SuC w Polsce

nabrU

Moderator
Hmmm... Trochę inne dane tutaj:

A od kiedy hybryda to BEV? Wykres, który ja wstawiłem dotyczy tylko BEV

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Wszystko co tu piszecie to są przypuszczenia. Nie mamy żadnej, podkreślam żadnej wiedzy co robi Tesla w sprawie budowy SUC. I to mnie osobiście wkurza, bo w dzisiejszych czasach powinniśmy być informowani o tym na bieżąco. Wystarczyło by, żeby dane na mapie były prawdziwe. Na dzień dzisiejszy nie wierzę, że w tym roku powstanie jakikolwiek SUC.

Michal

Moderator
Wszystko co tu piszecie to są przypuszczenia. Nie mamy żadnej, podkreślam żadnej wiedzy co robi Tesla w sprawie budowy SUC. I to mnie osobiście wkurza, bo w dzisiejszych czasach powinniśmy być informowani o tym na bieżąco. Wystarczyło by, żeby dane na mapie były prawdziwe. Na dzień dzisiejszy nie wierzę, że w tym roku powstanie jakikolwiek SUC.
Otworzyli Szczecin ;)

Michal

Moderator
Pierwsze info o budowie było ze stycznia, a teraz już działa - 7 miesięcy.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Przez najbliższe 2 lata będzie wysp, jeszcze chyba 19 lokalizacji brakuje zeby cyferki sie zgodziły. Ja bym sie spodziewał średnio 1 na miesiac w 2025 i w 2026

piotrpo

Pionier e-mobilności
Pierwsze info o budowie było ze stycznia, a teraz już działa - 7 miesięcy.
Ekstrapolując, mamy lipiec, dodajemy 7 i wypada luty 2025. Tylko jeszcze żadnych plotek nie słychać. Spodziewam się, że w najlepszym razie, zmiany SuC ograniczą się do zmiany 2024 na 2025 na teslowej mapce. Chyba, że akurat tych ludzi zwolnili.

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Przez najbliższe 2 lata będzie wysp, jeszcze chyba 19 lokalizacji brakuje zeby cyferki sie zgodziły. Ja bym sie spodziewał średnio 1 na miesiac w 2025 i w 2026
Będzie? Skąd Ty to wiesz? Jak rok temu kupowałem Tesle też tak myślałem i uwierzyłem, że własna sieć ładowania to ogromna przewaga Tesli. Realia są takie, że z Wrocławia nad Bałtyk nie dojadę ładując na Tesli.
Przykre to, że Polska tak odstaje od reszty Europy. Tam takiego tematu nie ma.
Gdyby chociaż Tesla napisała, że to problem z polskimi dostawcami prądu, odbiorami itd, ale dzialamy tu i tu. A jest ZERO informacji.
O SUC Szczecin to ile wcześniej były plotki, że tam będą budować. Teraz nie ma nic.

wojteknowak

Zadomawiam się
Będzie? Skąd Ty to wiesz? Jak rok temu kupowałem Tesle też tak myślałem i uwierzyłem, że własna sieć ładowania to ogromna przewaga Tesli. Realia są takie, że z Wrocławia nad Bałtyk nie dojadę ładując na Tesli.
Przykre to, że Polska tak odstaje od reszty Europy. Tam takiego tematu nie ma.
Gdyby chociaż Tesla napisała, że to problem z polskimi dostawcami prądu, odbiorami itd, ale dzialamy tu i tu. A jest ZERO informacji.
O SUC Szczecin to ile wcześniej były plotki, że tam będą budować. Teraz nie ma nic.
chodzi pewnie o projekt dofinansowany z UE
  • „Acceletare Europe’s key infrastructure – COHESION”
    Koordynator: Tesla Poland sp. z o.o.
    Wartość dofinansowania: 14,94 mln euro, z czego 11,94 mln euro dotyczy polskiej części projektu.
    Projekt przewiduje budowę 45 stacji ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce, Chorwacji i Słowenii, z czego w Polsce powstaną 33 stacje ładowania EV.
https://www.funduszeeuropejskie.gov...truktury-paliw-alternatywnych-na-sieci-ten-t/

Co więcej oznacza to, że te 33 stacje będą typu V4 bo tylko dla nich Tesla posiada opcję podpięcia terminalu płatniczego co jest wymogiem przy dofinansowaniu. Stacje muszą być otwarte dla innych samochodów niż Tesla tak jak to będzie miało miejsce także w Szczecinie.