Bylem dzisiaj obejrzec Elroq u dealera. Mieli dwa, obydwa w wersji 60. Jezdzic jeszcze nie mozna bylo.
Siedzi sie przyjemnie, na lekki minus 'rączka' od drzwi z plastiku, niespecjalnie ergonomiczna i lekko utrudniajca korzystanie z przyrządów.
Sprzedawca nie probowal mi go wcisnac jakos mocno, wstepna wycena miala rabat 5k i "moze cos jeszcze".
85 z lakierem, hakiem i pakietem advanced to 221k. TMY LR Juniper z hakiem 225k. W tej chwili mocno sie zastanawiam w którą strone pojsc. Cenowo to Skoda powinna kosztowac kolo 200k w tej konfiguracji aby byla konkurencyjna do tesli.
Zastanawiam sie, ktory z samochodow bedzie mial dluzsza zywotnosc i potencjal odsprzedazy.
Ja też stoję przed podobnym dylematem. Na mojej short liście były: Kia EV3, Renault Scenic E-Tech, Skoda Elroq, Hyundai Ioniq 5 i Tesla Model Y.
Z tesli zrezygnowałem po jeździe próbnej (przed lift, ale źle wspominam jazdę testówką). Dodatkowy minus zbiera u mnie za głupoty które wygaduje główny akcjonariusz, więc wypadła z mojego rankingu.
Ioniq 5 na papierze wydaje się drugim najlepszym wyborem, ale na rocznik 2025 dostałem pożal się boże ofertę. Dodatkowo jest mimo wszystko sporym, autem, co ze względu na moje wymagania, jest minusem, więc spadł na ostatnią pozycję.
Elroqiem miałem jeździć dzisiaj, ale dealer nie dał rady zarejestrować auta, więc jazdę testową będę mógł odbyć dopiero w przyszłym tygodniu.
EV3 i Scenic są w/g mnie bardzo podobne. Suche dane dają lekkie wskazanie na Scenic'a, ale też ma kilka minusów (obiegowa, nienajlepsza opinia o "francuzach", tylko 2 lata gwarancji na samochód, brak elektryki i regulacji podparcia lędźwiowego w fotelu pasażera, brak podwójnej podłogi (jest akcesoryjna)).
Z rozsądku brałbym EV3, ale za EV3 Kia woła nie przystające do auta pieniądze. Scenic'a mogę dostać w cenie, która moim zdaniem jest już całkiem blisko subiektywnej wartości auta, więc jeżeli nic się nie zmieni (a po wczorajszej rozmowie z dealerem Kia nie sądzę żeby się szybko zmieniło), pewnie zamówię Scenic'a.
O ile Skoda nie okaże się przynajmniej równie dobra, a dealer powiększy rabat o jakieś 15k