Skandaliczna jakość samochodu

Bronek

Pionier e-mobilności
Z 10 - 12 lekko skrzyń auto... Zero remontów. Fart? Albo nie zdążyły się zestarzeć?
3 lub 4ry samochdy byly dlużej jak 7 lat i jeden amerykanin w którym wymienialem olej z rewizją dla ciekawości . Nota bene mechanicy zachowali sie uczciwe bo ponownie zdjęli miche gdyż magnesu nie włożyli . Mogli olać, bym się nie kapnął

krzyss

Pionier e-mobilności
A3 8L hydrokinetyk… zmienilem olej i potem remont za 4700.- auto jozefow nie polecam, BMW e46 tylko maly remont sprzeglo hydrokinetyczne i jakas pompa 3000.-
A3 8P DSG sypniete po 30000km faktura na 9600.- ale audi dalo 60% rabatu… w sumie 5 skrzyn trzy remonty :)

Last edited:

v460

Fachowiec
A3 8L hydrokinetyk… zmienilem olej i potem remont za 4700.- auto jozefow nie polecam BMW e46 tylko maly remont sprzeglo hydrokinetyczne i jakas pompa 3000.-
A3 8P DSG sypniete po 30000km faktura na 9600.- ale audi dalo 60% rabatu… w sumie 5 skrzyn trzy remonty :)
Ja miałem / mam głównie ZF - cztero, sześcio, a teraz ośmiobiegowe. Dają radę. Miałem też Aisiny i też były spoko.
Auto Józefów? To Ty jesteś z moich okolic? ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja miałem / mam głównie ZF - cztero, sześcio, a teraz ośmiobiegowe. Dają radę. Miałem też Aisiny i też były spoko.
Auto Józefów? To Ty jesteś z moich okolic? ;)
Cale zycie w zakichanej Warszawie :cool:

krist

Posiadacz elektryka
Ale że jak Cię nie zagnę? Moje 10kW produkuje jakieś 8.5MW rocznie. Pompa ciepła z 1kW robi ok. 4kW. Zapewne w 100% nie zmieszczę się ze swoim zużyciem w tych 8.5MW, ale nie zużywam w tym czasie benzyny. Na transport i dom zużycie dobrane z sieci będzie pewnie tyle co gdybym mieszkał w kawalerce i jeździł tramwajem. Zużycie energii elektrycznej przez samochód w porównaniu z tym co zużywa dom można uznać za śladowe.

To jest słaby wynik? lepiej by było, gdybym palił węglem i jeździł na olej napędowy?
Pompa robi dodatkowe kw, ale ile zużywa? Wiadomo że zależy od wielkości domu, o innych odbiorników, ale z moich wyliczeń to mimo tego że instalacja ma 10kW to po prostu nic, albo bardzo niewiele zostanie dla samochodu. Można by zamontować dodatkowe panele ale wtedy tracisz kolejne 10% za magazynowanie. Zyżycie auta będzi eśladowe albo i nie, na kżde 10000km zużyesz około 2000kWh, zakładam że auto robi przeciętnie 2-3 razy tyle, więc....

Nie chodzi o to czy wynik słaby czy silny, wiadomo że lepiej nie smrodzić niż smrodzić, tyle że dopóki nasze państwo będzie stawiać na nasze czarne bogactwo narodowe, to pobierajac prąd z sieci jeździmy w sporej części, "na węgiel"

krist

Posiadacz elektryka
Nie chodzi o różne zdania - z tym nie mam żadnego problemu. Pisałem już wcześniej, i napiszę ponownie. To jest gość niereformowalny i bezczelny - może nie wyzywa ale sugeruje wielokrotnie, że inni są głupi pomimo wielokrotnego zwracania uwagi. Z odpowiedzi na jego posty pod moim widzę, że po raz kolejny obraża mnie i moją inteligencję, a po prostu nie chce mi się po raz kolejny dyskutować, bo doświadczenie pokazuje, że to mija się z celem.
Michale, nie jesteś mnie w stanie obrazić żadnymi inwektywami. To że kiedy brakuje Ci argumentów posługujesz się chamskimi odzywkami wystawia świadectwo włącznie Tobie, twojej kulturze i inteligencji. Lub jej brakowi. Podobno włączyłeś sobie cudowną funkcję ignore, więc nie podczytuj moich postów jak nastolatek playboya pod kołdrą, tylko bądź konsekwentny. Pozdrowienie również dla moderatora, jak widać wszelkei epitety na forum przechodzą, warto wiedzieć

v460

Fachowiec
Pompa robi dodatkowe kw, ale ile zużywa? Wiadomo że zależy od wielkości domu, o innych odbiorników, ale z moich wyliczeń to mimo tego że instalacja ma 10kW to po prostu nic, albo bardzo niewiele zostanie dla samochodu. Można by zamontować dodatkowe panele ale wtedy tracisz kolejne 10% za magazynowanie. Zyżycie auta będzi eśladowe albo i nie, na kżde 10000km zużyesz około 2000kWh, zakładam że auto robi przeciętnie 2-3 razy tyle, więc....

Nie chodzi o to czy wynik słaby czy silny, wiadomo że lepiej nie smrodzić niż smrodzić, tyle że dopóki nasze państwo będzie stawiać na nasze czarne bogactwo narodowe, to pobierajac prąd z sieci jeździmy w sporej części, "na węgiel"
Pewnie, że zużyję więcej. Napisałem o tym. Ale to i tak znacząca redukcja CO2. Zresztą przeszacowałeś zużycie auta o 25%. U mnie jest 150kWh na 1000km.
Pompa nie produkuje energii, ale zużywa jej 4x mniej. Ja mam pompę gruntową i ona jest naprawdę efektywna. Grzałki mam w niej odłączone. I tak od 12 lat.

krist

Posiadacz elektryka
Pewnie, że zużyję więcej. Napisałem o tym. Ale to i tak znacząca redukcja CO2. Zresztą przeszacowałeś zużycie auta o 25%. U mnie jest 150kWh na 1000km.
Pompa nie produkuje energii, ale zużywa jej 4x mniej. Ja mam pompę gruntową i ona jest naprawdę efektywna. Grzałki mam w niej odłączone. I tak od 12 lat.
150 kWh średnio to świetny wynik. Ja nie jeżdzę szybciej niż 130-140 po autostradzie, przepisowo wszędzie poza, i nie mogę zejść poniżej 200. 150 to mam jak mi sie na krajówce prąd kończy a do ładowarki daleko ;)

Pompa generalnie zużywa prąd. Mam totalnie przewymiarowaną, wychodzi mi współczynnnik 4,5, mam 3 odwierty po 100m. Ale i tak do ciepłej wody musisz mieć grzałkę, prawda? Dla mnie podstawowa zaleta to totalna bezobsługowość

v460

Fachowiec
Pompa generalnie zużywa prąd. Mam totalnie przewymiarowaną, wychodzi mi współczynnnik 4,5, mam 3 odwierty po 100m. Ale i tak do ciepłej wody musisz mieć grzałkę, prawda? Dla mnie podstawowa zaleta to totalna bezobsługowość
też niestety mam przewymiarowaną :-/ ale do cwu niepotrzebne grzałki, grzeję 40-48 stopni.
Mam 4 odwierty po 60m.
O! Może będziesz wiedział. Mam taką głupią przypadłość, że woda w zbiorniku cwu momentalnie się wychładza - temp szybko spada z 48 do 40, bez odbioru wody. Mam wrażenie, że tak jest od nowości. Pompka obiegowa wyłączona.

Last edited: