Nie ma co zaklinać rzeczywistości. Jak ktoś jeździ Teslą, to SuC jest dla niego technicznie i ekonomicznie najlepszą opcją.
1. Wpinasz i generalnie działa.
2. Jest 2x tańsze niż Orlen, Ionity, GW (tak, wiem abonamenty są i można trochę taniej)
3. Nawigacja Tesli nie planuje trasy po konkurencyjnych ładowarkach, a ręczne dodawanie jest jednak trochę upierdliwe. W dodatku nie wiadomo, czy przygotuje baterię, czy nie.
4. Ew. wyłączone ładowarki są widoczne w nawigacji.
Tylko w PL z SuC nie bardzo da się korzystać, ponieważ jest ich mało. Od Warszawy na południe coś tam się jeszcze trafia, ale północ to już jeden wielki ugór. Jest Ciechocinek 4 stanowiska z mocą 75 kW (realnie), jest Szczecin, który patrząc przez pryzmat ruchu wakacyjnego już w tej chwili jest na styk. Jest też Białystok, fajnie, tylko ilu z nas jechało przez Białystok?
Z punktu widzenia kogoś, kto mieszka w Trójmieście (nie, żeby to było centrum wszechświata, po prostu tak mieszkam):
Trasa na zachód - mogę naładować w domu i dojechać do Szczecina i dalej nach Berlin - super, czasami skorzystam. Ale już skoczenie 200km i powrót wymaga korzystania z czegoś innego, bo Koszalin, Słupsk, Świnoujście - null.
Trasa na wschód - null, bo Elbląg, Olsztyn, Ostróda, coś tam na Mazurach - null
Trasa na południe (A1):
Dojadę do Ciechocinka, będę czekał nie wiadomo ile na słupek 75 kW, bo tyle daje V2 przy pełnym obłożeniu, a to pełne obłożenie jest tam w okresach "turystycznych" bardzo częste.
Dalej mam Lucimierz, ale tu już trzeba sporo nadłożyć + z tego co czytam, obłożenie tych słupków też bywa spore, więc ciężko powiedzieć, czy trafi mi się 250 kW, czy 75 kW i ile będę musiał czekać.
Katowice - bez sensu, za daleko, za słabe. Ok, w Krakowie podładuję się podobno szybko i sprawnie.
Południe, przez Warszawę - jakiś SuC w centrum (czyli tranzytowo bez sensu...) + Ząbki. Ząbki również wymagają jakiegoś tam nadłożenie drogi, ale przynajmniej parę tych słupków jest.
Osobiście nie mam problemu z brakiem SuC w Trójmieście - bo własne gniazdko, a na darmowe kilometry się nie załapałem. Pewnie chciałbym mieć, gdybym ładował się na publicznych ładowarkach, bo wiadomo, taniej, chociaż też dyskusyjne, czy chciałbym jeżdzić np. 20km w jedną stronę po to, żeby mieć trochę tańszy prąd.
Jak na razie, dla mnie sieć SuC, to taka ciekawostka. Jak akurat się trafi, to skorzystam, trasy planuję w oparciu o innych operatorów.