Od dzisiaj ruszyło składanie wniosków na dotację, wszystkie szczegóły są na stronie https://mojaelektrowniawiatrowa.gov.pl/
W tym programie tylko przy instalacji wiatraka. W Mój Prąd jesienią na PV będzie nawet chyba obowiązek magazynu, ale zobaczymy jak opublikują. Nie znam żadnej dotacji na sam magazyn, póki co przynajmniej.Czy magazyn jest dofinansowany tylko jeśli jest kupowany do wiatraka? Czy można wnioskować o dofinansowanie samego magazynu?
Jeśli mam PV na starych zasadach dokładając do tego wiatrak muszę przejść na nowe niekorzystne rozliczenie nadwyżki produkowanej energii?W tym programie tylko przy instalacji wiatraka. W Mój Prąd jesienią na PV będzie nawet chyba obowiązek magazynu, ale zobaczymy jak opublikują. Nie znam żadnej dotacji na sam magazyn, póki co przynajmniej.
tak, od dawna tak jest, dotacja to mi sie zwraca w pare miesiecy wiec nie opyla sięJeśli mam PV na starych zasadach dokładając do tego wiatrak muszę przejść na nowe niekorzystne rozliczenie nadwyżki produkowanej energii?
Jeśli weźmiesz dotację to musisz przejść na nowe zasady. Jeśli rozbudujesz bez dotacji to ewentualnie spada Ci odzysk z 80% na 70%, ale net-metering zostaje. Ale wyjaśniamy jeszcze temat, czy przy off-grid też tak będzie, jest szansa, że nawet przy dotacji zmiany nie będzie.Jeśli mam PV na starych zasadach dokładając do tego wiatrak muszę przejść na nowe niekorzystne rozliczenie nadwyżki produkowanej energii?
Teraz tylko niech się pojawia elektronie do 10k tak żeby zwrot z inwestycji był w max 3 lata i można montować. Takie wiatraki za 30 k to jedno wielkie nieporozumienie…. Przy obecnych dynamikach zmian przepisów, cen prądu itd…. Nie ma sensu w nic inwestować co się nie zwraca w 3 lata od zakupu… już to przerabiałem 9 lat temu 😎