Skandaliczna jakość samochodu

gim-kg

Pionier e-mobilności
C5 Hydroactive też jeździłem.
No ja też jeździłem S-klasą...
Jeździć, a posiadać (licząc się z wadami i usterkami) to zupełnie coś innego. Kolega @v460 użył skrótu myślowego.
Odnoszę wrażenie, że masz straszny problem z tym samochodem. Raczej nie wierzę, że twoja C5 była idealna. Nie wiem czy jesteś masochistą, ale strasznie się z męczysz z Teslą. Zamiast cieszyć się jazdą, szukasz na siłę usterek. Wiadomo, że to nie Mercedes, bo to firma z bardzo małym stażem. Nigdzie nie jest napisane, że YT czy Netflix ma się odpalać w jakimś określonym czasie, a ty z tego robisz aferę, ba nawet wysuwasz tezę, że masz uszkodzone oprogramowanie. Kurde, EM wybrał tylko ciebie. A jak masz ustawioną aktualizację oprogramowania? Odpalanie przeglądarki w C-klasie połączonej telefonem przez BT z head unit to była masakra, jednak nikt nie pisał na forach że ma uszkodzone oprogramowanie. Nie trzeba pracować w branży IT, żeby wiedzieć, że Windows też potrafi się czasem zawiesić. Tutaj może być tak samo. Mi samochód nie chciał się połączyć z wifi, wystarczył reset, ale nie płakałem po forach, że samochód do du..y.
Naprawdę musi to być męczące wsiadać codziennie do samochodu z nastawieniem, że to złom. No chyba że ty to lubisz. Ja gdybym miał takie odczucia jak ty, to bym sprzedał (zrobił cesję leasingu) bez względu na to ile bym stracił. Po prostu nie dał bym rady.
Gwoli ścisłości, mój egzemplarz nie jest idealny.

Last edited:

Bartosz

Pionier e-mobilności
No ja też jeździłem S-klasą...
Jeździć, a posiadać (licząc się z wadami i usterkami) to zupełnie coś innego. Kolega @v460 użył skrótu myślowego.
Odnoszę wrażenie, że masz straszny problem z tym samochodem. Raczej nie wierzę, że twoja C5 była idealna. Nie wiem czy jesteś masochistą, ale strasznie się z męczysz z Teslą. Zamiast cieszyć się jazdą, szukasz na siłę usterek. Wiadomo, że to nie Mercedes, bo to firma z bardzo małym stażem. Nigdzie nie jest napisane, że YT czy Netflix ma się odpalać w jakimś określonym czasie, a ty z tego robisz aferę, ba nawet wysuwasz tezę, że masz uszkodzone oprogramowanie. Kurde, EM wybrał tylko ciebie. A jak masz ustawioną aktualizację oprogramowania? Odpalanie przeglądarki w C-klasie połączonej telefonem przez BT z head unit to była masakra, jednak nikt nie pisał na forach że ma uszkodzone oprogramowanie. Nie trzeba pracować w branży IT, żeby wiedzieć, że Windows też potrafi się czasem zawiesić. Tutaj może być tak samo. Mi samochód nie chciał się połączyć z wifi, wystarczył reset, ale nie płakałem po forach, że samochód do du..y.
Naprawdę musi to być męczące wsiadać codziennie do samochodu z nastawieniem, że to złom. No chyba że ty to lubisz. Ja gdybym miał takie odczucia jak ty, to bym sprzedał (zrobił cesję leasingu) bez względu na to i,E bym stracił. Po prostu nie dał bym rady.
Gwoli ścisłości, mój egzemplarz nie jest idealny.
Nie denerwuje się tak, szkoda zdrowia. Pewnie byś mnie zlinczował, co? 🙂 powiedz po co to w ogóle czytasz, skoro jest to dla Ciebie takie nieprzyjemne. Jesteś masochistą? 🙂

gim-kg

Pionier e-mobilności
Nie denerwuje się tak, szkoda zdrowia. Pewnie byś mnie zlinczował, co? 🙂 powiedz po co to w ogóle czytasz, skoro jest to dla Ciebie takie nieprzyjemne. Jesteś masochistą? 🙂
A czy gdzieś napisałem, że to dla mnie nieprzyjemne? Po prostu szkoda mi Ciebie, że się z tym tak męczysz. Szkoda zdrowia.
Ale mogę czytać ten wątek? Pozwolisz mi? (fajnie tak? To twój styl)
Zastanawia jaki masz w tym wszystkim cel. Przekopiowywanie zdjęć usterek z innych forów czy z FB. Czy chodzi o to, żeby ”nabić” jak najwiecej postów? Bo jakoś nie widać tych zapewnień z pierwszego postu.
Musisz być bardzo zdeterminowany aby siedzieć o 3 w nocy i czekać kiedy coś się pojawi, aby szybko odpisać.

