Skandaliczna jakość samochodu

krist

Posiadacz elektryka
Takie pytanie mi przyszło do głowy. Przede wszystkim do kolegi @supczinskib bo zgłębia temat z podziwu godnym uporem ;)
Problem słabego lakieru - rozumiany nie jako niedomalowania, ale odpryski, łuszczące się progi itd. Czy wiadomo jakich kolorów dotyczy? Dlaczego pytam. Ano dlatego, że dwa lakiery są multi-coat (biały i czerwony) a pozostałe to metaliki. „Multi” w tym przypadku oznacza chyba 8 warstw. Przy takim lakierze zarówno trudniej zostawić widoczny podkład podczas lakierowania, ale też trwałość powinna być wyższa niż metalika.
8 warstw to chyba w Rollsie tylko. Normalne multi coat ma 3 warstwy, (+ podkład) kolor, perłe i klar, ale zdaje się że biały i czerwony w tesli to lakiery 2 warstwowe, jak inne, tylko perłowe. Ale może sie mylę...

krzyss

Pionier e-mobilności
Z bialego tez sie robia odpryski, mam jednak wrazenie ze mniej ich jest u mnie prawie 12kkm i tylko kilka odpryskow. Ale jak bym to potraktowal mocna myjka to pewnie by wiecej zeszlo.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Właściciel z Niemiec odebrał samochód, sporządził protokół, a teraz Tesla twierdzi, że nie usunie wad, bo, cytuję: "mieszczą się w zakresie tolerancji". To jest słabe.

"Dwie wady lakieru na przednim i tylnym zderzaku (już wykryte w hali dostawczej i zgłoszone przez pracowników, a następnie zgłoszone ponownie przeze mnie) nie zostały zaakceptowane i zostały tylko przetarte na miejscu. Mieszczą się w „zakresie tolerancji".

593b67e93800768bf2c1661385c989831913cb8a_2_1332x1000.jpg
4fe0ccdd9ca85b5d1a51f703210d5051cc339338_2_750x1000.jpg

Relevant

Fachowiec
Pytanie czy ten zderzak to jednostkowy akurat prawdziwy przykład malowania bez odtłuszczenia, czy problem zupełnie inny.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Pytanie czy ten zderzak to jednostkowy akurat prawdziwy przykład malowania bez odtłuszczenia, czy problem zupełnie inny.
Narracja na ogół jest jedna, mówiąca o jednostkowości wszelakich problemów lub małej ich skali. To jest przemysł, te samochody „spadają” z taśmy jak kartony mleka. Może być walnięta jakaś partia, ale nie jedna sztuka. Wiadomie u jednych problem ujawni się szybciej, u innych później, a u niektórych wcale.

Last edited:

Bartosz

Pionier e-mobilności
Ja mysle ze ludzie tez przesadzaja z myjkami. Zbyt blisko przykladaja.
Pewnie masz rację, ale musisz przyznać, że te nieszczęsne myjki są wyjątkowo zabójcze dla Tesli, chociaż ich właściciele nie mieli problemów z wcześniejszymi samochodami, chociaż myli je w ten sam sposób. Poza tym na tych zdjęciach widać, że lakier wyjątkowo lekko i chętnie odchodzi od podkładu, ma gładkie krawędzie i nie złuszcza się po kawałku.

Last edited: