Przygotowanie instalacji elektr/montaż wallboksa w domu przed zakupem samochodu elektrycznego

Michal

Moderator
Sam wallbox nie daje prawie żadnych informacji. Większość tego o co pytasz masz w aucie/aplikacji Tesla - aktualna moc ładowania, energia doładowana do baterii (niestety nie pobrana) oraz statystyki ładowania po miesiącach i za ostatnie 31 dni.
Niestety te statystyki są trochę słabe, bo ciężko z nich wyciągnąć informację ile naładowałeś w domu, a ile w innych miejscach - nie ma łatwego podziału.

Picek7

Zadomawiam się
Al
Sam wallbox nie daje prawie żadnych informacji. Większość tego o co pytasz masz w aucie/aplikacji Tesla - aktualna moc ładowania, energia doładowana do baterii (niestety nie pobrana) oraz statystyki ładowania po miesiącach i za ostatnie 31 dni.
Niestety te statystyki są trochę słabe, bo ciężko z nich wyciągnąć informację ile naładowałeś w domu, a ile w innych miejscach - nie ma łatwego podziału.
Dziękuję za odpowiedź.
To jaki ma sens parowanie wallboxa z telefonem. Co to w praktyce daje?

Michal

Moderator
Możesz ustawić jakieś opcje na początku. Np.:
  • tryb ładowania - czy wallbox ma ładować dowolne auto, czy tylko wybrane
  • ustawiasz dostęp do sieci WiFi
  • dzięki dostępowi do wspólnego WiFi możesz uruchomić opcję Power Schering - ustawiasz, że np. 3 Wall Connectory mają sobie poradzić na 16A razem i to powoduje, że one "dzielą się" dostępną mocą
  • będziesz mieć jakieś tam updejty - może w przyszłości się do czegoś przyda.

Picek7

Zadomawiam się
Możesz ustawić jakieś opcje na początku. Np.:
  • tryb ładowania - czy wallbox ma ładować dowolne auto, czy tylko wybrane
  • ustawiasz dostęp do sieci WiFi
  • dzięki dostępowi do wspólnego WiFi możesz uruchomić opcję Power Schering - ustawiasz, że np. 3 Wall Connectory mają sobie poradzić na 16A razem i to powoduje, że one "dzielą się" dostępną mocą
  • będziesz mieć jakieś tam updejty - może w przyszłości się do czegoś przyda.
A nie wiesz czy jest jakiś wallbox który podaje faktyczne zużycie ładowania cyklu, miesięczne i roczne?

Michal

Moderator
A nie wiesz czy jest jakiś wallbox który podaje faktyczne zużycie ładowania cyklu, miesięczne i roczne?
Nie wiem nie znam innych - nie interesowałem się, bo sam na co dzień do ładowania auta używam UMC Gen 1. Auto mam podpięte do Home Assistant i tam mam wszelkie potrzebne statystyki.

6a8

Posiadacz elektryka
Na forum jest sporo informacji o wallboksach, ładowaniu etc. O ile tego nie czytałeś, to poszukaj. Ja nie pamiętam aby się ktoś takim ficzerem chwalił. Natomiast ( oczywiście nie wszystkie urządzenia ) mają możliwość integracji z systemami HA, i tam można wyciągnąć sporo informacji. Z faktycznym zużyciem energii, to chyba z wallboksa może być ciężko, jeżeli tego potrzebujesz, to chyba nie pozostaje nic innego jak dedykowany licznik przed wallboksem. Ale ostatnio pojawiają się nowe obiecujące konstrukcje, może któryś to będzie miał na pokładzie.

viallos

Pionier e-mobilności
Fronius ... pokazywałem nawet wykresy wraz z innymi danymi typu o ile zwiększyła się autokonsumpcja PV itp.

6a8

Posiadacz elektryka
Mogę tylko napisać jak to jest u mojego dostawcy Octopus Energy. Innych niestety nie znam. A mianowicie albo masz kompatybilne urządzenia które integrują się z ich taryfami (EVSE, falownik itp) i wtedy oni oferują kompletną ofertę / integrację z ich rozwiązaniami (taryfami) albo jesteś 'kumaty w te klocki' i integrujesz to sam na podstawie dostępnych danych
Dzięki za informacje. Widać również w tym obszarze zdrowe, normalne podejście do konsumenta.
U nas niestety nawet tak banalna rzecz jak odczyt z licznika nie jest normalnie dostępna i udokumentowana.

nabrU

Moderator
Na forum jest sporo informacji o wallboksach, ładowaniu etc. O ile tego nie czytałeś, to poszukaj. Ja nie pamiętam aby się ktoś takim ficzerem chwalił.

Mój Ohme Home Pro podaje mi statystyki każdej sesji. Mogę też podejrzeć statystyki miesięczne i roczne. Słupki są interaktywne więc mozna zobaczyć detale co i jak. Ale to UK...

Screenshot_2023-08-07-11-18-47-61_9cb0f09086f30927a2ccbf7687296e94.jpg Screenshot_2023-08-07-11-18-58-45_9cb0f09086f30927a2ccbf7687296e94.jpg

aadamuss

Posiadacz elektryka
Są jakieś statystki ładowania w aplikacji Tesli.

Attachments

• Screenshot_20230807_193453_Tesla.jpg
    Screenshot_20230807_193453_Tesla.jpg
    262,7 KB · Liczba wyświetleń: 7