różne obserwacje po kilku tygodniach z ID.3

marcinsz

Zadomawiam się
Masz na pewno ten sam silnik co wersja 204KM, kwestia czasu jak ktoś odblokuje 150KM na 204KM ale pewnie baterie będą bardziej dostawać przy mocy 204KM zamiast 150KM, jak się ogląda ten film Munro to jestem przekonany, że każdy zespół napędowy VW od 140KM do 204KW jest identyczny i tylko softwarem się różni.
W katalogu dla ID.3 występuje tylko jeden model silnika tj. 1EA901131G.
1629727320960.png

W katalogu części dla ID.4 wygląda to jakby występowały dwie wersje silnika - tylko nie jestem w stanie znaleźć informacji który jaką moc posiada 1EA901131F i 1EA901131G:
1629727060565.png

Może być jednak tak jak piszesz, że silnik jest ten sam tylko moc ograniczona jest programowo - w przypadku modeli z napędem na przód też występują dwie wersje silnika ale tam jest wprost wskazane, że zmienił się on od pewnej daty. Tutaj przy napędzie na tył może być podobnie, tylko nie zostało to tak oznaczone:
1629727226085.png

W przypadku ID.3 chyba zatem nie ma wątpliwości, w przypadku ID.4 sprawa jest do wyjaśnienia ;)

Ferrari95

Fachowiec
Według mnie ten drugi silnik w ID4 to jednostka napędzająca przednią oś w wersji 4X4.

solik

Pionier e-mobilności
Kolega wynegocjował rabat z 170ty na 150tys, 204KM, 58kWh białe wnętrze skóry, światła matrixowe itp.

Kiedy? Bo nawet na glownej elektrowozu placza ze na ID3 sa kiepskie marze i nikt nie jest skory do negocjacji..

vwir

Pionier e-mobilności
Gdy konfigurowałem ID.4 to na dzień dobry dostałem kilkanaście tys w dół. A jeszcze pół roku wcześniej ten sam dealer nie chciał słyszeć o upuście na ID.3. Więc coś się chyba pozmieniało.

Ferrari95

Fachowiec
Ja dostałem 17 tyś. rabatu na ID3 Pure Performance 45kWh w podstawowej wersji. Po odjęciu dopłaty wychodzi poniżej 100 tyś. PLN 😀 Auto do produkcji.

Last edited:

planzero

Fachowiec
my dostaliśmy w czerwcu jakieś niecałe 7tys (zamiast 153,8 wyszło jakieś 147). Pure Performance także, ale w wersji city (już jej nie ma). To mniej więcej odpowiednik golasa plus pakiety assistance (ale nie dokładnie to samo) oraz komfort. Plus mieliśmy koła west derry i kabel 230V. Wychodzi w sumie w aktualnej ofercie dosyć podobna cena ok. 154k.
I w leasingu - być może to wpływa na rabat. I na razie bez dopłaty :) Poniżej 100k to tylko gratulować :)