Realne zużycie energii na Autostradzie przy gpsowym 140km/h, jakieś linki do testów

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Skoro mam elektrykiem jeździć w trasy to potrzebuje danych z realnej jazdy, a nie naciąganych testów zakochanych użytkowników EV. Nie chcę słuchać, że zwolnisz do 120 czy 110 i niewiele później dojedziesz. Jak taka podróż 140 autostradą wygląda w warunkach zimowych, opadach śniegu. Na razie widzę, że jedyne auto w rozsądniej cenie którym da się tak jechać jest Tesla3 jakieś 25kwh/100 chyba. Tesla Y 30kwh/100, EV 6 i Loniq5 przy 140 grubo ponad 30kwh, Więc realnie przejadą 200k max 250km, więc w podrózy 1,5h jazdy i ponownie zwiedzanie stacji ładowania przez jakies 40min albo więcej.
Jest coś na rynku co zużyje na autostradzie podobną ilość energii co Tela 3, ale ma bagażnik do którego coś załaduje się?
Jak ktoś ma test elektryka z boxem na dachy lub rowerami chętnie obejrzę, oczywiście nie goscia co ciągnie się 90-100km/h, wiadomo że opory powietrza mocno skróca zasięg.
Jak przeglądam Youtuba i filmiki ludzi testujących elektryki to mnie krew zalewa, jeżeli jest to test auta która z założenia ma latać koło domu to jak najbardziej spoko. Ale jak gość pokazuje film o podróży set albo tysięcy km i jedzie z krakowa nad morze przez Wolbrom Koniecpol, póżniej wyjeżdża na A1 za Częstochową i ciągnie się w robotach do Łodzi, a następnie jedzie w rzędzie za tirami i tylko w jego lewej szybie widzę kolejne mijające go non stop pojazdy. Teksty stanołem na kawę ale nie musiałem, bo ładowałem się wcześniej, ale jestem zmęczony, a na porzednim parkingu nawet kawy nie można kupić.
Potrzebuje realnego/prawdziwego nienaciąganego tekstu obiektywnego gościa, a nie człowieka który ma zajawkę na EV i wszystko naciąga na korzyśc, albo obraca w małe niedogodności. Przepisowa prędkość na Autostradach w PL 140 , a 130 w całej Europie + niecałe 10km/h tolerancji i chciałbym jechać jak kążdy.
Jak pojadę dieslem o takiej wadze i taką prędkością jak elektryki w testch to 4l/100 nie przekrączę a niektórymi zejdę do 3l/100. Na długiej trasie będe tankował prąd po cenach komercyjnych z ładowarek, odpowiedź jest jasna
Wiem że w mieście i tankowaniu z domowego gniazdka albo fotowoltaiki elektryk jest nie do pobicia, pod warunkiem że przejedziesz w ten sposób ze 20tys/rok minimum

vwir

Pionier e-mobilności
Po co zamawiać? Aplikacja Juice Pass umożliwia konfigurację programowej RFID przez NFC. Dziala, testowane - przykładasz telefon do czytnika i już. Polecam!
Chetnie widziałbym tą funkcję w innych apkach
Łooo Panie, żeby greenway tak zrobił... O orlenie z jego brakiem kart nie wspomnę. Swoją drogą - znajomy ostatnio testował na orlenie papierowy kuponik na 10kWh kupiony w kasie i faktycznie to działa gdy nie da się odpalić aplikacją.

KKL

Posiadacz elektryka
Po co zamawiać? Aplikacja Juice Pass umożliwia konfigurację programowej RFID przez NFC. Dziala, testowane - przykładasz telefon do czytnika i już. Polecam!
To ja testowałem na swoim telefonie i u mnie niestety nie działa. W sensie z ładowarką.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
To ja chyba na iphonie nie mam takiej opcji :(

cooler

Pionier e-mobilności
To ja chyba na iphonie nie mam takiej opcji :(
Szukaj pod Moje konto -->karta JuicePass --> karta cyfrowa --> skonfiguruj swoją kartę cyfrową.
Na moim Samsung S20FE z andkiem 12 działało we Włoszech jak głupie. Nie sprawdzałem w roamingu jeszcze, ale postaram się to zrobić gdzieś na GW i napiszę tu jak poszło.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Szukaj pod Moje konto -->karta JuicePass --> karta cyfrowa --> skonfiguruj swoją kartę cyfrową.
Na moim Samsung S20FE z andkiem 12 działało we Włoszech jak głupie. Nie sprawdzałem w roamingu jeszcze, ale postaram się to zrobić gdzieś na GW i napiszę tu jak poszło.
Ale Zuckerberg chyba blokuje dostęp do NFC, tak że tegoo...

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie ma na iOS

Attachments

• 8467EF55-BCDD-4501-8EA5-EA82489EE6E1.png
    8467EF55-BCDD-4501-8EA5-EA82489EE6E1.png
    303 KB · Liczba wyświetleń: 36

cooler

Pionier e-mobilności
Nie ma na iOS
Do czego to doszło, ja wożę na wyprawy zawsze drugi telefon z Androidem jako zapasowy, wyjdzie że właściciele jabłek też będą musieli wozić drugi telefon też z Androidem...
A tak na poważnie, ciekawe skąd biorą się takie ograniczenia iOS.