SEXY Buttons Black Friday

nabrU

Pionier e-mobilności
Przecież nie chodzi o firmę tylko o sprzedaż poza UE, a ta powinna być bez VAT bo VAT (i potencjalnie cło) naliczą u mnie.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Przecież nie chodzi o firmę tylko o sprzedaż poza UE, a ta powinna być bez VAT bo VAT (i potencjalnie cło) naliczą u mnie.
Jak my kupujemy prywatnie cos w UK to nikt nam nie odlicza vatu UK :)
Tylko dowalaja Polski :) wiec nie rozumiem…

nabrU

Pionier e-mobilności
Jak my kupujemy prywatnie cos w UK to nikt nam nie odlicza vatu UK :)
Oczywiście że VAT w UK jest odliczany. Nie wiem co i gdzie kupowałeś, bo ja paru osobom z PL pomagałem coś tu kupić (niekoniecznie na tym Forum) i VAT brytyjski zawsze był odliczany gdy miejsce dostawy było np. PL.

Na dowód wycinek faktury za S3XY Commandera kupionego jakiś czas temu. VAT jak widać wynosi 0

1731764736882.png

Attachments

• 1731764687337.png
    1731764687337.png
    69,9 KB · Liczba wyświetleń: 9

krzyss

Pionier e-mobilności
Oczywiście że VAT w UK jest odliczany. Nie wiem co i gdzie kupowałeś, bo ja paru osobom z PL pomagałem coś tu kupić (niekoniecznie na tym Forum) i VAT brytyjski zawsze był odliczany gdy miejsce dostawy było np. PL.

Na dowód wycinek faktury za S3XY Commandera kupionego jakiś czas temu. VAT jak widać wynosi 0

View attachment 21890
No dobra, w sumie po brexit nie kupowalem nic w sklepach, choc na ebay mi nie odliczyli vatu…

nabrU

Pionier e-mobilności
choc na ebay mi nie odliczyli vatu…

Hmm, znowu coś ściemniasz ;) Prosty przykład poniżej:

1. Zakup na adres w UK - cena 94,99GBP

1731766064849.png

2. Zakup z wysyłką do PL - cena: 79,16GBP (czyli pomniejszona o brytyjski 20% VAT). Zwróc jednak uwagę, że eBay dolicza koszty tzw. import charges czyli zapewne to (VAT + cło + opłaty admin) co powinieneś zapłacić w PL.

1731765948572.png

Sorki ludziska za trochę off-topic :sneaky: