Przydomowe elektrownie wiatrowe

Makus

Pionier e-mobilności
Czy magazyn jest dofinansowany tylko jeśli jest kupowany do wiatraka? Czy można wnioskować o dofinansowanie samego magazynu?

Przemmo

Posiadacz elektryka
Czy magazyn jest dofinansowany tylko jeśli jest kupowany do wiatraka? Czy można wnioskować o dofinansowanie samego magazynu?
W tym programie tylko przy instalacji wiatraka. W Mój Prąd jesienią na PV będzie nawet chyba obowiązek magazynu, ale zobaczymy jak opublikują. Nie znam żadnej dotacji na sam magazyn, póki co przynajmniej.

elektromobilny

Zadomawiam się
W tym programie tylko przy instalacji wiatraka. W Mój Prąd jesienią na PV będzie nawet chyba obowiązek magazynu, ale zobaczymy jak opublikują. Nie znam żadnej dotacji na sam magazyn, póki co przynajmniej.
Jeśli mam PV na starych zasadach dokładając do tego wiatrak muszę przejść na nowe niekorzystne rozliczenie nadwyżki produkowanej energii?

adamusek

Posiadacz elektryka
Jeśli mam PV na starych zasadach dokładając do tego wiatrak muszę przejść na nowe niekorzystne rozliczenie nadwyżki produkowanej energii?
tak, od dawna tak jest, dotacja to mi sie zwraca w pare miesiecy wiec nie opyla się ;)

Przemmo

Posiadacz elektryka
Jeśli weźmiesz dotację to musisz przejść na nowe zasady. Jeśli rozbudujesz bez dotacji to ewentualnie spada Ci odzysk z 80% na 70%, ale net-metering zostaje. Ale wyjaśniamy jeszcze temat, czy przy off-grid też tak będzie, jest szansa, że nawet przy dotacji zmiany nie będzie.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Właśnie otrzymaliśmy oficjalną informację z NFOŚIGW, że przy programie Moja Elektrownia Wiatrowa nie ma w ogóle obowiązku zmiany systemu rozliczeń, czyli dotychczasowi prosumenci mogą nadal pozostawać w net-meteringu! To świetna informacja dla rynku, ale przede wszystkim dla odbiorców końcowych.

tomA

Posiadacz elektryka
Teraz tylko niech się pojawia elektronie do 10k tak żeby zwrot z inwestycji był w max 3 lata i można montować. Takie wiatraki za 30 k to jedno wielkie nieporozumienie…. Przy obecnych dynamikach zmian przepisów, cen prądu itd…. Nie ma sensu w nic inwestować co się nie zwraca w 3 lata od zakupu… już to przerabiałem 9 lat temu 😎

Przemmo

Posiadacz elektryka
Teraz tylko niech się pojawia elektronie do 10k tak żeby zwrot z inwestycji był w max 3 lata i można montować. Takie wiatraki za 30 k to jedno wielkie nieporozumienie…. Przy obecnych dynamikach zmian przepisów, cen prądu itd…. Nie ma sensu w nic inwestować co się nie zwraca w 3 lata od zakupu… już to przerabiałem 9 lat temu 😎

Elektrownia to turbina, falownik, sterownik, hamulec, słup... Nie ma możliwości, żeby była tańsza niż PV. Po dotacji elektrownia 10kW to już jakieś 55 tys. zł, razem z małą PV i magazynem energii można zrobić instalację za ok. 85 tys. zł i masz praktycznie w 100% zaspokojone potrzeby energetyczne, nawet z elektrykiem.

Co do zwrotu to u mnie prywatnie PV w 2 lata zwróciła się w 38% a instalowałem w szczycie. Bez dotacji. I jestem zadowolony. Pamiętaj, że nie mówimy tylko magicznym "zwrocie", ale o tym, że po tym zwrocie masz już energię po prostu za darmo. Zarówno wiatraki jak i PV mają przewidywany okres żywotności powyżej 20 lat, nawet jeśli doliczymy koszty ewentualnych napraw i serwisu to masz kilkanaście lat darmowej energii. Policz, ile to razem wychodzi. To trochę tak jak z odkładaniem na emeryturę, dzisiaj bulisz, żeby potem nie płakać. Na ZUS to chyba nikt rozsądny nie liczy...