Sprzedam Hyundai Kona 64-Sprzedana

p.j.s

Fachowiec
....
Koną jeździłem 2 lata (bez 2 tygodni) kupiona w Niemczech w maju 2023 jako 2 latek za 26200 euro co przy ówczesnym kursie 4,6 za euro dawało około 120 000 W Polsce wówczas nie było nic interesujące w analogicznej cenie. Pamiętam że forumowicz chciał wówczas za "oczojebną" Kia Soul 129 000. Później nawet zjechał z ceną do mojego limitu, ale wtedy miałem już Konę. Po dwóch latach sprzedałem za 72500. Utrata wartości 47500.
Dzięki za bardzo fajny opis. Każdy nabywca samochodu zdaje sobie z tego sprawę (przynajmniej powinien), że samochód to nie inwestycja, a zachcianka. A zachcianki kuszą... :) Dopłaty i spadek cen elektryków mocno miesza w kalkulatorach użytkowników.

boa

Posiadacz elektryka
Bodajże 50 zł.
Cytuję:

"Proszę złożyć wniosek o zmianę harmonogramu przez Portal Klienta i opisać o jaką zmianę chodzi.
Osoba obsługują ca wniosek przygotuje wszystkie informację, wymagania i koszty i wtedy podejmą Państwo decyzję."

Jak wyraziłem zdziwienie to odpisali:

"Wszelkie opłaty są zgodne z Tabelą opłat i prowizji stanowiącą integralną część umowy, którą Państwo podpisali.
Na pytanie jak wyglądałoby wydłużenie umowy nie da się inaczej uzyskać odpowiedzi jak składając wniosek."
Próbując usprawiedliwić to może ma to uzasadnienie, bo oferty to oni dawali przed zawarciem umowy i opłat nie chcieli. A teraz chcesz zmienić tę umowę, więc oni mają do przygotowania nowy harmonogram, a gdyby każdy tam zmieniał harmonogramy, to biznes by im się utrudniał, więc chcą do tego zniechęcić...

Ev3

Pionier e-mobilności
Próbując usprawiedliwić to może ma to uzasadnienie, bo oferty to oni dawali przed zawarciem umowy i opłat nie chcieli. A teraz chcesz zmienić tę umowę, więc oni mają do przygotowania nowy harmonogram, a gdyby każdy tam zmieniał harmonogramy, to biznes by im się utrudniał, więc chcą do tego zniechęcić...
Ale w tym przypadku nie chodziło konkretnie o zmianę harmonogramu, tylko o wynajem na kolejny rok.
Czyli o zawarcie nowej umowy, czy to w formie aneksu, czy jakiejkolwiek innej.
Powinni to zdecydowanie różnicować.

boa

Posiadacz elektryka
Ale w tym przypadku nie chodziło konkretnie o zmianę harmonogramu, tylko o wynajem na kolejny rok.
Czyli o zawarcie nowej umowy, czy to w formie aneksu, czy jakiejkolwiek innej.
Powinni to zdecydowanie różnicować.
to faktycznie dziwne

ev666

Zadomawiam się
No ale za dwa lata nie będziesz miał ruchu, bo po zabraniu dopłat ceny używek powinny znormalnieć, czyli młode zdrożeją.

IMO lepiej od razu się rozeznać jakie będziesz miał alternatywy poza oddaniem auta.

Ja tak planuję zrobić za rok z Ioniqiem, albo się go pozbędę, albo przedłużę wynajem, gdy to się okaże bardziej opłacalne.
Względnie postoi przez pół roku, gdy kupię coś innego, żeby jeszcze załapać się na dotacje

(...)
Ciezko moim zdaniem prognozowac sytuacje na rynku po doplatach -
siadzie popyt na nowe wiec producenci moga byc zmuszeni do zejscia z marzy, wejscie chinczykow z jeszcze wiekszymi dumpingowanymi cenami i ostatecznie koniec obecnych wynajmow/leasingow z tego i poprzedniego roku :)