Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
U mnie południe 22/350 i wschód 6x350 =9,8kWp - tu są elektryki

Po drugiej stronie ulicy 20x 350 =7 kWp czyste południe- tu są spaliniaki

DWIE INSTALACE monokrystaliczne - SolarE + optymizery i Fornius dwa stringi , cena ok 78 tyś
dachówka i blacha ale nietypowa same krokwie.

View attachment 839View attachment 840
No to, moim skromnym zdaniem, za 17kW zapłaciłeś względnie dobrze, liczę że nie nie kiwnąłeś nawet palcem bo cena robi wrażenie :)
Także rozumiem że przy 48 panelach roboty było sporo.

U mnie jest ich 17, a propozycje cen dostałem zbliżone :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Nic nie robiłem, sąsiad zarobil bo wynajął im pokoje na 3 dni.
papiery internetem. Miesiąc wczesniej marzec 2020 zaczeły sie dostawy w kwietniu zrobili w maju ruszyła oficjalnie
U siebie te 9,8 akurat 18 maja minie im rok i będzie te 10MWat produkcji . Ale to dla mnie lekko za mało.
Panele wschodnie mają ok 10% mniejsza sprawność. zob 2 gie zdjęcie
akurat wybrałem całkowita produkcje od zainstalowania
Panel przy kominie ma najmniej pomimo optymizera i bycia w grupie południowej ( ost w śr rzędzie po prawej)

tempFileForShare_20210510-233351_copy_1024x768.jpg
tempFileForShare_20210510-233005_copy_800x600.jpg

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Dobra, tak żeby nie było że "te instalatory" są takie be, musze nadmienić że spędziłem dość spory kawałek czasu nim wydałem pierwsze pieniądze. Pół roku poszło na:
- rozpoznaniu podzespołów (co to inwerter, jak się mocuje panele itd)
- poduczeniu się podstaw elektryki,
- paru dobrych godzin spędzonych na naukach teorii (analiza cienia, jakieś tam modele domu w 3D, itd)
- rozpoznaniu terenu zabudowy mojej działki i wszystkiego co przeszkadza dookoła
- rozpisaniu zapotrzebowania energetycznego
- zaplanowaniu urlopu na montaż

Tak więc to co oszczędzam w sumie płace swoim czasem, jak wszędzie, ale płace nim dla samego siebie. do tego wiedza zostaje, zaznam też odmiany mentalnej od ciągłej standardowej pracy, a na wakacje też zdążę pojechać.
Ot taki praktyczny wypoczynek, kto spędza godziny przed kompem zrozumie.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Nic nie robiłem, sąsiad zarobil bo wynajął im pokoje na 3 dni.
papiery internetem. Miesiąc wczesniej marzec 2020 zaczeły sie dostawy w kwietniu zrobili w maju ruszyła oficjalnie
U siebie te 9,8 akurat 18 maja minie im rok i będzie te 10MWat produkcji . Ale to dla mnie lekko za mało.
Panele wschodnie mają ok 10% mniejsza sprawność. zob 2 gie zdjęcie
akurat wybrałem całkowita produkcje od zainstalowania
Panel przy kominie ma najmniej pomimo optymizera i bycia w grupie południowej ( ost w śr rzędzie po prawej)

View attachment 842
View attachment 841
Broniu, Panie co ty tam zasilasz :D

Jak masz basen pod ziemią to może lepiej bufor 1k Litrów i kumulować ciepło z paneli solarnych :D