Bartosz

Pionier e-mobilności
A czy gdzieś napisałem, że to dla mnie nieprzyjemne? Po prostu szkoda mi Ciebie, że się z tym tak męczysz. Szkoda zdrowia.
Ale mogę czytać ten wątek? Pozwolisz mi? (fajnie tak? To twój styl)
Zastanawia jaki masz w tym wszystkim cel. Przekopiowywanie zdjęć usterek z innych forów czy z FB. Czy chodzi o to, żeby ”nabić” jak najwiecej postów? Bo jakoś nie widać tych zapewnień z pierwszego postu.
Musisz być bardzo zdeterminowany aby siedzieć o 3 w nocy i czekać kiedy coś się pojawi, aby szybko odpisać.
Widzisz jak byś uważniej śledził ten wątek (wiem jest prawie niemożliwe, aby to wszystko przeczytać), to byś wiedział, że ja się nie męczę, więc nie musi Ci być mnie szkoda, ale bardzo dziękuję za troskę.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Śledzę ten wątek. Obecnie nie mam za bardzo wiele do roboty, wiec raczej z nudów, choć łącze internetowe mam bardzo słabe. Tylko te twoje pojedyncze wpisy, że jazda sprawia ci dużą przyjemność, jakoś nie pasują do całości. Myślę, że nie tylko ja mam takie zdanie.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Śledzę ten wątek. Obecnie nie mam za bardzo wiele do roboty, wiec raczej z nudów, choć łącze internetowe mam bardzo słabe. Tylko te twoje pojedyncze wpisy, że jazda sprawia ci dużą przyjemność, jakoś nie pasują do całości. Myślę, że nie tylko ja mam takie zdanie.
Jak ktoś zastanawia się czy warto kupić Tesle i wejdzie na to forum i będzie chciał przebrnąć przez ten wątek, co nie będzie łatwe, bo jest tam mnóstwo takich bezsensownych i nic nie wnoszących wymian myśli jak ta nasza, to będzie mógł podjąć bardziej świadomą decyzję. To czy da wiarę temu przekazowi,
czy nie, to będzie jego indywidualna sprawa, zawsze będzie mógł te informacje zweryfikować. I właśnie ten wątek jest do takich osób skierowany. Problem natomiast jest z posiadaczami już tych aut. Siłą rzeczy podchodzą oni mniej lub bardziej emocjonalnie i jest to normalne, ponieważ mówię pośrednio o ich samochodach, co pewnie w jakiś sposób jest przykre. Mam tego świadomość. Dlatego myślę sobie, że w takiej sytuacji najlepiej nie czytać tego co piszę.

Już mi się wszystko skompilowało, idę spać. Cześć 🙂

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
I tak jest w miarę OK- godzinę po Twoim zaśnięciu ok 5.00, wstalem tak ok 6.00. I idąc w napięciu, tam gdzie najwiecej czytam, stwierdziłem iż póki co nie ma jeszcze tu badań metalurgicznych i wad odlewów... Poczekamy na Y to będą fotki USG i z mikroskopu skaningowego, zdjęcia farfocli niezeszlifowanych.
Ps
Są ludzie co idą ogladac skoki narciarskie aby popatrzeć jak daleko skaczą i kibicować swoim, ale są też tacy co czekają aż się zawodnik wypier.. dzieli
Podobnie z rakietami Muska i jego autami (nie do Ciebie). FORUM i Strona ma takich wielu szukajacych wpadek i wad.
Takie czasy mówimy najchetniej o klęskach , porażkach itp, nie potrafimy się cieszyć

