Smart Storage for Tesla - Sentry Mode w chmurze

Bartosz

Pionier e-mobilności
Podłączam się do komentarzy @Bronek , fajna sprawa i myślę, że byłby zbyt oczywiście wszytko zależne od ceny. Też jestem zainteresowany.
Dziękuję. Na podanie ostatecznej ceny jest zbyt wcześnie. Planuję przygotować kilka egzemplarzy testowych.

@sobchynskip nie wiem czy możesz, ale zmień tytuł na coś w stylu „Filmy z Sentry w chmurze” albo coś podobnego.
Dziękuję za uwagę, już poprawiłem tytuł.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Zero 2 W. To model ze zdjęcia w pierwszym poście.
Zgadza się. System jest w stanie uruchomić się tylko na tym urządzeniu.

Z wątku na GitHubie wywnioskowałem, że Zero W jest urządzeniem USB 2.0 i zdaniem OP to jest źródłem problemów w TM3 2021.
Wszystkie wersje Raspberry Pi Zero, włącznie z najnowszą, posiadają interfejs USB 2.0. Jednak nie stanowi on problemu w połączeniu z portem USB 3.0 w Tesli. Jedynym objawem jest to, że w logach pojawia się komunikat, że pamięć USB nie jest podłączona w schowku, tylko w konsoli środkowej, co oczywiście nie jest prawdą, jest to błąd w oprogramowaniu Tesli, ale nie ma żadnych negatywnych konsekwencji. Domyślam się, dlaczego w tamtym projekcie są problemy z uszkadzaniem partycji, ale nie chciałbym o tym szczegółowo pisać. Jestem ciekawy, czy osoba utrzymująca projekt sobie z tym poradzi. Być może wymagana będzie modyfikacja kodu sterownika i ponowna kompilacja całego jądra, a wiem, że tamto rozwiązanie korzysta z „pudełkowej” wersji systemy operacyjnego Raspberry Pi OS.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Będzie działać.
"Natywny" też zrozumiałem ;-) ale dzieki, też uważam , że w taki komunikatywny sposób powinniście o tym mówić na tym Forum. Niemniej sugestie fachowe w jezyku "obcym" są czasem potrzebne.
Coś zawsze sie tez dowiemy.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Szkoda, bo jedno drugiego nie wyklucza. Ja nie użyję, ale trzymam kciuki :)
Dziękuję. W materii darmowego oprogramowania mam odmienne doświadczenia. Na przykład alternatywny projekt open source, o którym mowa powyżej od 7 grudnia 2020 posiada krytyczny błąd, nie rozwiązany do dzisiaj, powodujący, że urządzenie co kilka, kilkanaście dni przestaje działać w modelach TM3 z 2021 roku, a opiekun projektu nie poczuwa się, aby to naprawić, a to tylko jeden z wielu problemów opisywanych w zgłoszeniach. Mając środki oraz czas można wypożyczyć lub nawet kupić takie auto i testować do skutku. Autor tamtego projektu z tego co sam pisze, nie posiada wersji auta w którym są problemy, ani czasu, aby się tym zająć. Takie są realia.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Należy jedną rzecz pamiętać, iż Tesla jest zmienna jak kobieta a świat elektroniki prawie podobnie, tym samym forma zapisu może w przyszłości się zmienić, bo już się zmieniła lekko na częściowy zapis wew auta. Jak wiecie dwa lata temu nie było nawet podglądu zapisu. Nie było rejestratora w obecnej formie.
To i chmura Tesli też pojawić się kiedyś może itp. Kilka lat temu byśmy wypalali na płycie, a kto to pamięta? Itd
Powyższy tekst jest inwokacją do Apelu do Autora projektu
Panie streszczaj się Pan, :) Tym bardziej że idą kolejne Święta a my lubimy i jesteśmy przyzwyczajeni do takich atrakcji. Apetytu narobiłeś.

Last edited: