Oczywiście ze trzeba doliczyć, podobno trzeba doliczyć 25-30% na CO2 od złoża do dystrybutora. Użyłem tego kalkulatora wiec mam nadzieję ze on to liczy i wpisałem 6.7l/100 bo tyle średnio wychodziło oleju napędowego.
Moje średnio lato/zima 13 kWh/100
A może popiszmy o tym że auta na LPG jeżdżą na, jakże znienawidzonym, ruskim LPG, który stale od nich importujemy.
Nie rozumiem dlaczego mamy się samobiczować skoro zainwestowaliśmy swoje pieniądze w BEV, nie smrodzimy i nie hałasujemy w korkach. Ja jeszcze włożyłem w moje PV prawie tyle ile zapłaciłem za auto (tanie) więc nie mam żadnych skrupułów czy wyrzutów sumienia.
Tu nie chodzi o to aby się samobiczować. Tylko wiedzieć realnie ile auto naprawdę zużywa energii i że często nie jest to tak zielona energia jak nam się wydaje.
Może ja sie gdzieś myle przy tym zużyciu. Ale co jakis czas liczę i zawsze średnio wychodzi mi ok 30kWh mimo że jedno auto pokazuje 20-22 a drugie 22-24.
Zużyłem z AC 14432
Y przejechał 22416
X przejechał 28452
z DC 838 ale to energia która widzi bateria a nie ile pobrała stacja ładowania z sieci, razem ze stratami i zużyciem podczas ładowania, po AC widać ze różnica może być spora
Może ja sie gdzieś myle przy tym zużyciu. Ale co jakis czas liczę i zawsze średnio wychodzi mi ok 30kWh mimo że jedno auto pokazuje 20-22 a drugie 22-24.
Zużyłem z AC 14432
Y przejechał 22416
X przejechał 28452
z DC 838 ale to energia która widzi bateria a nie ile pobrała stacja ładowania z sieci, razem ze stratami i zużyciem podczas ładowania, po AC widać ze różnica może być spora
Obejrzyj sobie na EV Database, jakie są średnie zużycia dla poszczególnych modeli. Np. ja do tej pory złaadowałem 4581 kWh (w.g. podlicznika w domu + dane od operatorów ładowarek publicznych + dane pokazywane przez EVSE, jak się gdzieś przygodnie ładowałem z gniazdka 1F/3F). Czyli w tym są już wszystkie straty. To co pokazuje samochód, odnośnie zużycia, to olewam (za ostatnie 7k km pokazuje mi 130 Wh/km). A przejechałem 29386 km, czyli średnie zużycie wychodzi mi 15,59 kWh/100 km. U mnie około 20% energii załadowałem z DC, i 80% z AC.
W.g. EV Database dla mojego modelu średnie zużycie to 162 kWh/km. U mnie 156 kWh/km, czyli mam ciut lżejszą nogę (niecałe 4%), niż średnia