Last edited:

gim-kg

Pionier e-mobilności
Idea może była fajna, ale wykonanie… No cóż. Już ktoś tu pisał, wątek by miał sens aby podawać w nim suche fakty czyli uszkodzenia wychwycone przy odbiorze. Pewnie nawet sam bym dorzucił coś od siebie.
Założyłeś wątek o tabloidowym tytule, który przynajmniej jak się czyta na początku, ma zniechęcić potencjalnych klientów. Nie dajesz im możliwości wyrobienia własnej opinii. Kolejny twój wpis, znowu w tabloidowym stylu, że „Właśnie dowiedziałem się, że oprogramowanie twojego samochodu także jest wadliwe”. Nie wiem od kogo się tego dowiedziałeś, ale opierasz to na tym, że aplikacja YT włącza ci się 15 sekund. Czy to takie ważne? Czy ekran się zawiesza, wyłącza się, nie reaguje na dotyk jak to ma miejsce w innych samochodach?
Zobacz co się dzieje, gościu odebrał Enyaq i nie może ja jeździć bo padł komputer, na który trzeba czekać minimum 2 tygodnie, E-Tron stoi miesiąc w serwisie bo nie wiedzą jak go naprawić, Ioniq5 ma problemy z chłodzeniem baterii. To są problemy, a nie że YT odpala się 15 sekund. Aż dziw, że jeszcze nie napisałeś że 580 km zasięgu nie ma.
Jeżeli chodzi o widok z bocznej kamery w nocy po włączeniu kierunkowskazu to weź pod uwagę, że te kamery nie były wcześniej dostępne na monitorze. Włączono je aktualizacją na wyraźne życzenie klientów. Czy uważasz, że byłoby lepiej gdyby nie włączyli tych kamer ze względu na zjawisko które opisałeś? Podobnie z Sentry. Tego tez wcześniej nie było. Wskaż mi proszę innego producenta który ma coś takiego jak Sentry. Nie chcesz, to nie musisz tego używać. Masz wybór, wystarczy przestawić suwak. U innych producentów nie doprosiłbyś się o takie coś, a jeżeli by już uznali że to fajny pomysł to na pewno nie włączyli by tego w starszych samochodach, a w nowych by to było za dopłatą.
W Mercedesie kartę z mapami musiałem wybrać w opcjach, a po roku, trzeba było kupić kolejną za 800 zł. Aplikacja do monitorowania pojazdu… kolejny co roczny wydatek. CarPlay/Android Auto były dostępne w następnym roku po moim zakupie, ja nie dostałem. Dwa lata później wycofano je z oferty wprowadzając to jako opcje w cenniku. A wystarczyło tylko kodowanie. Dlatego uważam, że to co robi Tesla z ich systemem jest rewelacyjne. Chcesz żeby wszystko działało, przestaw aktualizacje na standardowe i nie będziesz beta testerem.

Last edited:

v460

Fachowiec
Nie chodzi o jakieś sekundy tylko o rzetelność tego co się pisze, ponieważ jeśli ta informacja okazała się błędna to inne także takie mogły być, a nie można wszystko zweryfikować.

Oczywiście nie ma żadnej naklejki. Kolega popłynął. Zaczął mierzyć lakier razem z podkładem i powłoką ochronną na progach którą uznał za folię. Napisał o tym szerzej na FB.

„Obleciałem TM3LR 2021 biała perła z miernikiem lakieru i nie jest tak, jak niektórzy piszą, że lakier ma 50 mikronów. Ma tyle co inne marki: od 120 do 150. A na progach to i z 200 oraz do połowy po całej długości chyba jakąś naklejkę. Widać wyraźne zgrubienie i miernik pokazuje ponad 300 mikronów.”

I tak to jest. Ehh…
Nie wiem czy to jest naklejka. Nigdzie nie „popłynąłem”, napisałem „chyba”. Nawet to zacytowałeś. Trochę kultury. Ja mógłbym napisać, że zachowujesz się jak stary, narzekający grzyb (bo w gruncie rzeczy tak uważam), ale tego nie piszę.

@gim-kg tak, wiem. Ale chciałem, żeby zabrzmiało, że kolega też miał fajne auto. Bo prawda jest taka, że zalety c5 zaczynają się i kończą na hydroactive 😂🙈

v460

Fachowiec
Mnie nie pytałeś, po co czytam, ale odpowiem.
Ja czytam trochę dla beki a trochę dla anegdot, które mogę potem znajomym opowiadać ;)
Na forach i grupach motoryzacyjnych jestem od lat. W zasadzie od kilkunastu, prawie kilkudziesięciu lat. No i z podobnym przypadkiem nigdy się nie spotkałem, co samo w sobie jest ciekawe ;)

Najnowsze dyskusje