, wszyscy sie z niego śmieją, ale jest znany z tego ze sie z niego smieja i trzepie na tym niezła kasę.
Dopiero jak stajesz sie marką premium wazne jest by nie mówiono o Tobie wcale albo dobrze.

Fenrise

Pionier e-mobilności
Z tą rozpoznawalnością to chyba też trochę przesada. W mojej okolicy na słowo "Izera" raczej wszyscy myślą o pobliskich górach Izerskich niż o jakimś samochodzie, i do tego jeszcze elektrycznym. Izerę jako upadły polski samochód kojarzy co 4 osoba. Choć mieszkam na tzw zadupiu, to może mam skrzywioną percepcję ;)