Rozterki nowego użytkownika - 1F vs 3F a typ2

BlackandWhite

Zadomawiam się
Dystrybutorem jest polska firma, także plus za kontakt z rodzimego rynku w razie potrzeby. Instrukcja po PL i ANG, choć po ang bardziej obszerna. Na plus jeszcze cena oczywiście. Na minus to, że ustawienie mocy odbywa się pod pokrywą, co praktycznie sprowadzi się do takiego ustawienia 11kW, bo otwierać jej mi się nie będzie chciało aby przełączyć na 22kW. Instrukcja poniżej:

Attachments

• Defenzo-Wallbox-AC7-AC22-Installation-Guide.pdf
    2,9 MB · Liczba wyświetleń: 3

BlackandWhite

Zadomawiam się
Marka nieznana ale jak ma gwarancje to powinien działać.
Kabel można kupić taniej, mi aliexpress od jakiegoś czasu podrzuca ofertę KHONS 3F32A 5metrów za około 320 złotych z darmową wysyłką z Niemiec.
Widzę tą ofertę, ale zwróć uwagę, że opis jest dwuznaczny i wg mnie to 11kW a nie 22kW

Olecki

Pionier e-mobilności
Widzę tą ofertę, ale zwróć uwagę, że opis jest dwuznaczny i wg mnie to 11kW a nie 22kW
W ofercie wybierasz sobie wersję, musisz wybrać 22kW za około 360 złotych. Ta oferta wyświetla mi się w specjalnych promocjach za monety Aliexpress i po tych extra zniżkach za monety wychodzi około 320 złotych. Ale 360 to też dobra cena.

vwir

Pionier e-mobilności
Aktualnie faktycznie mam 1F, lecz elektryk przyszłościowo zakłada właśnie 3F. Wybór ładowania w domu z 1F argumentuje tym, że:
1. Posiadane panele PV 10kW w szczycie mocy zapewnią 100% pokrycia, (3F pobierało by dodatkowo prąd z sieci)
Widzę, że koledzy Cię już "naprostowali", ale dodam od siebie: duże obciążenie jednej fazy powoduje, że podbijesz napięcie na pozostałych dwóch fazach. W efekcie możesz przekroczyć 253V na tych dwóch fazach i falownik od fotowoltaiki się wyłączy. Mam ten problem gdy latem ładuję leafa (jego nie da się ładować z 3 faz, łyka tylko jedną). Jeśli tylko możesz to ładuj z 3 faz, najwyżej zmniejsz natężenie na 10A czy ile tam chcesz. Ja bym szukał wallboxa, który potrafi w czasie pracy zmieniać natężenie, bez żadnego rozbierania obudowy. Nawet jeśli będzie kosztował kilka stówek więcej.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Dobra z 1F już mnie wyleczyliście. Po przejrzeniu ofert, zastanawiam się czy brać 11 czy 22kw?

Na plus 11:
- mobilność (22 tylko wallbox),
- współpraca max z moimi PV,
- niższa cena,
Na plus 22:
- szybsze ładowanie o połowę (na którym na prawdę mi tak aż nie zależy).

Dodatkowo mniejszy amperaż zmniejszy ryzyko uszkodzenia tych styków w ZOE.
Czy przypadkiem ładując mniejszym prądem, bateria podlega mniejszym degradacjom?

Myślę aby kupić taką z apką na telefon, z bieżącym podglądem i możliwością płynnego zmieniania natężenia w zależności od wydajności PV.

Poprawcie mnie jeśli gdzieś się pomyliłem...

vwir

Pionier e-mobilności
- 22 są też mobilne: https://allegro.pl/oferta/mobilna-ladowarka-evse-khons-22kw-typ2-5m-11508723049
Zresztą sam przed chwilą wysyłałeś linka do mobilnego Zencara 22kW.
- cena (na przykładzie Khonsa) różni się o zawrotne... 120PLN: https://allegro.pl/oferta/mobilna-ladowarka-evse-khons-11kw-typ2-5m-11508599549
- z plusów 22: jeśli kiedyś kupisz auto z jednofazowym ładowaniem (jak leaf) to na 22 możesz go ładować z mocą 7kW. Na 11kW wallboxie leaf ładuje się z mocą maksymalnie 3,6kW (1/3 z 11kW).

z minusów 22:
- ma grubszy, sztywniejszy i mniej wygodny kabel. Przy czym akurat w Khonsie nie jest z tym aż tak źle.

Dla baterii czy to 11kW czy 22kW to żadna różnica.

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Dziękuję za korektę wyboru. Nie rozumiem tylko, w jaki sposób miałbym "przyciąć" pobór ładowarki 3F do 11kW ?
Możesz nawet do 6A na fazę, czyli poniżej 5 kW.
Czyżby oznaczało, że mają wybór amperaża
Dokładnie.
Na inne nie patrz nawet, szkoda czasu.
Interesują Cię tylko takie, które mają wyświetlacz i możliwość wyboru żądanej mocy przyciskiem.
To jest najwygodniejsze.

Ev3

Pionier e-mobilności
Dobra z 1F już mnie wyleczyliście. Po przejrzeniu ofert, zastanawiam się czy brać 11 czy 22kw?

Na plus 11:
- mobilność (22 tylko wallbox),
Kto tak powiedział?
Jak najbardziej są mobilne 22 kW.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Upatrzyłem sobie dwa Wallboxy. Czy aliexpress to dobre miejsce na zakup tego typu? Obydwie ładowarki mają praktycznie taką samą funkcjonalność. Różnica 500zł, ale czy przypadkiem nie ryzykuję doliczenia cła?!