A tak na poważnie, to masz tam mocny przemiał

Bronek

Pionier e-mobilności
Cenie własna robotę i bym też to robił ale dwie to już przesada. i dwa zawały covidowe w marcu jakoś nie pasują do latania po dachu ;-) Po prostu nie wypadało ;-)
I pomimo wysokiej marży to robota niby prosta, ale tak nie do końca. No łatwiej na moim dachówkowym dachu 30 st. Ale na tym drugim domu to już śliska sprawa. samo szukanie krokwi to problem bo blacha samonośna w pasach. ( Dom odziedziczony)
A po za tym nie wszystko trzeba robić samemu, kasa musi krązyć.I jak piszesz tez trzeba się nauczyć!!! Wszystko ma swoją cenę.
Jakuzzy 4 kW cały rok. 2 auta, zona pierze i suszy na potegę. Z trzy lodówki/zamrazarki, dwa kampery cały czas grzane lekko w zimie, Przed panelami 12000 kWh rocznie mialem na fakturze .
Teraz z 4 000?
Te instalacje nie są spięte użytkowo

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Witam,

Jako update, w tym wątku wspominałem że zabieram się za instalacje 9kWp instalacji solarnej metodą gospodarczą.

Tak więc wczoraj udało się zakończyć montaż i czekam na wymianę licznika. Miałem też okazję podliczyć koszty.
Instalacja składa się z 17x JinkoSolar 530W oraz falownika Growatt MOD TL3-X.

Koszt 26500pln brutto.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Witam Panie Marku. Trochę jestem zdezorientowany. Ma Pan firmę specjalizującą się w fotowoltaice, a korzystał Pan z usług firmy Fotontechnik?:unsure:

jak już gdzieś kiedyś pisałem:

"Jeśli chodzi o fotowoltaikę to też mam ale niestety trafiłem ok 3 lata temu na firmę fotontechnik - poczytaj opinie na internecie. Niestety ja tego nie zrobiłem. Mam instalacje 5,85 z zapłaconych 6,84 bo jak stwierdził pan "inżynier" nie da się zmieścić takiej na moim dachu. A kredyt poszedł już 4 miesiące. Tak - tyle czekałem na założenie instalacji. Niestety zużycie wyszło mi na ostatniej FV z Enea ok 8KW a przed montażem mialem 3,5-4. Informowałem ich, że będę zakładał 9KW jednofazową pompę ciepła panasonica. Obliczyli, że 6,84 mi wystarczy. I poszło 45k zł w kibel:)Fotowoltaika miała obniżyć rachunki do minimum a mam ratę 400zł co miesiąc + doplata w tym roku to 2600zł więc wychodzi na to, że gdybym nie miał fotowoltaiki to miałbym podobne rachunki ale bez raty 400zł za nią.
Niestety człowiek błędy popełnia..."

Ja piszę o moich złych doświadczeniach, i nie chodzi mi np o powolność montażu ale o podejściu do klienta, pomocy w obliczeniach, późniejszych dopłatach do prądu. Czy spotkał się Pan ze stwierdzeniem: Będziesz miał prąd za darmo? No niestety zbyt często jest ten slogan używany, i nie ma mowy o realnych kosztach użytkowania fotowoltaiki i co za tym idzie rachunkach za prąd.

krzyss

Pionier e-mobilności
Na Warszawę robią tutaj dobrze i konkurencyjnie, bo mi wyszło 3500 zł za 1 kwh, a montowane 20 szt paneli 395W.
Są trochę powolni, ale nie jest to żaden moloch z naganiaczami.
U mnie się sprawdzili, ustaliłem w kwietniu, a montaż w maju. Teraz zapewne dłużej się czeka.
W ostatniej chwili zmienialiśmy panele na inne, bo okazało się, że w hurtowniach nie ma tego modelu co ustaliliśmy, ale te zaproponowane nawet bardziej mi odpowiadały Trina Solar Vertex S, zamiast QCells ML G-9.

inż. Marek Fenske

///Solar-Tech P.H.U.
Produkcja- Handel- Usługi
ul. Złota 61 lok. 101
00-819 Warszawa
tel.kom.: 793 386 309

///Solar-Tech P.H.U.
ul. Książąt Pomorskich 34/25
89-604 Chojnice
tel.kom.: 505 448 124

internet: www.solar-tech.pl
Panie Marku za reklame sie placi. Proponujemy zeby wplacil Pan na konto redakcji 5000.-